VAKAVA 2017 valmennuskurssi verkossa. VAKAVA-koe haltuun.

Matin tarina

Matti on kasvatustieteen, psykologian, filosofian ja soveltavan tilastotieteen opettaja, tavoitevalmentaja, yrittäjä ja innostaja. Matti on verkkovalmennus.comin perustaja ja Suomen kokenein VAKAVA-kokeen valmentaja. Lisätietoja saat tiimimme esittelystä.

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

Vuoden 2014 alussa olin käännekohdassa. Olin juuri katkaissut työsuhteeni kouluttajan päivätyössä sekä nettilukiossa, jossa ohjasin iltaisin psykologian opiskelijoita. Enkä halunnut enää hakeutua tavallisiin opettajan töihin…

Sen sijaan räpläsin tietokonetta. Silmät kiiluen. Voin sanoa, että vaimoni Sannankin kämmenet hieman hikoilivat. Samaan aikaan hänkin tiesi, että minun on pakko yrittää. En saisi muuten rauhaa. Olimme puhuneet tästä jo vuosia. Olin soikeana jännityksestä.

Tuon kevään toukokuussa olin kuin lapiolla päähän lyöty. Meillä oli käsissä Suomen suurin pääsykoevalmennus. Tavoitteemme onnistui paremmin, kuin mitä olimme uskaltaneet toivoa. Saimme auttaa VAKAVA-kokeeseen valmentautumisessa lähes viittä sataa upeaa ihmistä. Huomasin, että tekemiäni monivalintakysymyksiä oli taottu lähes puoli miljoonaa kertaa. Sitäkin enemmän muistelin kaikkia niitä keskusteluita, joissa sain auttaa valmentautujiani.

En voi oikein sanoin kuvata, kuinka merkitykselliseltä kaikki tuntui.

Vuodesta 2008 lähtien olin tehnyt pääsykoevalmennusta ja päähäni oli iskostunut ajatus aivan toisenlaisesta valmennuksesta. Sellaisesta valmennuksesta, johon oikeasti kaikki voisivat osallistua, joka ei erottelisi ihmisiä lompakon paksuuden ja paikkakunnan perusteella ja johon asialle täysin omistautunut opettaja todella panostaisi kaikkensa.

Aikaisemmin olin tehnyt töitä muille yrityksille ja opistoille. Tunsin tuon kuvion tarkkaan ja tiesin, että pedagoginen taso kursseilla ei aina ollut kovinkaan kaksinen. Itsekin valmensin kursseilla jo opiskelija-aikoina. Minulle maksettiin tuolloin työstäni niin vähän palkkaa, että kukaan kokenut ammattilainen ei olisi sillä hinnalla liikauttanut kahta varvasta. Työsopimus oli muutamaksi hassuksi tunniksi ja suunnitteluun ei ollut nimeksikään aikaa.

”Päähäni oli iskostunut ajatus aivan toisenlaisesta valmennuksesta”

Oli aivan selvää, että en voinut toteuttaa ajatustani innostavammasta, ammattimaisemmasta ja reilummasta valmennuksesta tuossa kuviossa. Kerran työnantajani oli miljoonaluokan yritys, joka laskutti jokaiselta opiskelijaltani noin 700 euroa rahaa ja brändäsi itseään Suomen parhaaksi valmennusten järjestäjäksi. Todellisuudessa osaaminen sitoutuu kuitenkin aina ihmisiin – opettajat vaihtuivat jatkuvasti ja valmennus oli harvojen (jos kenenkään) elämäntehtävä. Tarvittiin jotain ihan muuta, jos aikoi oikeasti muuttaa asioita.

Kun ensimmäinen itsenäisenä asiantuntijana järjestämäni valmennus oli ohi, olin väsynyt. Ihan eri tavalla väsynyt kuin koskaan ennen. Sillä tavalla väsynyt, että mielessäni pyöri vain ajatus: ”koska saan tehdä tämän uudestaan!”. Oli aivan huumaavaa panostaa täysillä johonkin, josta on unelmoinut niin pitkään.

Uskon, että tuolloin ymmärsin valmentajana ensimmäistä kertaa, millaista pääsykokeita varten opiskelu oikeasti on. Opiskelin ja opetin aineistoa aamusta iltaan ja olin vähintään yhtä sitoutunut menestykseen, kuin kuka tahansa valmentautujistani. Olimme samalla viivalla. Tekemässä kaikkemme. Se tuntui – ja tuntuu vieläkin – hienolta.

Muistan, että tuolloin valmennuksen jo päätyttyä keskustelin vielä pitkään VAKAVA-työryhmän kanssa erään opiskelijani asiasta kokeen tilastollisessa tulkintatehtävässä olleesta epäselvyydestä. Koska halusin auttaa. Ja halusin, että pääsykokeet olisivat oikeudenmukaisia – taisin tuntea aineiston paremmin kuin aika lailla kukaan. Paikoin paremmin kuin kokeen laatijat.

Muut valmentajat olivat olleet lomilla jo viikkoja. Tiesin, että olin päässyt eroon palkkatyön oravanpyörästä. Se oli raskasta, mutta samalla äärimmäisen tyydyttävää.

”Uskon, että tuolloin ymmärsin valmentajana ensimmäistä kertaa, millaista pääsykokeita varten opiskelu oikeasti on.”

Työelämäni merkityksellisyys koki tasohyppäyksen. Aloin myös kiinnostua pääsykokeisiin valmentautumisesta ilmiönä. Vuosien aikana olen kerännyt paljon tietoa valmennusteni pohjaksi ja kuullut lukemattomia tarinoita. Olen näistä kiitollinen. En ollut koskaan tuntenut tällä tavalla työssäni – aikaisemmin ei ollut mitenkään mahdollista olla näin sitoutunut.

Muutama vuosi on kulunut tuosta. Tekniikka on kehittynyt, valmennukseni ovat nykyään aivan erilaisia. Itsekin olen kehittynyt – niin käy, jos haluaa aina muuttaa asiat paremmaksi joka kerran, kun tulee uusi mahdollisuus. Toivon, että tällainen lähestymistapa on sinullekin jo vanha tuttava. Ja sitä voi myös oppia – täytyy vain haluta jotain oikein kovasti.

Muutosten keskellä tuo yksi perusasia on säilynyt: haluan edelleen tehdä tätä täysillä, antaen kaikkeni. Miksi? Koska silloin minusta tuntuu, että teen juuri sellaista merkityksellistä työtä, jota valmentautujanikin ovat etsimässä. Silloin unelmilla on mahdollisuus kohdata. Siitä syntyy jotain ainutlaatuista, jota meillä verkkovalmennus.comissa on monena vuonna ollut. Ja tätä on tehty alusta lähtien siksi, että halusimme välittää enemmän ihmisistä ja asioista.

”Silloin minusta tuntuu, että teen juuri sellaista merkityksellistä työtä, jota valmentautujanikin ovat etsimässä.”

Nykyään, kun valmennan muita yrittäjiä, yritän muistaa tuon oman alkuni ja saada siitä voimaa. Aloitimme niin, että meillä ei ollut mitään. Edullisia pääsykoevalmennuksia ei ollut vielä edes keksitty. Tämän jälkeen niitä on ilmaantunut muitakin. On ollut mahtavaa olla aloittamassa vallankumousta.

Terveisin Matti Pekkarinen

Tässä oli tarinani. Kerro minulle omasi, kun liityt VAKAVA-kokeen Heimoon. Kokemuksia valmennuksistamme voit lukea tästä ja koko tiimiimme voit tutustua tästä.

Mitä vielä odotat?

Muuta VAKAVA-kokeesi helpommaksi

Liity VAKAVA 2019 Heimoon!

Tykkää Facebook-sivustamme: