Periaate 1: Ole oma itsesi — Soveltuvuuskoe

Miksi olla oma itsensä soveltuvuuskokeissa?

 

➡️ 1) Et saa paikkaa, jos et ole oma itsesi. Si­nulla ei ole mitään muuta keinoa vakuuttaa toista, jäädä mieleen ja olla erityinen.

 

➡️ 2) Et saa paikkaa, jos huijaat. Ihmisen ai­vot ovat hyvin tarkasti viritetty huijareiden tunnistamiseen. Epäaitous aiheuttaa epämääräisen tunteen siitä, että kaikki ei ole kohdallaan. Valitsijat alkavat tämän jälkeen järkisyin perustella tuntemustaan ja tämä voi johtaa lopulta hylkämiseesi.

 

➡️ 3) Et halua paikkaa, jos et saa olla oma itsesi. Vain jos sinut valitaan sinuna, voit lopulta olla itse tyytyväinen paikkaan ja sopeutua sen vaatimuksiin.

Ole oma itsesi AINA! Vain näin olet vakuuttava.

Valmistaudu

Aitous on paras valttikorttisi! Saatat ajatella näitä yleisiä ajatuksia:

  • Jos omana itsenään oleminen on tärkeintä, kannattaako silloin mitenkään erityisesti valmistautua soveltuvuus­kokeisiin?
  • Voisiko vain mennä paikalle – pääasia, että ottaa asian rennosti?
  • "En halua mennä solmuun, kun ajattelen tilannetta liikaa!"

Liian stressaantuneena on hankala olla oma itsensä. Siksi on todella järkevää yrittää hallita stressiä. Kannattaako siis vain ottaa iisisti ja olla valmistautumatta lainkaan? 🤔

 

— Ei, useimmiten ei on oikea vastaus.
 

Myös stressinhallinnan kannalta on parempi tiedostaa tilanne ja olla varautunut kaikkeen. Et arvaakaan kuinka kovan stressin saat yhtäkkiä, kun sinulta kysytään jotain, johon et ole lainkaan varautunut

— Et voinutkaan vain mennä paikan päälle ja hurmata valitsijoita 😍.

 

Se että valintatilannetta ei harjoittele etukäteen tuottaa hyviä tuloksia vain jos kosketus omaan itseesi ja valmius toimia spontaanisti ovat erinomaisia vahvuuksiasi. Ja sinulla on jo pitkä kokemus alasta.

 

Harvoilla soveltuvuuskokeisiin osallistujalla on.

On eri asia ottaa iisisti itse tilanteessa kuin siihen valmistautumisessa. Hyvin valmistautuneena olet lopulta rennompi.


Matti Pekkarinen, soveltuvuuskokeen valmentaja

Omana itsenään oleminen

Ei ole aina helppoa olla rento ja oma itsensä. Kun mietit elämääsi, huomaat varmasti tilanteita, joissa se on ollut melkolailla hankalaa. Emme aina anna sellaista kuvaa, joka kertoisi mitä ja kuka oikeasti olemme. Tyydymme yleiseen.

 

Soveltuvuuskoe on mahdollisesti yksi tällaisista hankalista hetkistä: se on keinotekoinen ja paineistettu tilanne, jossa sinun pitäisi antaa kuva omasta itsestäsi hyvin lyhyessä ajassa. Tehtävä on haastava kenelle tahansa.

 

Joskus on valitettavasti helpompaa olla kopio (et halua tätä!!!)

Harjoittele

Onneksi omana itsenään oleminen on taito, jota voi harjoitella. Tässä muutamia tapoja:

  • Lisää itsetuntemustasi kirjoittamalla ylös ajatuksiasi ihanteistasi ja omasta itsestäsi koskien tulevaa työtäsi ja opiskeluasi.
  • Poh­di arvojasi.
  • Pyydä kaveriasi tenttaamaan itseäsi ja poh­di jälkikäteen antamiasi vastauksia. Olivatko ne aitoja ja miten voisit löytää paremmin oman tapasi vastata?
  • Mieti etukäteen sekä haastattelussa että tulevassa työssäsi vastaan tulevia tilanteita. Mieti miten juuri sinä reagoisit niihin.
  • Pidä päiväkirjaa esimerkiksi otsikolla "Muistutuksia itselleni, kun olen valmistunut".

Omaan itseen tutustuminen ja minää koskeva viestintä ovat aina tärkeitä teemoja myös valmennuksissani ja käytämme niihin monenlaisia harjoitteita.

Lopuksi

Kerron sinulle tärkeän havainnon niistä valmennuksista, joita olen vetänyt:

 

Usein täysin fiksut ja ainutlaatuiset kokelaat antavat täysin kopioituja ja yleisiä vastauksia. On hyvin tyypillistä, että haastattelutilanteessa ei osata käyttää omaa kokemushistoriaa hyväksi, vaan tyydytään yleiseen.

 

🤔🤔🤔

 

Kun nyt tarkemmin ajattelen asiaa, tämä havainto yllättää minut edelleen.

 

Miksi vuoden päiväkodissa työskennellyt upea nuori nainen kertoo kuvasta, että siinä "lasta ei oteta leikkiin mukaan". Saman asian voisi kertoa kuka tahansa kadunmies. Vasta jälkikäteen saamme nostettua valmennuksessa kokelaan aidon osaamisen esiin.

 

Miksi on niin vaikeaa näyttää omaa osaamistaan? Miksi on niin vaikeaa mennä syvemmälle? Tämä tulee niin selvästi esiin valmennuksemme videoista (pääset katsomaan niitä jo muutaman minuutin päästä tästä).

 

Varmista, ettei sinun ei tarvitse tukeutua yleisesti hyväksyttyihin vastauksiin, jotka antaisivat sinusta epäaidon, teennäisen tai pinnallisen kuvan. Tunne oma itsesi ja oma kokemushistoriasi!


Katso alta tarjoamamme vaihtoehdot valmistautumisesi tueksi 👇👇👇

— Matti Pekkarinen

Hetkinen... Tähän on tulossa video.

KIRJOITTAJA


Matti Pekkarinen

Verkkovalmennus.comin perustaja, Mestarioppija®-menetelmän kehittäjä

Matti on psykologian ja filosofian opettaja, kasvatustieteen kouluttaja ja psyykkinen valmentaja. Matti perustanut verkkovalmennus.comin ja kehittänyt Mestarioppija®-menetelmän. Matti on myös Suomen kokenein sovel­tuvuus­kokeiden valmentaja. Matin valmennuksia on myyty yhteensä jo yli 10 000.