VAKAVA 2017 työkalut. VAKAVA-koe haltuun.

Soveltuvuuskoe

Kolme periaatetta menestymiseen
Soveltuvuuskoe ratkaisee kaiken. Ilman valmistautumista leikkiin lähtevä ottaa riskin olla jäykkä pökkelö. Samoin käy sille, joka valmistautuu väärin. Mitkä ovat kolme petollisen itsestäänselvää periaatetta menestymiseen ja mitä niistä voidaan oppia?

Matin VAKAVA blogi

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

Tavoite: selviytyä soveltuvuuskokeesta, näyttää parhaat puolensa, päästä yliopistoon, aloittaa uusi elämä, nauttia matkasta, olla aito, valmistautua hyvin.

Tausta: Olen toiminut pitkään pääsykokeisiin valmistavan opetuksen kehittämisessä ja valmentanut tuhansia kasvatustieteellisille aloille. Rakennan soveltuvuuskokeita koskevan valmennukseni aina kolmen periaatteen varaan ja ajattelin opettaa ne nyt sinulle.

Kolme petollisen itsestäänselvältä kuulostavaa periaatetta soveltuvuuskokeissa menestymiseen ovat:

 1. Ole oma itsesi
 2. Ole oma paras itsesi
 3. Tiedä mihin olet hakemassa

Näihin kolmeen periaatteeseen tiivistyy kaikki asiat, jotka sinun täytyy muistaa soveltuvuuskokeissa millä tahansa alalla. Erityisesti haastattelussa. Ne eivät ole jäykkiä sääntöjä, vaan periaatteita, jotka auttavat sinua olemaan entistä joustavampi.

Helppoa, eikö? Jotenkin kuitenkin meille ihmisille omana itsenään oleminen on joskus aika hankalaa. Varsinkin jos pitäisi olla samalla oma paras itsensä.

Kuka tahansa hyötyy näiden asioiden kaivelusta ystävän tai ammattilaisen kanssa. Mutta älä usko ketään, joka luulee tietävänsä tarkalleen, mitä sinun tulee soveltuvuuskokeissa sanoa ja mitä ei.

Periaate 1: Ole oma itsesi

Soveltuvuuskokeen tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin juuri sinä soveltuisit tiettyyn tehtävään. Soveltuvuuttasi arvioivat ihmiset ovat useimmiten tällaisen arvioinnin ammattilaisia, joten testit ja haastattelut paljastavat herkästi huijauksen.

Aivan tavallisetkin ihmiset ovat yleensä hyviä tunnistamaan epäaitoutta. Toisiin ihmisiin luottamista koskeva tietoa on meille elintärkeää ja aivoihimme onkin sisäänrakennettuna erityisiä mekanismeja huijareiden tunnistamista varten.

Epäaitous aiheuttaa epämääräisen tunteen siitä, että kaikki ei ole kohdallaan. Valitsijatkin käyttävät tätä tunnetta hyväkseen tehdessään päätöksiä.

Aitous on paras valttikortti
Voiko tästä tehdä johtopäätöksen, että soveltuvuuskokeisiin ei kannata valmistautua lainkaan? — Ei välttämättä.

Rentoutuminen on kyllä aina tärkeää. Kysymys on pitkälti stressin hallinnasta. Liian stressaantuneena on hankala olla oma itsensä!

Joskus se, että soveltuvuuskokeita ei lainkaan ajattele, voi tuottaa hyviä lopputuloksia. Tällöin annetaan tilaa itse tilanteessa esiin nouseville spontaaneille reaktiotavoille. Tämä toimii kuitenkin parhaiten vain silloin, kun kosketus omaan itseen ja valmius toimia spontaanisti ovat hyvät. Ja alasta on jo vahvaa kokemusta.

Asiat ovat harvoin näin ruusuisesti. On melko todennäköistä, että siinä vaiheessa, kun tunnet oman työminäsi ja alasi hyvin, soveltuvuuskokeet ovat jo kaukana takanasi. Kaikki ihmiset eivät lisäksi ole luonnostaan yhtä sanavalmiita ja tilanteessa voi tapahtua vaikka mitä hämmentävää.

Älä yritä olla muuta kuin olet. Olet mahtava omana itsenäsikin.
Vaikka rentoutuminen onkin todella tärkeää, aina ei kuitenkaan ole helppoa olla oma itsensä. Tai edes rento. Kun mietit elämääsi, huomaat varmasti tilanteita, joissa se on ollut melkolailla hankalaa.

Soveltuvuuskoe on mahdollisesti yksi tällaisista hankalista hetkistä: se on keinotekoinen ja paineistettu tilanne, jossa sinun pitäisi antaa kuva omasta itsestäsi hyvin lyhyessä ajassa. Tehtävä on haastava kenelle tahansa.

Onneksi omana itsenään oleminen on taito, jota voi harjoitella. Tässä muutamia tapoja:

 • Lisää itsetuntemustasi kirjoittamalla ylös ajatuksiasi ihanteistasi ja omasta itsestäsi koskien tulevaa työtäsi ja opiskeluasi. Pohdi arvojasi.
 • Pyydä kaveriasi tenttaamaan itseäsi ja pohdi jälkikäteen antamiasi vastauksia. Olivatko ne aitoja ja miten voisit löytää paremmin oman tapasi vastata?
 • Mieti etukäteen vastaan tulevia tilanteita ja mieti miten juuri sinä reagoisit niihin.

Omaan aitoon itseen tutustuminen ja minää koskeva viestintä ovat aina tärkeitä teemoja myös valmennuksissani ja käytämme niihin monenlaisia harjoitteita.

Näitä asioita kannattaa harjoitella myös ihan omillaan. Kun harjoittelet omana itsenäsi olemista, osaat vastata eteen tuleviin kysymyksiin omana itsenäsi. Tällöin sinun ei tarvitse tukeutua yleisesti hyväksyttyihin vastauksiin, jotka antaisivat sinusta epäaidon, teennäisen tai pinnallisen kuvan.

Joskus olen kuullut myös siitä, että haastattelutilanteessa kokelaat ovat hankalan kysymyksen kohdatessaan sepittäneet keksittyjä vastauksia näyttääkseen haastattelijan silmissä hyvältä. Tämä voi olla joskus automaattinen reaktio. Tällaiseen hätiköityyn ratkaisuun ei tarvitse tukeutua, kun on tietoisesti valmistautunut olemaan oma itsensä.

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

Periaate 2: Ole oma paras itsesi

Elämässäsi on varmastikin ollut tilanteita, joissa olet ollut oma itsesi, mutta joissa et ole tuonut esiin omia parhaita puoliasi. Ehkäpä et ole onnistunut näyttämään parhaita puoliasi tai ehkäpä käyttäytymisesi on kertonut joistakin huonommista puolistasi. Kuitenkin juuri sinussa olisi ollut jotain parempaa.

Ihmisessä on monia puolia ja kaikki niistä voivat olla aitoja
Soveltuvuuskoetilanne on lyhyt näyte omasta itsestäsi. Ei kannata tyytyä olemaan ainoastaan oma itsensä, vaan pyrkiä erityisesti olemaan oma paras itsensä. Aika on rajallinen, joten valitse tarkoin. On aika näyttää, että olet valitsemisen arvoinen ja luottaa siihen myös itse. Nyt valmistautuminen tulee entistä tärkeämmäksi.

Pyri tuomaan esiin niitä puolia omassa itsessäsi, jotka auttaisivat sinua menestymään juuri siinä tehtävässä, johon sinua ollaan valitsemassa. Et ole kertomassa kaikkea itsestäsi. Aika ei riitä tähän.

Kumpikin osapuoli olettaa, että nyt esitellään parasta sinua. Sinulla on lupa keskittyä hyvään ja kääntää asioita parhain päin. Aitona omana itsenäsi oleminen tekee tästä vakuuttavaa.

Itsensä kehuminen on siis sallittua. Sen tähden olet täällä. Älä vaikuta ylimieliseltä ja tunnista myös heikkoutesi, mutta älä turhaan jarruttele. Muista kuitenkin, että parhaisiin puoliisi tulisi löytyä jotain todistusaineistoa esimerkiksi siitä, mitä olet tehnyt elämässäsi. Tyhjä kehu valuu kuuroille korville.

 

On aika näyttää, että todella pystyt siihen.
Kannattaa todellakin valmistautua huolella antamaan parhaansa. Tämä onnistuu kehittämällä itsetuntemusta, itseluottamusta, itsestä puhumisen taitoja ja vuorovaikutustaitoja sekä ottamalla selvää koetilanteesta. Hyvin valmistautuneena tilanne kohdataan lisäksi rennosti. Jos on olemassa kaava menestykseen, se on tässä.

Olen pitänyt monia harjoitushaastatteluita luokanopettajiksi ja lastentarhanopettajiksi haluaville. Usein käy niin, että vasta haastattelun jälkeisessä keskustelussa saamme yhdessä kaivettua esiin todella tärkeitä juttuja kokelaan omasta historiasta ja ajatusmaailmasta, joista puhuminen tuo esiin parhaita puolia varsin aidolla tavalla. Etukäteen harjoitteleminen todellakin kannattaa ja se voi lisätä itsestä puhumisen autenttisuutta.

Pitäisikö siitä yhdestä jutusta mainita?
Pitäisikö soveltuvuuskokeissa sitten tuoda esiin jotain tiettyä asiaa, jonka itse kokee omia mahdollisuuksia heikentäväksi? Kannattaako esimerkiksi kertoa, että on hakenut useaan kertaan aikaisemminkin, mutta ei ole tullut valituksi? Opettajana ja valmentajana on hankalaa vastata tällaisiin kysymyksiin, tilanne ratkaisee niin paljon.

Periaate Ole oma itsesi sanoo, että et voi oikeastaan huijata jos sinulta kysytään jotain – se ei olisi oikein ja lisäksi siihen sisältyy enemmän riskejä, kuin rehellisyyteen. Esimerkiksi aikaisempia hakukertoja kysellään silloin tällöin. Periaate Ole oma paras itsesi sanoo, että et toitota näitä asioita, ellei niitä erikseen kysytä ja valmistaudut kääntämään asia parhain päin, jos niitä kysytään.

Voit esimerkiksi valmistautua nostamaan esiin sen miten olet kasvanut vuosien aikana. Osoita se kertomalla teoistasi. Osoita, että tunnet omat heikkoutesi ja se on vahvuutesi. Voit kompensoida puutteitasi ja kehityt jatkuvasti. Olet valitsemisen arvoinen. Nämä asiat vaativat jo aika hyvää itsetuntemusta ja itseluottamusta, eivätkä välttämättä tule esiin, ellet erikseen niitä etukäteen pohdiskele.

Kukaan ei ole täydellinen. Ja kaikki tietävät sen.
Ole oma paras itsesi ei välttämättä tarkoita, että sinun pitäisi salailla heikkoja puoliasi. Soveltuvuuskokeita ei järjestetä mihinkään sellaiseen tehtävään, joka olisi niin yksinkertainen, ettei se asettaisi haasteita kenelle tahansa.

Voi olla eduksi, että pystyt esittämään kuinka omasta parhaasta itsestäsi löytyy kyky kompensoida joitakin tehtävän kannalta haastavaksi kokemiasi puolia omassa itsessäsi. Lopulta kaikki riippuu siitä miten juuri se valitsija, joka kohdallesi sattuu suhtautuu tähän – on oikeastaan aika lohdullista, että et voi lopulta vaikuttaa tähän. Voit vain olla oma paras itsesi.

Soveltuvuuskoetilanteissa kannattaa siis aina korostaa omia vahvuuksia, omaa parasta itseään. Älä jää jumiin siksi, että et ole täydellinen. Kukaan ei ole. Älä kuvittele, etteivätkö valitsijatkin tietäisi tätä. Anna itsestäsi aito, vahva, osaava ja ennen kaikkea kehityskelpoinen kuva.

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

Millaisiin kysymyksiin kannattaa varautua?

Osaisitko vastata haastattelussa esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin niin, että tuot esiin omaa aitoa itseäsi ja omaa parasta itseäsi? Niin, että et mene lukkoon, et kuulosta samalta kuin kaikki muutkin ja tuot esiin omia vahvuuksiasi tilanteen vaatimalla tavalla.

Tässä muutamia esimerkkikysymyksiä:

 • Miksi haet tänne?
 • Miksi juuri tämä ala?
 • Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut?
 • Haetko tänne ensimmäistä kertaa?
 • Kuvaile sitä työtä tai tehtävää, johon sinua ollaan valitsemassa.
 • Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?
 • Millainen sinusta tulee siinä tehtävässä, johon sinua ollaan valitsemassa?
 • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
 • Millainen olet ryhmässä?

Nämä ovat vain yleisimpiä kysymyksiä ja pintaraapaisua. Olen kerännyt ja analysoinut tuhansia aitoja haastattelukysymyksiä, joita on kysytty luokanopettajaksi, lastentarhanopettajaksi, erityisopettajaksi, opinto-ohjaajaksi, kotitalousopettajaksi ja käsityönopettajaksi aikovilta. Voin sanoa, että joukkoon mahtuu muutamia todella kinkkisiä kysymyksiä ja pari melkoista pommia.

Yleisten kysymysten lisäksi kannattaa aina varautua myös alakohtaisiin kysymyksiin, jotka tutkivat valmiuttasi juuri tiettyyn tehtävään. Esimerkiksi opettajaopintoihin pyrkivältä saatetaan kysyä, minkä oppiaineen hän ottaisi pois peruskoulusta. Näissä kysymyksissä on oleellisinta osoittaa motivaatiota, alakohtaista tietämystä ja monipuolista päättelytaitoa. Joskus tarvitaan omien rajojen tunnustamista.

Muista, että yleensä ei ole tavoitteena päätyä johonkin tiettyyn ”oikeaan” vastaukseen. Omaperäisyydestä ja kyvystä reagoida yllättäviin asioihin on hyötyä ja hyvä valmistautuminen auttaa tässä.

Tutki itseäsi tarkkaan. Niin valitsijatkin tekevät.
Älä kuitenkaan kuvittele, että yllä mainitut peruskysymykset olisivat välttämättä helppoja ja että valmistautuminen ei kannattaisi. ”Miksi haet lastentarhanopettajaksi?” – ”Mä tykkään lapsista”. Noh… niin tykkäsi edellinenkin hakija. Aika monet lastentarhanopettajaksi haluavat tykkäävät lapsista ja olisi hieman hullunkurista, jos eivät tykkäisi.

Kuka erottuu joukosta? Kuka on tosissaan? Mieti aina miten saat ilmaistua asian vakuuttavasti ja aidosti.

Jatketaan vielä tätä esimerkkiä. Omaa välittämiseen liittyvää pedagogista ajattelua kannattaa toki tuoda esiin. Mutta miksi haluat lastentarhanoopettajaksi? Mikset vaikka lastenhoitajaksi tai kerhonohjaajaksi? Tiedätkö itse asiassa mitä opettajuus on?

Nämä ovat niitä asioita, joita kannattaa selvittää ennen soveltuvuuskoetta. Ota selvää alakohtaisista tehtävistä ja vaatimuksista ennen soveltuvuuskoetta oli alasi mikä hyvänsä. Tästä pääsemme kolmanteen periaatteeseen.

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

Kolmas periaate: tiedä mihin olet hakemassa

Sinulla on varmasti jokin ydin omassa itsessäsi, joka on mukana kaikessa tekemisessä. Se tulee välttämättäkin esiin. Mutta olet silti monipuolinen ja joustava ja sinulla on monia ajatuksia – eri tilanteissa voit käyttää hyväksesi eri puolia omasta itsestäsi.

Omana itsenään oleminen vie pitkälle, omana parhaana itsenään oleminen vie vielä pidemmälle. Tämän päälle kruunuksi tulee se, että osaat tuoda omasta monipuolisuudestasi esiin juuri niitä asioita, jotka ovat oleellisia sen tehtävän kannalta, johon olet hakemassa ja merkityksellisiä sillä alalla, josta juuri nyt on kyse.

Tämä vaatii yleensä etukäteen tehtävää ajatustyötä ja tiedonhakua. Valmennuksissammekin jaamme tähän erityisiä näkökulmia. Yleensä on todella kannattavaa ottaa etukäteen selvää siitä, mitä tuleva tehtäväsi oikeasti sisältää! Juttele paljon muiden kanssa ja lue paljon. Ei kannata toimia vain omien mielikuvien ja arvailujen varassa. Näin voit sovittaa oman parhaan itsesi tilanteeseen ja menestyä.

Mitä soveltuvuuskokeessa onnistuminen tarkoittaisi sinulle?
Muista siis olla oma itsesi ja oma paras itsesi. Voit valmistautua soveltuvuuskokeeseen opettelemalla tuntemaan itsesi, soveltuvuuskokeen, johon olet osallistumassa ja tehtävän, johon sinua ollaan valitsemassa. Muista aina noudattaa mahdollisia etukäteen ja paikan päällä annettuja ohjeita.

Kuulen usein sanottavan, että soveltuvuuskokeisiin ei voi valmistautua. Jotkut ehkä haluaisivat, että niihin ei voi valmistautua. Näin ei kuitenkaan ole, sillä mihin tahansa ennalta tiedettyyn haastavaan tilanteeseen voi valmistautua! Valmistautumisen parhaat tavat riippuvat paljon yksilöstä ja saatavilla olevista resursseista.

Valmistautuminen ei missään tapauksessa tarkoita, että valmistelet valmiit robottimaiset reaktiot joka asiaan. Se on pikemminkin sitä, että valmistaudut tanssimaan opettelemalla etukäteen järkeviä askelkuvioita. Jokainen meistä voi olla joskus pökkelö, oikealla tavalla valmistautumalla voit olla enemmän sujuva oma itsesi.

Terveisin Matti Pekkarinen

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

😍 Kenen täytyisi kuulla tästä? Jaa! 😍

levitä rakkautta – sharing is caring

Mitä vielä odotat?

Suomen suosituin soveltuvuuskokeiden valmennus

Liity ja katso webinaari

Tykkää meistä Facebookissa: