MATIN TARINA


Moi! Olen Matti Pekkarinen...

Lue tarinani. Kerron huipuistani ja kuopistani.

👋 Moi, olen Matti Pekkarinen. Tämä on tarinani.

 

En varmaankaan olisi sama ihminen ellen olisi perustanut joskus ensimmäistä verkkovalmennusyritystäni. Tämä on ollut työ, joka on muuttanut kaiken elämässäni. Se on ollut siunaus ja kirous ja kasvattanut minua itseänikin vahvalla otteella.

 

Aluksi kerron vähän taustoistani, sillä haluat varmaankin tietää, että tiedän jostain jotain. (Luulen, että selailet valmennuksiani ja yrität ehkä päätellä olenko luotettava tyyppi vai hyypiö).

 

Valmistuin maisteriksi Jyväskylän yliopiston Psykologian laitokselta vuonna 2011 erityisalana persoonallisuustieteet, kehityspsykologia, työ-ja organisaatiopsykologia ja kasvatuspsykologia.

 

Jep, tykkäsin opiskella – vähän ehkä liikaakin. Koin esimerkiksi suorituskeskeisyyteni ja perfektionismini tähden myös henkisiä pulmia opintojen aikana. No, ehkä pystyn sen tähden samastumaan moniin muihin.

 

Eteenpäin.

 

Valmistuin lopulta myös psykologian, kasvatustieteen ja filosofian opettajaksi ja aikuiskouluttajaksi. Vaikka opiskelin psykologiaa kasvatustieteen lisäksi, en halunnut koskaan olla psykologi, vaan mieluummin coachi ja kasvattaja. Se kai oli identiteettini alusta lähtien.

 

Valmentajan urani aloitin jo opiskeluaikana. Ja koko homma alkoi pian jurppimaan minua... ihan kunnolla!

 

Tein pääsykoevalmennuksia. En vain voinut ymmärtää, että jos
    
    a) ihminen haluaa päästä yliopistoon opiskelemaan (monet halusivat!)

 

hänen täytyy
    
    b) matkustaa monta sataa kilometria valmennukseen (monet matkustivat!)

 

ja hänen täytyy lisäksi
    
    c) maksaa valmennuksesta noin 500€ (monet maksoivat enemmänkin!)
    
Käytännössä isojen kaupunkien rikkaiden perheiden lapset olivat aivan käsittämättömällä etumatkalla. Näin tätä itse todella läheltä. Ja olin osa sitä.

 

Päädyin järjestämään lopulta itse valmennuksen, joka muutti tämän. Ainakin kasvatustieteiden osalta, mutta koko Suomen mittakaavalla. Muutaman vuoden päästä samankaltaisia palveluita alkoi lopulta tupsahdella muitakin.

 

Internet oli mahdollisuus, jota ei silloin vielä oltu ymmärretty hyödyntää täysin.

 

On muuten hauska muistella millainen internet oli tuolloin aivan valmennusteni alussa. Suomessa ei käytännössä ollut verkkovalmennuksia lainkaan. Et saanut Instagramissa peppujumppa-valmennuksen mainoksia, koska niitä ei ollut olemassa (Ja Instagram vasta keksittiin sinä vuonna kun aloitin 😆)!

 

Onnekseni sain työskennellä alusta lähtien kollegana eräiden Suomen verkkovalmennus scenen parhaiden kanssa. Arvostan heitä todella. Tätä kirjoittaessani minulle herää yllättäen kummallinen ylpeyden tunne siitä, että olen saanut olla pioneeri – pitäneekö moinen edes paikkaansa.

 

Internet oli kiehtonut minua opettajana aivan alusta lähtien. Opetin vähän aikaa yliopiston psykologian perus- ja aineopintoja ja kasvatustiedettä, mutta salaa muhittelin aivoissani suunnitelmaa.

 

Se ei ollut lopulta niin kovinkaan suuri suunnitelma. Ajattelin, että olisi hyvä, jos saisin ensimmäiseen kasvatustieteiden nettivalmennukseeni 20 ihmistä. Sain yli 535. Homma vain räjähti... mutta selvisimme – ensimmäisenä vuonna ilman burn-outtia. Myöhemmin kaikki oli suurta, mutta ei välttämättä aina kaunista. Ainakaan kulissien takana.

 

Mutta kyllä nautinkin tästä kaikesta. Sainhan auttaa niin monia. Olen siitä vieläkin kiitollinen.

 

Hieman taustaa siitä millaisessa tilanteessa olin tuolloin:

 

Olin laittanut valmennuksen pystyyn, kun olin ensin eronnut kahdesta työpaikastani. Näin jälkikäteen ajatellen yrittäjäksi ryhtyminen ei juuri pelottanut – tämä on kuitenkin todennäköisesti jälkikäteen keksittyä ruusuista houretta.

 

Ennen päätöstäni ryhtyä täyspäiväiseksi valmentajaksi omassa yrityksessäni kohtasin työelämässä pahoja vastoinkäymisiä. Osaamistani ei arvostettu ja minua kohdeltiin huonosti. Jotkut ihmiset vaan... no, tiedät kyllä varmasti myös omasta kokemuksestasi.

 

Löysin lopulta ihan kivan työn omalta alaltani ja iltahommiksi lukiojuttuja. Mutta se ei tyydyttänyt minua. Jotenkin kai halusin kokemusteni avulla luoda jotain toisenlaista.

 

Suunnitelma oli lopulta valmis. Erosin työpaikoistani. Heti tämän jälkeen olin viisi–kuusi vuotta Suomen ainoa täysipäiväisesti ympäri vuoden pääsykoevalmennuksia tekevä ihminen. Ainakin lääketieteen ja oikeustieteen valmennusten ulkopuolella.

 

Homma oli lopulta aika yksinäistä, mutta tässä prosessissa minusta kasvoi – uskallan sanoa tämän rohkeasti ja hyvillä mielin – Suomen kokenein valintakoe- ja oppimisvalmentaja.

 

Tämän henkinen käsitteleminen vaati aivoiltani paljon. Valmensin yliopistoon niin monia, että useana vuonna peräkkäin kaikista kasvatustieteen opiskelun Suomen yliopistoissa aloittaneista puolet oli päässyt opiskelemaan avullani.

 

Tämä tarkoittaa, että kaikista valmistuvista luokanopettajista, varhaiskasvatuksen opettajista ja opinto-ohjaajista yms. puolet on saanut opintopaikkansa avullani. Useana vuonna peräkkäin.

 

Hullua!

 

Ja varmaankin lopuista 80% oli ollut ilmaisessa valmennuksessani.

 

Valmennuksessamme paljastimme  myös julkisesti virallisten kokeiden ja aineistojen virheitä – kukaan muu ei tutkinut niitä niin tarkkaan. Meidän ei koskaan olisi pitänyt olla luotettavin osa opiskelijoiden valintajärjestelmää, mutta niin taisi käydä useana vuonna. Resurssimme olivat kai vain niin paljon suuremmat kuin yliopistoilla. Materiaaleissani oli vähemmän virheitä kuin aineistoissa. Surullista.

 

Kaikki tämä maksoi asiakkaillemme 1/10 – 1/3 siitä mitä kilpailijoiden valmennukset maksoivat. Kilpailijoidemme valmentajat tulivat itse asiassa valmennukseeni varmistamaan, että eivät opeta väärin viisi kertaa kalliimmissa valmennuksissaan 😳.

 

​Vuonna 2017 saimme kunnian julkaista ensimmäistä kertaa kartan siitä mistä kaikkialta osallistuttiin valmennuksiimme. Osallistujia oli Suomen jokaisessa maakunnassa. Myös paljon napapiirin yläpuolella. Jopa Kolarissa (Suomen käsivarren seuduilla) oli nyt tarjolla koko Suomen laadukkain valmennus, omalta kotisohvalta. Ei enää matkustamista kasvukeskuksiin! Tämä oli saavutus, joka oli minulle henkilökohtaisesti erityisen tärkeä.

 

Asiakkaamme olivat lopulta villillä tavalla tyytyväisiä toimintaamme. Minäkuvani joutui kovaan työstöön, enkä aina tiennyt mitä ajatella. Tämän selvittelyssä on kulunut monia pitkiä iltoja. Saavutimme kaiken minkä saavutimme vain upeiden asiakkaidemme tähden.

 

Tässä rytäkässä lanseerasin pian myös ensimmäisen version Mestarioppija®-valmennuksesta – sekin taisi olla vuonna 2017. Siinä mursimme oppimisen myyttejä. Nyt myös Mestarioppija® on kasvanut Suomen suosituimmaksi valmennukseksi sarallaan. 

 

Mestarioppija® perustuu siihen mitä opin, kun sain seurata ja auttaa läheltä tuhansia opiskelijoita, jotka halusivat todella muuttaa elämäänsä oppimisen avulla.

 

Huomasin, että on eri asia opiskella asioita oppimisesta (olin opiskellut tätä yliopistossa 7 vuotta) ja taas eri asia oikeasti toteuttaa hyvä oppiminen omassa opiskelussaan. Kuten mainitsin alussa, oma taipaleeni ei ole ollut aina täysin helppo.

 

Olen saanut todistaa monien onnistumisia, hankaluuksia ja äärimmäisiä paineita varsin läheltä. Varmastikin näistä syistä yhdistin Mestarioppija®-menetelmään myös psykologisen muutoksen ja henkisen hyvinvoinnin sisältöjä.

 

Uskon, että ihminen oppii parhaiten, kun hän voi hyvin. Hyvinvoinnin tunteet antavat henkisen mahdollisuuden lähestyä uutta ja kasvattaa omia rajojaan. Kun ihminen voi huonosti, hän ei halua laajentua, vaan käpertyä.

 

Tämä on täysin päinvastaista mitä minulle opetettiin yliopistossa – voitko kuvitella! Siellä puhuttiin opiskelijoiden säröyttämisestä. Olin aina vastarannan kiiski ja lähtökohtaisesti täysin eri mieltä 😅. Ihmeellinen joukkoharha leijuu useiden oppimista koskevien asioiden ympärillä ihan ammattilaispiireissäkin.

 

On vain yksinkertaisesti tärkeää välittää niistä joita saa kunnian opettaa tai valmentaa!

 

Mestarioppija®-valmennus lakaisee myytit pois tieltä ja antaa osallistujille mahdollisuuden todelliseen muutokseen. Tämä oli ajatukseni tätä valmennusta varten.

 

Vuonna 2019 pidin viimeisen suuren VAKAVA-kokeen valmennukseni (VAKAVA-koe on se kasvatustieteellisten alojen pääsykoe, johon valmensin). Tuon jälkeen kokeeseen ei tarvittu enää etukäteisaineiston lukemista, joten niihin ei voi valmentaa samalla tavalla.

 

(Ihmiset edelleen muistavat — tästä tulee melkein tippa linssiin)

 

Valintakokeita ajatellen päätös lopettaa etukäteisaineistot oli pääosin hyvä muutos, sillä olin monen vuoden aikana nähnyt epävakaan ja osin mädän valintakoesysteemin todella läheltä. Osa valinnoista tapahtui sattumanvaraisesti ja osa kokelaista joutui paineiden alla psykiatriseen hoitoon. Sain seurata tätä kaikkea pitkään.

 

En kuitenkaan tajunnut heti kuinka suuri asia tämä muutos olisi minun omassa elämässäni. Olinhan jo vuosia valmistautunut lopettamaan (pääsykokeiden muutos oli ollut ilmassa jo vuosia). Kuitenkin syksyn tullen jouduin todella huonoon tilaan.

 

Olin kehittänyt identiteettiäni paljon entisen työni ympärille. Menestys oli ollut huumaavaa ja jatkuvasti kasvavaa. Nyt kaikki oli muutoksessa.

Päädyin ottamaan noin puolen vuoden täystauon somesta ja hieman lyhyemmän töistä. Keskityin perheeseeni, meillä on ihanan vaimoni (kiitos kaikesta avusta Sanna!) kanssa ihania lapsia.

 

Päädyin myös rakentamaan edelleen tiimiämme, sillä tiesin että en enää voisi selvitä niin yksin.

 

Olen nihin päätöksiin todella tyytyväinen. Voin tehdä nykyään asioita paljon vapautuneemmin, sillä hoidin itseni kuntoon silloin kun tarvitsin sitä. Ja tarvitsin myös paljon apua tähän.

 

Kun kirjoitan tätä, tuntuu siltä, että olen jälleen vahva. Ja samaan aikaan jotenkin avoimempi. Vahvuus ja herkkyys samaan aikaan ovat sittenkin mahdollisia.

 

Laitoin lopulta vanhat VAKAVA-valmennukseni myyntiin pakettina (ehkäpä edelleen paras tapa valmistautua VAKAVA-kokeeseen) ja aloin keskittymään täysillä soveltuvuuskokeiden valmennuksen ja Mestarioppija®-valmennuksen kehittämiseen tiimini kanssa ja tietysti psyykkiseen valmentamiseen, jota rakastan.

 

Valmennukseni ovat nyt saatavilla 24/7/365 ja upea tiimini tuottaa valmennuksiin lisäarvoa kaiken aikaa vaikkapa ryhmissämme. Aina ei ollut näin.

 

Nyt pääsen taas keskittymään siihen mitä teen parhaiten.

 

Kiitos, että jaksoit lukea.

 

Millaisen muovaat omasta tarinastasi? Ole rohkea – haasta kaikki epäkohdat, jotka kohtaat matkallasi ja tee muutos parempaan! Koska voit.

 

— Matti Pekkarinen