VAKAVA 2017 työkalut. VAKAVA-koe haltuun.

Kuvia VAKAVA 2017-valmennuksen opetusvideoiltani ????

Matin tarina

Matti on kasvatustieteen, psykologian, filosofian ja soveltavan tilastotieteen opettaja, oppimisvalmentaja, tavoitevalmentaja, yrittäjä ja innostaja. Matti on verkkovalmennus.comin perustaja, Mestarioppija®-menetelmän kehittäjä ja Suomen kokenein VAKAVA-kokeen valmentaja. Lisätietoja saat tiimimme esittelystä.

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

Vuoden 2014 tammikuussa olin käännekohdassa. Olin juuri katkaissut työsuhteeni kouluttajan päivätyössä sekä nettilukiossa, jossa ohjasin iltaisin psykologian opiskelijoita. Enkä halunnut enää hakeutua tavallisiin opettajan töihin…

Sen sijaan räpläsin tietokonetta. Silmät kiiluen. Voin sanoa, että vaimoni Sannankin kämmenet hieman hikoilivat. Samaan aikaan hänkin tiesi, että minun on pakko yrittää. En saisi muuten rauhaa. Olimme puhuneet tästä jo vuosia. Olin soikeana jännityksestä.

Tuon kevään toukokuussa olin kuin lapiolla päähän lyöty. Meillä oli käsissä Suomen suurin pääsykoevalmennus. Tavoitteemme onnistui paremmin, kuin mitä olimme uskaltaneet toivoa.

Saimme auttaa VAKAVA-kokeeseen valmentautumisessa lähes viittä sataa upeaa ihmistä. Huomasin, että tekemiäni monivalintakysymyksiä oli taottu lähes puoli miljoonaa kertaa. Sitäkin enemmän muistelin kaikkia niitä keskusteluita, joissa sain auttaa valmentautujiani.

En voi oikein sanoin kuvata, kuinka merkitykselliseltä kaikki tuntui.

Vuodesta 2008 lähtien olin tehnyt pääsykoevalmennusta ja päähäni oli iskostunut ajatus aivan toisenlaisesta valmennuksesta. Sellaisesta valmennuksesta, johon oikeasti kaikki voisivat osallistua, joka ei erottelisi ihmisiä lompakon paksuuden ja paikkakunnan perusteella ja johon asialle täysin omistautunut opettaja todella panostaisi kaikkensa.

Aikaisemmin olin tehnyt töitä muille yrityksille ja opistoille. Tunsin tuon kuvion tarkkaan ja tiesin, että pedagoginen taso kursseilla ei aina ollut kovinkaan kaksinen. Itsekin valmensin kursseilla jo opiskelija-aikoina. Minulle maksettiin tuolloin työstäni niin vähän palkkaa, että kukaan kokenut ammattilainen ei olisi sillä hinnalla liikauttanut kahta varvasta. Työsopimus oli muutamaksi hassuksi tunniksi ja suunnitteluun ei ollut nimeksikään aikaa.

”Päähäni oli iskostunut ajatus aivan toisenlaisesta valmennuksesta”

Oli aivan selvää, että en voinut toteuttaa ajatustani innostavammasta, ammattimaisemmasta ja reilummasta valmennuksesta tekemällä ”tavallisia” valmennuksia.

Muistin, että kerran työnantajanani oli ollut miljoonaluokan yritys, joka laskutti jokaiselta opiskelijaltani noin 700 euroa rahaa ja kehui itseään Suomen parhaaksi valmennusten järjestäjäksi. Todellisuudessa opettajat olivat vastavalmistuneita kloppeja (kuten itsekin olin alussa ollut) ja vaihtuivat lähes joka kevät.

Koin, että tavallisten valmennusten maailmassa pääsykoevalmennus ei ollut kenenkään sydämen asia ja elämäntehtävä. Se oli vain keväinen irtosuhde, ei todellinen rakkaus. Tarvittaisiin jotain aivan muuta, jos aikoisimme oikeasti muuttaa asioita.

Kun ensimmäinen itsenäisenä asiantuntijana järjestämäni valmennus oli ohi, olin väsynyt. Ihan eri tavalla väsynyt kuin koskaan ennen. Sillä tavalla väsynyt, että mielessäni pyöri vain ajatus: ”koska saan tehdä tämän uudestaan!”. Oli aivan huumaavaa panostaa täysillä johonkin, josta on unelmoinut niin pitkään.

Uskon, että tuolloin ymmärsin valmentajana ensimmäistä kertaa, millaista pääsykokeita varten opiskelu oikeasti on. Opiskelin ja opetin aineistoa aamusta iltaan. Myös valmentautujani tekivät töitä samalla mentaliteetilla.

Olimme molemmilla puolilla yhtä sitoutuneita menestykseen. Olimme samalla viivalla. Tekemässä kaikkemme. Se tuntui – ja tuntuu vieläkin – hienolta. Tämä kokemus on itselleni ratkaiseva motivaattori omassa työelämässäni. Se on jotain, jota en löytänyt silloin, kun työskentelin opistoissa ja suurissa valmennusyrityksissä.

Valmennustyöni myötä uskon, että minusta tuli jo varhaisempina vuosinamme Suomen kokenein VAKAVA-kokeen valmentaja. Laitoin jokaiseen valmennukseen tuhansien tuntien työpanoksen. En tehnyt juuri mitään muuta. Tämä toi myös työhöni aivan erilaista vastuuta. Opetimme todella monia. Tunsin aineiston paremmin kuin VAKAVA-työryhmä ja kokeen laatijat. Muiden valmennusyritysten valmentajat halusivat tulla kursseillemme varmistamaan tietojansa.

Olen ollut myös useina vuosina selvittelemässä kokeessa olleita epäselvyyksiä (rohkeampi lukutapa: virheitä) VAKAVA-työryhmän kanssa ja olemme saaneet olla vaikuttamassa kokeen muuttumiseen yhä oikeudenmukaisemmaksi ja pedagogisemmaksi. Muut valmentajat olivat olleet lomilla jo viikkoja, kun itse työstin vastineita VAKAVA-työryhmälle. Tiesin, että olin päässyt eroon palkkatyön oravanpyörästä. Se oli raskasta, mutta samalla äärimmäisen tyydyttävää.

”Uskon, että tuolloin ymmärsin valmentajana ensimmäistä kertaa, millaista pääsykokeita varten opiskelu oikeasti on.”

Työelämäni merkityksellisyys oli kokenut tasohyppäyksen. Aloin myös kiinnostua pääsykokeisiin valmentautumisesta ilmiönä ja elämänvaiheena. Vuosien aikana olen kerännyt paljon tietoa valmennusteni pohjaksi ja kuullut lukemattomia tarinoita. Olen näistä kiitollinen. Nykyään ajattelen juuri ihmisten tarinoiden tuntemisen ja tukemisen olevan tärkein osa työtäni.

Tämä työ ei ole ainoastaan asiantuntijatiedon välittämistä. Se on rohkaisemista suuruuteen ja hyvyyteen, omien mahdollisuuksien tukemista, parhaan esiin tuomista omasta itsestään, ilon ja toivon sytyttämistä sydämeen.

Monet valmentautujat muistavat valmentautumisajan myöhemmin elämässään hyvin merkityksellisenä aikana. Oman opiskeluhaaveen toteuttamisen lisäksi huomasimme, että valmennuksemme mahdollistaa myös ystävyyssuhteiden muotoutumista. Niin monet kasvot soveltuvuuskokeiden ja yliopistojen käytävillä ovat tuttuja jo valmennuksesta, sillä valmennuksemme kerää vuosittain yhteen satoja läpipääseviä.

Nämä ovat hienoja asioita ja (voitko väittää vastaan?) lopulta tärkeämpiä kuin varianssianalyysien oikean tulkinnan oppiminen. Olen todella kiitollinen siitä, että saan tehdä tällaista työtä.

Muutamia vuosia on kulunut siitä kuin aloitimme. Tekniikka on kehittynyt ja valmennukseni ovat nykyään toteutukseltaan aivan erilaisia kuin alussa. Käytämme paljon live-videota ja videoita ylipäätään. Se on tehnyt kaikesta vielä paljon henkilökohtaisempaa ja läheisempää. Kuitenkin syvällä tekemisessämme oleva ajatus siitä, että mahdollistamme muille ihmisille suuria asioita on säilynyt. Sen tähden jatkamme tätä.

”Nykyään ajattelen juuri ihmisten tarinoiden tuntemisen ja tukemisen olevan tärkein osa työtäni.”

Vuonna 2017 piti olla ”viimeinen VAKAVA-kevät”. Pääsykoejärjestelmä oli muuttumassa. Ja koska tämä koko VAKAVA-kuvio oli ollut meille jo vuosia tunnetasolla hyvin tärkeä, valmistauduimme tulevaan jättämällä mielessämme hyvästejä pääsykoevalmennuksille.

Yliopistot joutuivat kuitenkin siirtämään todistusvalintoihin siirtymistä kahdella vuodella eteenpäin. Olimme käännekohdassa. Pidin lopulta vuoden 2017 lopulla tiedotustilaisuuden Facebook Livessä ja kerroin, että aiomme tehdä vielä ainakin yhden valmennuksen. Siitä tuli (jälleen) kaikkien aikojen paras. Ei kaikkien aikojen suurin tuottamiemme materiaalien määrässä, mutta suurin laadussa.

Nyt vuoden 2019 VAKAVA-kokeen valmennusta valmistellessani en koe samanlaista tunnemyräkkää kuin vuonna 2018. Tiedän, että tämä saattaa olla oikeasti viimeinen kerta kenelle tahansa kokea VAKAVA-huumaa. En kuitenkaan ole tekemässä tänä vuonna comebäkkiä, olen jo mukana pelissä. Kuten olen oikeastaan aina ollut. Valmiina. En ole voinut jättää peliä. Tiimillämme on tätä kirjoittaessani uskomaton ”game on” -meininki.

Haluan tehdä aina kaiken täysillä. Se on sekä vahvuus, että heikkous. Tiedät tämän, jos olet kaltaiseni luonteeltasi. Mutta vain täysillä tehdessäni minusta tuntuu, että teen juuri sellaista merkityksellistä työtä, jota valmentautujanikin ovat etsimässä.

Etsi aina uutta elämää, syvempää merkitystä. Ja taitoja, jotta voit antaa muille apuasi, kun he sitä tarvitsevat.

”Täysillä tehdessäni minusta tuntuu, että teen juuri sellaista merkityksellistä työtä, jota valmentautujanikin ovat etsimässä.”

Nykyään, kun esimerkiksi valmennan muita yrittäjiä, yritän muistaa tuon oman alkuni ja saada siitä voimaa. Aloitimme niin, että meillä ei ollut mitään. Edullisia pääsykoevalmennuksia ei ollut vielä edes keksitty. Tämän jälkeen niitä on ilmaantunut muitakin. On ollut mahtavaa olla aloittamassa vallankumousta.

Terveisin Matti Pekkarinen

Tässä oli tarinani. Kerro minulle omasi, kun liityt VAKAVA-kokeen Heimoon. Kokemuksia valmennuksistamme voit lukea tästä ja koko tiimiimme voit tutustua tästä.

Mitä vielä odotat?

Suomen suosituin soveltuvuuskokeiden valmennus

Liity ja katso webinaari