MATIN TARINA


Moi! Olen Matti Pekkarinen...

Lue tarinani. Kerron huipuistani ja kuopistani.

ūüĎč Moi, olen Matti Pekkarinen. T√§m√§ on tarinani.

 

En varmaankaan olisi sama ihminen ellen olisi perustanut joskus ensimmäistä verkkovalmennusyritystäni. Tämä on ollut työ, joka on muuttanut kaiken elämässäni. Se on ollut siunaus ja kirous ja kasvattanut minua itseänikin vahvalla otteella.

 

Aluksi kerron vähän taustoistani, sillä haluat varmaankin tietää, että tiedän jostain jotain. (Luulen, että selailet valmennuksiani ja yrität ehkä päätellä olenko luotettava tyyppi vai hyypiö).

 

Valmistuin maisteriksi Jyväskylän yliopiston Psykologian laitokselta vuonna 2011 erityisalana persoonallisuustieteet, kehityspsykologia, työ-ja organisaatiopsykologia ja kasvatuspsykologia.

 

Jep, tykk√§sin opiskella ‚Äď v√§h√§n ehk√§ liikaakin.¬†Koin esimerkiksi suorituskeskeisyyteni ja perfektionismini t√§hden my√∂s henkisi√§ pulmia opintojen aikana. No,¬†ehk√§ pystyn sen t√§hden samastumaan moniin muihin.

 

Eteenpäin.

 

Valmistuin lopulta myös psykologian, kasvatustieteen ja filosofian opettajaksi ja aikuiskouluttajaksi. Vaikka opiskelin psykologiaa kasvatustieteen lisäksi, en halunnut koskaan olla psykologi, vaan mieluummin coachi ja kasvattaja. Se kai oli identiteettini alusta lähtien.

 

Valmentajan urani aloitin jo opiskeluaikana. Ja koko homma alkoi pian jurppimaan minua... ihan kunnolla!

 

Tein pääsykoevalmennuksia. En vain voinut ymmärtää, että jos
    
    a) ihminen haluaa päästä yliopistoon opiskelemaan (monet halusivat!)

 

hänen täytyy
    
    b) matkustaa monta sataa kilometria valmennukseen (monet matkustivat!)

 

ja hänen täytyy lisäksi
    
¬†¬† ¬†c) maksaa valmennuksesta noin 500‚ā¨ (monet maksoivat enemm√§nkin!)
    
Käytännössä isojen kaupunkien rikkaiden perheiden lapset olivat aivan käsittämättömällä etumatkalla. Näin tätä itse todella läheltä. Ja olin osa sitä.

 

Päädyin järjestämään lopulta itse valmennuksen, joka muutti tämän. Ainakin kasvatustieteiden osalta, mutta koko Suomen mittakaavalla. Muutaman vuoden päästä samankaltaisia palveluita alkoi lopulta tupsahdella muitakin.

 

Internet oli mahdollisuus, jota ei silloin vielä oltu ymmärretty hyödyntää täysin.

 

On muuten hauska muistella millainen internet oli tuolloin aivan valmennusteni alussa. Suomessa ei k√§yt√§nn√∂ss√§ ollut verkkovalmennuksia lainkaan. Et saanut Instagramissa peppujumppa-valmennuksen mainoksia, koska niit√§ ei ollut olemassa¬†(Ja Instagram vasta keksittiin sin√§ vuonna kun aloitin ūüėÜ)!

 

Onnekseni sain ty√∂skennell√§ alusta l√§htien kollegana er√§iden¬†Suomen verkkovalmennus scenen parhaiden kanssa. Arvostan heit√§ todella.¬†T√§t√§ kirjoittaessani minulle her√§√§ yll√§tt√§en kummallinen ylpeyden tunne siit√§, ett√§ olen saanut olla pioneeri ‚Ästpit√§neek√∂ moinen edes paikkaansa.

 

Internet oli kiehtonut minua opettajana aivan alusta lähtien. Opetin vähän aikaa yliopiston psykologian perus- ja aineopintoja ja kasvatustiedettä, mutta salaa muhittelin aivoissani suunnitelmaa.

 

Se ei ollut lopulta niin kovinkaan suuri suunnitelma. Ajattelin, ett√§ olisi hyv√§, jos saisin ensimm√§iseen kasvatustieteiden nettivalmennukseeni 20 ihmist√§. Sain yli 535. Homma vain r√§j√§hti... mutta selvisimme ‚Ästensimm√§isen√§ vuonna ilman burn-outtia.¬†My√∂hemmin kaikki oli suurta, mutta ei v√§ltt√§m√§tt√§ aina kaunista. Ainakaan kulissien takana.

 

Mutta kyllä nautinkin tästä kaikesta. Sainhan auttaa niin monia. Olen siitä vieläkin kiitollinen.

 

Hieman taustaa siitä millaisessa tilanteessa olin tuolloin:

 

Olin laittanut valmennuksen pystyyn, kun olin ensin eronnut kahdesta ty√∂paikastani. N√§in j√§lkik√§teen ajatellen yritt√§j√§ksi ryhtyminen ei juuri pelottanut ‚Ästt√§m√§ on kuitenkin todenn√§k√∂isesti j√§lkik√§teen keksitty√§ ruusuista¬†houretta.

 

Ennen päätöstäni ryhtyä täyspäiväiseksi valmentajaksi omassa yrityksessäni kohtasin työelämässä pahoja vastoinkäymisiä. Osaamistani ei arvostettu ja minua kohdeltiin huonosti. Jotkut ihmiset vaan... no, tiedät kyllä varmasti myös omasta kokemuksestasi.

 

Löysin lopulta ihan kivan työn omalta alaltani ja iltahommiksi lukiojuttuja. Mutta se ei tyydyttänyt minua. Jotenkin kai halusin kokemusteni avulla luoda jotain toisenlaista.

 

Suunnitelma oli lopulta valmis. Erosin ty√∂paikoistani. Heti t√§m√§n j√§lkeen¬†olin viisi‚Äďkuusi vuotta Suomen ainoa t√§ysip√§iv√§isesti ymp√§ri vuoden p√§√§sykoevalmennuksia tekev√§ ihminen. Ainakin l√§√§ketieteen ja oikeustieteen valmennusten ulkopuolella.

 

Homma oli lopulta aika yksin√§ist√§, mutta t√§ss√§ prosessissa minusta kasvoi ‚Äď uskallan sanoa t√§m√§n rohkeasti ja hyvill√§ mielin ‚ÄstSuomen kokenein valintakoe- ja oppimisvalmentaja.

 

Tämän henkinen käsitteleminen vaati aivoiltani paljon. Valmensin yliopistoon niin monia, että useana vuonna peräkkäin kaikista kasvatustieteen opiskelun Suomen yliopistoissa aloittaneista puolet oli päässyt opiskelemaan avullani.

 

Tämä tarkoittaa, että kaikista valmistuvista luokanopettajista, varhaiskasvatuksen opettajista ja opinto-ohjaajista yms. puolet on saanut opintopaikkansa avullani. Useana vuonna peräkkäin.

 

Hullua!

 

Ja varmaankin lopuista 80% oli ollut ilmaisessa valmennuksessani.

 

Valmennuksessamme paljastimme¬† my√∂s julkisesti virallisten kokeiden ja aineistojen virheit√§ ‚Äď kukaan muu ei tutkinut niit√§ niin tarkkaan.¬†Meid√§n ei koskaan olisi pit√§nyt olla luotettavin osa opiskelijoiden valintaj√§rjestelm√§√§, mutta niin taisi k√§yd√§ useana vuonna. Resurssimme olivat kai vain niin paljon suuremmat kuin yliopistoilla. Materiaaleissani oli v√§hemm√§n virheit√§ kuin aineistoissa.¬†Surullista.

 

Kaikki t√§m√§ maksoi asiakkaillemme 1/10 ‚Äď 1/3 siit√§ mit√§ kilpailijoiden valmennukset maksoivat. Kilpailijoidemme valmentajat tulivat itse asiassa valmennukseeni varmistamaan, ett√§ eiv√§t opeta v√§√§rin viisi kertaa kalliimmissa valmennuksissaan ūüė≥.

 

‚ÄčVuonna 2017 saimme kunnian julkaista ensimm√§ist√§ kertaa kartan siit√§ mist√§ kaikkialta¬†osallistuttiin valmennuksiimme. Osallistujia oli Suomen jokaisessa maakunnassa. My√∂s paljon napapiirin yl√§puolella. Jopa Kolarissa (Suomen k√§sivarren seuduilla) oli nyt tarjolla koko Suomen laadukkain valmennus, omalta kotisohvalta. Ei en√§√§ matkustamista kasvukeskuksiin! T√§m√§ oli saavutus, joka oli minulle henkil√∂kohtaisesti erityisen t√§rke√§.

 

Asiakkaamme olivat lopulta villillä tavalla tyytyväisiä toimintaamme. Minäkuvani joutui kovaan työstöön, enkä aina tiennyt mitä ajatella. Tämän selvittelyssä on kulunut monia pitkiä iltoja. Saavutimme kaiken minkä saavutimme vain upeiden asiakkaidemme tähden.

 

T√§ss√§ ryt√§k√§ss√§ lanseerasin pian my√∂s¬†ensimm√§isen version Mestarioppija¬ģ-valmennuksesta ‚Äď sekin taisi olla vuonna 2017. Siin√§ mursimme oppimisen myyttej√§.¬†Nyt my√∂s Mestarioppija¬ģ on kasvanut Suomen suosituimmaksi valmennukseksi sarallaan.¬†

 

Mestarioppija¬ģ perustuu siihen mit√§ opin, kun sain seurata ja auttaa l√§helt√§ tuhansia opiskelijoita, jotka halusivat todella muuttaa el√§m√§√§ns√§ oppimisen avulla.

 

Huomasin, että on eri asia opiskella asioita oppimisesta (olin opiskellut tätä yliopistossa 7 vuotta) ja taas eri asia oikeasti toteuttaa hyvä oppiminen omassa opiskelussaan. Kuten mainitsin alussa, oma taipaleeni ei ole ollut aina täysin helppo.

 

Olen saanut todistaa monien onnistumisia, hankaluuksia ja √§√§rimm√§isi√§ paineita¬†varsin l√§helt√§.¬†Varmastikin n√§ist√§ syist√§ yhdistin Mestarioppija¬ģ-menetelm√§√§n my√∂s psykologisen muutoksen ja henkisen hyvinvoinnin sis√§lt√∂j√§.

 

Uskon, että ihminen oppii parhaiten, kun hän voi hyvin. Hyvinvoinnin tunteet antavat henkisen mahdollisuuden lähestyä uutta ja kasvattaa omia rajojaan. Kun ihminen voi huonosti, hän ei halua laajentua, vaan käpertyä.

 

T√§m√§ on t√§ysin p√§invastaista mit√§ minulle opetettiin yliopistossa ‚Ästvoitko kuvitella! Siell√§ puhuttiin opiskelijoiden s√§r√∂ytt√§misest√§. Olin aina vastarannan kiiski ja l√§ht√∂kohtaisesti t√§ysin¬†eri mielt√§ ūüėÖ. Ihmeellinen joukkoharha leijuu useiden oppimista koskevien asioiden ymp√§rill√§ ihan ammattilaispiireiss√§kin.

 

On vain yksinkertaisesti tärkeää välittää niistä joita saa kunnian opettaa tai valmentaa!

 

Mestarioppija¬ģ-valmennus lakaisee myytit pois tielt√§ ja antaa osallistujille mahdollisuuden todelliseen muutokseen. T√§m√§ oli ajatukseni t√§t√§ valmennusta varten.

 

Vuonna 2019 pidin viimeisen suuren VAKAVA-kokeen valmennukseni (VAKAVA-koe on se kasvatustieteellisten alojen pääsykoe, johon valmensin). Tuon jälkeen kokeeseen ei tarvittu enää etukäteisaineiston lukemista, joten niihin ei voi valmentaa samalla tavalla.

 

(Ihmiset edelleen muistavat¬†‚ÄĒ t√§st√§ tulee melkein tippa linssiin)

 

Valintakokeita ajatellen päätös lopettaa etukäteisaineistot oli pääosin hyvä muutos, sillä olin monen vuoden aikana nähnyt epävakaan ja osin mädän valintakoesysteemin todella läheltä. Osa valinnoista tapahtui sattumanvaraisesti ja osa kokelaista joutui paineiden alla psykiatriseen hoitoon. Sain seurata tätä kaikkea pitkään.

 

En kuitenkaan tajunnut heti kuinka suuri asia tämä muutos olisi minun omassa elämässäni. Olinhan jo vuosia valmistautunut lopettamaan (pääsykokeiden muutos oli ollut ilmassa jo vuosia). Kuitenkin syksyn tullen jouduin todella huonoon tilaan.

 

Olin kehittänyt identiteettiäni paljon entisen työni ympärille. Menestys oli ollut huumaavaa ja jatkuvasti kasvavaa. Nyt kaikki oli muutoksessa.

Päädyin ottamaan noin puolen vuoden täystauon somesta ja hieman lyhyemmän töistä. Keskityin perheeseeni, meillä on ihanan vaimoni (kiitos kaikesta avusta Sanna!) kanssa ihania lapsia.

 

Päädyin myös rakentamaan edelleen tiimiämme, sillä tiesin että en enää voisi selvitä niin yksin.

 

Olen nihin päätöksiin todella tyytyväinen. Voin tehdä nykyään asioita paljon vapautuneemmin, sillä hoidin itseni kuntoon silloin kun tarvitsin sitä. Ja tarvitsin myös paljon apua tähän.

 

Kun kirjoitan tätä, tuntuu siltä, että olen jälleen vahva. Ja samaan aikaan jotenkin avoimempi. Vahvuus ja herkkyys samaan aikaan ovat sittenkin mahdollisia.

 

Laitoin lopulta vanhat VAKAVA-valmennukseni myyntiin pakettina (ehk√§p√§ edelleen paras tapa valmistautua VAKAVA-kokeeseen)¬†ja aloin keskittym√§√§n t√§ysill√§ soveltuvuuskokeiden valmennuksen ja¬†Mestarioppija¬ģ-valmennuksen kehitt√§miseen tiimini kanssa ja tietysti¬†psyykkiseen valmentamiseen, jota rakastan.

 

Valmennukseni ovat nyt saatavilla 24/7/365 ja upea tiimini tuottaa valmennuksiin lisäarvoa kaiken aikaa vaikkapa ryhmissämme. Aina ei ollut näin.

 

Nyt pääsen taas keskittymään siihen mitä teen parhaiten.

 

Kiitos, että jaksoit lukea.

 

Millaisen muovaat omasta tarinastasi? Ole rohkea ‚Ästhaasta kaikki ep√§kohdat, jotka kohtaat matkallasi¬†ja tee muutos parempaan! Koska voit.

 

‚ÄĒ Matti Pekkarinen