Soveltuvuus­koe ja
työhaastattelu

TARTU TOIMEEN!

Itsevarma, vakuuttava, paras sinä soveltu­vuus­kokeissa, työ­haastat­telussa ja missä tahansa

Luettu 34 359 kertaa

3 periaatetta

Olen valmentanut soveltuvuuskokeisiin ja työhaastatteluihin yli 2000 ihmistä. Kaikki valmennukseni perustuvat kolmeen hyvin yksinkertaiseen neuvoon. Kun kerron ne, ne vaikuttavat täysin itsestään selviltä, mutta lopulta ne ovat yllättävän vaikeita toteuttaa (näin on useimpien totuuksien kanssa).

Älä usko ketään, joka luulee tietävänsä tarkalleen mitä sinun tulee soveltuvuuskokeissa sanoa ja mitä ei. Noudata sen sijaan näitä kolmea periaatetta ja pyri kasvamaan itsesi tuntemisessa ja ilmaisemisessa.

– Matti Pekkarinen

Placeholder Image
Placeholder Image

Opinto-ohjaajien suosittelema artikkeli

1. Ole oma itsesi

Helppoa eikö? Ei tarvitse valmistautua mitenkään kunhan vain on oma itsensä... VÄÄRIN. Sinun nimenomaan tulee valmistautua jotta voit olla oma itsesi. Miten niin?

Soveltuvuuskoe tai työhaastattelu on lyhyt paineistettu tilanne, joka on kaukana arkisesta vuorovaikutuksesta. On todella helppoa vastata kysymyksiin hyvin yleisillä vastauksilla.

Jos haluat tuoda omaa persoonaasi esiin, et voi vastata kysymyksiin samoilla yleisesti hyväksytyillä vastauksilla kuin kaikki muutkin. Sinun on kaiveltava omaa itseäsi esiin jo etukäteen.

Rentona oleminen on tärkeää, mutta omana itsenään oleminen missä tahansa tilanteessa on taito, jota voi harjoitella. 

—> Lue lisää blogista

Placeholder Image
Placeholder Image

Miksi valmentautua?

Miksi ihmeessä valmentautua tai harjoitella yhtään mitään? Eikö se anna minusta lopulta epäaidon robottimaisen kuvan?

– Kyllä, jos valmistaudut täysin väärin. Oikeanlainen valmistautuminen lähtee aina siitä periaatteesta, että opit tuntemaan oman aidon itsesi paremmin ja opit tapoja ilmaista sen vakuuttavasti ja rennosti.

Neljä ensimmäistä minuuttia haastattelussa ovat ratkaisevat vaikutelman muodostamiseksi sinusta. Vaikutelma muodostuu osin automaattisesti pienistä asioista kasvojesi ilmeissä, äänesi pai­noissa ja sanavalinnoissasi.

—> Lue lisää menetelmästämme

 

2. Ole oma paras itsesi

Työhaastattelu ja soveltuvuuskoe ovat lyhyitä näytteitä sinusta. On aika näyttää, että olet valitsemisen arvoinen ja luottaa siihen myös itse.

Juuri tämän myös valitsijat haluavat kuulla: he toivovat että olisit hyvä ja antavat sinulle mahdollisuuden näyttää se. He haluavat löytää soveltuvia ihmisiä, jotka selviäisivät hyvin tulevasta tehtävästä.

Valmistaudut erityisesti pohtimalla vahvuuksiasi ja tietysti myös tapoja kompensoida heikkouksiasi. Yhdistä ensimmäinen ja toinen periaate: ole aito kun tuot rohkeasti esiin sen mikä sinussa on parasta.

Kerro siitä mikä auttaa juuri sinua me­nes­tymään juuri siinä tehtävässä, johon sinua ollaan valitsemassa. Et ole kertomassa kaikkea itsestäsi. Aika ei riitä tähän.

—> Lue lisää blogista

Muutamia harjoitus­kysymyksiä

Vastaa niin, että tuot esiin omaa aitoa itseäsi, sujuvasti ja kuulostamatta samalta kuin kaikki muutkin:

  • Miksi haet tänne?
  • Miksi juuri tämä ala?
  • Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut?
  • Haetko tänne ensimmäistä kertaa?
  • Kuvaile sitä työtä tai tehtävää, johon sinua ollaan valitsemassa.
  • Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?
  • Millainen sinusta tulee siinä tehtävässä, johon sinua ollaan valitsemassa?
  • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
  • Millainen olet ryhmässä?

Tässä on osa kaikkein keskeisimmistä kysymyksistä satojen tai tuhansien mahdollisten joukosta ja näitä voidaan kysyä vielä monella paljon mielenkiintoisemmallakin tavalla.

Placeholder Image
Placeholder Image

Suomen suosituin soveltuvuuskokeiden valmennus

3. Tiedä mihin olet hakemassa

Sinulla on varmasti jokin ydin omassa itsessäsi, joka on mukana kaikessa tekemisessä. Se tulee välttämättäkin esiin.

Mutta olet silti monipuolinen ja joustava ja sinulla on monia ajatuksia – eri tilanteissa voit käyttää hyväksesi eri puolia omasta itsestäsi.

On todella kannattavaa ottaa etukäteen selvää siitä, mitä tuleva tehtäväsi oikeasti sisältää! Juttele paljon muiden kanssa ja lue paljon. Yllättävän monet jättävät tämän puolitiehen.

Ei kannata toimia vain omien mielikuvien ja arvailujen varassa. Näin voit sovittaa oman parhaan itsesi tilanteeseen ja menestyä.

—> Lue lisää blogista

Placeholder Image
Placeholder Image

Lopuksi

Työhaastatteluun ja soveltuvuuskokeisiin voi ja kannattaa valmistautua!

Valmistautuminen ei missään tapauksessa tarkoita, että valmistelet valmiit robottimaiset reaktiot joka asiaan. Se on pikemminkin sitä, että valmistaudut tanssimaan vapaasti opettelemalla etukäteen järkeviä askelkuvioita.

Jokainen meistä voi olla joskus pökkelö, oikealla tavalla valmistautumalla voit olla enemmän sujuva oma itsesi.

Katso alta tarjoamamme vaihtoehdot valmistautumisesi tueksi 👇👇👇

Valmentajasi 

Verkkovalmennus.comissa valmentajanasi toimii kokenut verkkovalmentaja Matti Pekkarinen. Matti on valmistunut Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan persoonallisuuspsykologia ja työ- ja organisaatiopsykologia.

Kurssimme ja materiaalimme ovat saatavilla koska tahansa internetissä, joten tapaat Matin virtuaalisesti e-kirjojen ja nauhoitettujen videoiden välityksellä. Tutustu tiimiimme tarkemmin.

Placeholder Image
Placeholder Image

Mitä vielä odotat?

TARTU TOIMEEN!