JUURI NYT: HANKI MOTIVAATIOTA INSTAGRAM-TILILTÄMME —>
Työhaastattelu Soveltuvuuskokeet VAKAVA LIITY Kirjaudu

Periaate 1: Ole oma itsesi

Miksi olla oma itsensä työhaastatteluissa ja soveltuvuuskokeissa?

  1. Et saa paikkaa, jos et ole oma itsesi. Si­nulla ei ole mitään muuta keinoa vakuuttaa toista, jäädä mieleen ja olla erityinen.
  2. Et saa paikkaa, jos huijaat. Ihmisen ai­vot ovat hyvin tarkasti viritetty huijareiden tunnistamiseen. Epäaitous aiheuttaa epämääräisen tunteen siitä, että kaikki ei ole kohdallaan.
  3. Et halua paikkaa, jos et saa olla oma itsesi. Vain jos sinut valitaan sinuna, voit lopulta olla itse tyytyväinen paikkaan ja sopeutua sen vaatimuksiin.

Aitous on paras valttikorttisi! Jos omana itsenään oleminen on tärkeintä, kannattaako silloin mitenkään erityisesti valmistautua työhaastatteluihin tai soveltuvuuskokeisiin? Voisiko vain mennä paikalle – pääasia, että ottaa asian rennosti? "En halua mennä solmuun, kun ajattelen tilannetta liikaa!"

On tärkeää hallita stressiä valintatilanteissa. Liian stressaantuneena on hankala olla oma itsensä. Jotkut saattavat tehdä tästä joh­topäätöksen, että valmistautuminen ei kannata – kannattaa vain ottaa mahdollisimman iisisti.

 —> Kolme periaatettamme

Väitän, että kuitenkin myös stressinhallinnan kannalta on parempi idea tiedostaa tilanne ja olla varautunut kaikkeen. On eri asia ottaa iisisti itse tilanteessa kuin siihen valmistautumisessa. Hyvin valmistautuneena olet rennompi.

Se että valintatilannetta ei harjoittele etukäteen tuottaa hyviä tuloksia vain jos kosketus omaan itseesi ja valmius toimia spontaanisti ovat erinomaisia vahvuuksiasi. Ja sinulla on jo pitkä kokemus alasta.

Ei ole aina helppoa olla rento ja oma itsensä. Kun mietit elämääsi, huomaat varmasti tilanteita, joissa se on ollut melkolailla hankalaa. Emme aina anna sellaista kuvaa, joka kertoisi mitä ja kuka oikeastaan olemme.

Soveltuvuuskoe on mahdollisesti yksi tällaisista hankalista hetkistä: se on keinotekoinen ja paineistettu tilanne, jossa sinun pitäisi antaa kuva omasta itsestäsi hyvin lyhyessä ajassa. Tehtävä on haastava kenelle tahansa.

Onneksi omana itsenään oleminen on taito, jota voi harjoitella. Tässä muutamia tapoja:

  • Lisää itsetuntemustasi kirjoittamalla ylös ajatuksiasi ihanteistasi ja omasta itsestäsi koskien tulevaa työtäsi ja opiskeluasi. Poh­di arvojasi.
  • Pyydä kaveriasi tenttaamaan itseäsi ja poh­di jälkikäteen antamiasi vastauksia. Olivatko ne aitoja ja miten voisit löytää paremmin oman tapasi vastata?
  • Mieti etukäteen sekä haastattelussa että tulevassa työssäsi vastaan tulevia tilanteita ja mieti miten juuri sinä reagoisit niihin.

Omaan aitoon itseen tutustuminen ja minää koskeva viestintä ovat aina tärkeitä teemoja myös valmennuksissani ja käytämme niihin monenlaisia harjoitteita.

Näitä asioita kannattaa harjoitella myös ihan omillaan. Kun harjoittelet omana itsenäsi olemista, osaat vastata eteen tuleviin kysymyksiin omana itsenäsi. Tällöin sinun ei tarvitse tukeutua yleisesti hyväksyttyihin vastauksiin, jotka antaisivat sinusta epäaidon, teennäisen tai pinnallisen kuvan.

Joskus olen kuullut jopa, että haastattelutilanteessa kokelaat ovat hankalan kysymyksen kohdatessaan sepittäneet keksittyjä vastauksia näyttääkseen haastattelijan silmissä hyvältä. Tämä voi olla joskus automaattinen reaktio. Tällaiseen hätiköityyn ratkaisuun ei tarvitse tukeutua, kun on tietoisesti valmistautunut olemaan oma itsensä.

 —> Kolme periaatettamme

– Matti Pekkarinen

Pääset valmennuk­siimme edullisemmin ja ennen muita!

Saat tarjouksemme ja ilmaiset materiaa­limme työhaastatteluissa ja sovel­tuvuu­skokeissa pärjäämiseen.

LIITY NYT!
Close

LIITY VALMENNUKSEMME ODOTUSLISTALLE

Täysin uudistetut valmennuksemme soveltuvuuskokeisiin ja työhaastatteluihin ovat kehitysvaiheessa. Päästämme ihmisiä sisään edulliseen hintaan odotuslistaltamme, kun siirrymme pilottivaiheeseen. Jätä yhteystietosi, niin liityt joukkoomme. 
Ilmainen, ei sitoumuksia
.

{Jo 2154 valmentautujaa aikaisemmissa valmennuksissamme!}

Me ❤️yksityisyytesi. Emme spämmää, emme luovuta tietojasi, poistu koska haluat. Meillä on myös selkeä tietosuojaseloste.