VAKAVA 2017 valmennuskurssi verkossa. VAKAVA-koe haltuun.

Kaikki mitä sinun tulee tietää VAKAVA 2017 -kokeesta

VAKAVA-koe edessä? Kun luet tämän artikkelin, pääset etenemään nopeammin kohti tavoitettasi opiskella luokanopettajaksi, lastentarhanopettajaksi, erityisopettajaksi, yleistä kasvatustiedettä tai muuta kasvatustieteellistä alaa. Pääsykoe, tavoitteesi ja unelmasi odottavat.

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

VAKAVA 2017 työkalut. VAKAVA-koe haltuun.

Oikeat työkalut  VAKAVA-kokeeseen

VAKAVA-koetta koskevien asioiden selvittely on usein tuskallista. Tietoja joutuu kalastelemaan joka puolelta. Keräsin sinulle tähän artikkeliin listan kaikista niistä asioista, jotka sinun tulee tietää vuoden 2017 VAKAVA-kokeesta.

Lue lista kokonaan läpi, vaikka saatatkin jo tietää suuren osan näistä jutuista. Laitoin mukaan myös parhaita vinkkejäni ja viime vuoden valmentautujien terveisiä. Kysyn nimittäin joka vuosi valmentautujiltani, mitä he haluaisivat sanoa seuraavana vuonna VAKAVA-kokeeseen osallistuville.

Ostakaa kerralla reilusti herkkuja ja syökää niitä samalla kun luette. Ymmärtäkää se, että olette samalla viivalla kuin muut. Ei oo hissii menestykseen, pitää ottaa portaat -> työtä se vaatii, mut oikeella asennoitumisella siitä selviää.VAKAVA 2016 valmentautuja

VAKAVA 2017 -aineisto (Samalta viivalta 11)

VAKAVA-kokeen aineisto julkaistaan tiistaina 28.3. klo 9:00. Voit ladata aineiston ilmaiseksi netistä (PDF-tiedosto) tai ostaa sen kirjana kirjakaupoista. Oppimisen kannalta esimerkiksi aineiston lataamisessa ja tulostamisessa on joitain etuja kirjaan verrattuna (esim. leveämpi marginaali).

Tyypillisesti Samalta viivalta -kirja on koostunut noin kuudesta kasvatustieteellisestä artikkelista.
Yleensä artikkeleista vähintään yksi on käsitellyt tilastotieteellistä tutkimusta ja yksi laadullista tutkimusta.
Mittaa aineistolla on ollut noin 190 sivua, joista noin 130 sivua on varsinaisia opiskeltavia sivuja. Teksti on aina ollut suomenkielistä, joskin jotkin käsitteet voidaan mainita suluissa myös englanniksi.
Aineiston lopussa on jo muutamia vuosia ollut sanasto, joka helpottaa lukemista. Sanasto on kuitenkin koottu yleisistä sanakirjamääritelmistä, jotka eivät aina sovi kovinkaan hyvin asiayhteyteen. Sillä pääsee alkuun.

Sanasto auttaa alkuun ymmärtämisessä

Kokemus tieteellisen tekstin lukemisesta helpottaa merkittävästi aineiston opiskelua.
Teksti on ajoittain varsin vaativaa, mutta pääosin mielestäni vaikeudeltaan keskitasoa. Eli teksti ylittää reilusti esimerkiksi lukion tason, mutta artikkelit eivät yleensä ole sitä kaikkein vaikeinta tieteellistä tekstiä.
Mukana on todennäköisesti psykologiaa, sosiologiaa, politiikkaa, historiaa ja filosofiaa. Kasvatustieteiden näkökulmasta tietenkin.
Aineistoa opiskeltaessa suurin osa hämmennyksistä johtuu siitä, että sisällön oikeaa tulkintaa ei vielä täysin hallita. Aineiston ristiriidat ovat siis useimmiten näennäisiä. Lähes joka vuosi löytyy silti aitoja epäselvyyksiä, sillä joskus artikkeleita ei ole kirjoitettu niin tarkkaan, kuin niitä kokeeseen valmentautumisessa luetaan.
Kun Samalta viivalta 11-aineisto julkaistaan 28.3. klo 9:00, osallistu Facebook-livelähetykseeni (Tykkää Facebook-sivustamme). Korkataan aineisto yhdessä! Jaan heti muutaman ajatuksen siitä, miten sitä kannattaisi lähestyä.

Älä ajattele mistään, että tätä ei voida kysyä. VAKAVA 2016 valmentautuja

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

VAKAVA 2017 -aineiston opiskelu

Opiskeluun on aikaa 5 viikkoa ja 1 päivä eli 35 päivää.
Opiskeluaika on varsin lyhyt. Viime vuonna lukuajasta tippui pois 9 päivää ja tänä vuonna sitä tuli kolme päivää lisää.
Opiskeluun käytetty aika on yhteydessä VAKAVA-kokeen tuloksiin. Lyhyt lukuaika siis suosii niitä, jotka voivat opiskella täysipäiväisesti. Tätä voi kompensoida hyvällä suunnittelulla ja tehokkaalla opiskelulla. Useat menestyjät käyvät samalla töissä tai hoitavat perhettä.
Lyhyestä lukuajasta johtuen kaikki tarvitsevat hyvää ajan- ja voimien hallintaa sekä opiskelun suunnittelua. VAKAVA 2017 Heimossa saat maksutta tekemäni lukusuunnitelman.
Muisti, ymmärrys ja päättelytaidot. Harjoittele näitä kaikkia. Käsittelin tässä artikkelissa lähinnä lukemiseen käytettävää aikaa – puhun opiskelemisen tehostamisesta enemmän ilmaisessa VAKAVA 2017 Heimossa.

Vakavaan valmentautuminen kestää vain kuukauden. Se on lyhyt aika elämästäsi, mutta saattaa ratkaista paljon. Anna kaikkesi sen kuukauden aikana.VAKAVA 2016 valmentautuja

VAKAVA-koe 2017

Koe järjestetään keskiviikkona 3.5. kello 13:00 – 15:00. Koeaika on siis kaksi tuntia. Koe järjestetään monella paikkakunnalla samanaikaisesti ja voit valita paikkasi hakulomakkeessa.
Vuoden 2016 kyselyni mukaan 30%:lla loppui kokeessa aika jollain tapaa kesken. Tämä on aivan liian suuri luku! Kokeessa ajanhallinta on todella tärkeässä asemassa.
Kaikki kokeen tehtävät ovat tähän mennessä olleet monivalintoja. Vuonna 2016 kokeessa oli 182 kysymystä, jotka oli ryhmitelty 57 tehtävään.
Vääristä vastauksista saa miinuspisteitä ja vastaamatta jättämisestä 0 pistettä. Joskus kannattaa siis jättää strategisesti vastaamatta ja vastausstrategiaa kannattaa pohtia jo etukäteen. Myös pisteytysjärjestelmän muutoksiin on varauduttava.
Jokainen piste voi ratkaista. Joka vuosi useat pääsevät eteenpäin alle yhden pisteen turvin! Erottavana tekijänä voi olla yksi rasti ruudussa, josta saa vaikkapa -1/3 pistettä.

Tyypillinen VAKAVA-kokeen tehtävä (vuodelta 2016)

Tärkeintä on mennä kokeeseen uskoen omaan itseesi. Älä anna itsesi yllättyä mistään. Pyrin lähettämään koeaamuna viimeisen rauhoittelevan ja tsemppaavan livelähetyksen Facebookissa, joten seuraa sivuamme tästä.
Jos olet jännittäjä, on parasta harjoitella jännityksen ja stressin hallintaa ennen koetta. Opettele esimerkiksi hengitystekniikkaa tai korvienhieromistekniikkaa.
Sisällöllisen osaamisen lisäksi myös monivalintataidot (kuten päättelykyky) vaikuttavat lopputulokseen. Myös näitä voi harjoitella etukäteen.
Kannattaa tutkia etukäteen vuoden 2016 VAKAVA-koetta (linkki). Jos kokeen aineistoa ei tunne, oma päättely kokeen tehtävistä saattaa kuitenkin viedä hieman sivupoluille. Tällöin koe näyttäytyy enemmän nippelitietoa testaavana, kuin se itse asiassa olikaan. Tarkastele aina kokonaisuutta. Vuonna 2016 koe tosin oikeasti liikkui enemmän nippelitiedon suuntaan. Eri asia taas on, kuinka tämän kannattaa vaikuttaa omaan valmentautumiseen ja kuinka taas ei.
Merkitset vastaukset ja henkilötietosi optiseen lomakkeeseen. Lomake tulee muuttumaan tänä vuonna. Sain tästä tiedon keskusteltuani VAKAVA-koordinaattorin kanssa siitä, miksi optisen lomakkeen malli on poistunut heidän sivuiltaan. Katso lisätiedot tästä Facebook-keskustelusta.

Valmistautukaa siihen että kokeessa voi tulla vastaan mitä vain. Älkääkä panikoiko, jos tehtävä aluksi näyttää mahdottomalta. Siirtykää eteenpäin ja palatkaa takaisin myöhemmin, silloin tehtävä saattaakin aueta ihan uudella tavalla!
VAKAVA 2016 valmentautuja

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

Yhteishaku

Hakuaika on 15.3–5.4. Sähköistä hakemusta voi muuttaa hakuaikana, mutta ei sen jälkeen.
Hakuohjeet löytyvät Opintopolusta, jossa hakeminenkin tapahtuu.
Vaikka VAKAVA-koe onkin yhteinen useille yliopistoille, jokaisella yliopistolla on silti omat perusteensa sille, kuka tulee lopulta valituksi ja kuka ei. Selvitä valintaperusteet hakemalla koulutuksia Opintopolusta. Yksi parhaista hakusanoista lähes kaikkien VAKAVA-koulutusten listaamiseen on ”kasvatustieteen kandidaatti

Koulutusten valintaperusteet löydät Opintopolusta tältä välilehdeltä

Ota selvää mahdollisista soveltuvuuskokeista, kun päätät hakuvalintojasi. Soveltuvuuskoe ratkaisee tavoitteesi lopullisesti ja eri paikkakunnilla soveltuvuuskokeet voivat olla erilaisia. Esimerkiksi Turun luokanopettajien soveltuvuuskokeissa on matemaattis-luonnontieteellinen testi, joka voi olla sinulle joko etu tai haaste.
Myös esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten arvosanat voidaan huomioida eri yliopistoissa eri tavalla. Riippuen tilanteestasi tämäkin saattaa vaikuttaa hakuvalintoihisi.
Yhdellä VAKAVA-kokeella voit hakea kuuteen paikkaan, joista enintään kolme on luokanopettajan paikkoja ja enintään kolme lastentarhanopettajan paikkoja.
Mitä enemmän hakukohteita laitat, sitä todennäköisempää on, että pääset sisään johonkin niistä.
Voit käyttää edellisten vuosien pisterajoja hyödyksesi, kun päätät mihin olet hakemassa. Täältä löydät kaikki pisterajat. Alla olevasta esimerkistä huomaat, että yliopistojen keskinäinen järjestys pysyy melko muuttumattomana ja hakukohteiden välillä voi olla jopa 30 pisteen ero.

Esimerkki soveltuvuuskokeeseen hyväksymisen pisterajoista

Ainakin jonkin matalamman pisterajan hakukohteen mukaan ottaminen lisää merkittävästi mahdollisuuksia päästä sisään.
Pisterajat ovat hyödyllisiä vain hakuvaiheessa. Tämän jälkeen unohdat ne! Tulet joka tapauksessa tähtäämään parhaimpaan mahdolliseen pistemäärään. Tilastojen takia ei ole mitään syytä löysäillä, eikä mitään syytä ahdistua.
Opintopaikan vaihtaminen myöhemmin voi olla hankalaa, mutta ei ole mahdotonta. Se on vaikeutunut hieman ensikertalaiskiintiön takia. Esimerkiksi luokanopettajilla paikan vaihtaminen on ollut aina vaikeaa ja vaatinut yleensä koko hakuprosessin uusimista.
Ensikertalaiskiintiöt eivät vaikuta hakemiseesi todennäköisesti mitenkään, vaikka et olisikaan ensikertalainen! Saman verran ensikertalaisia pääsisi sisään myös ilman kiintiöitä. Sovitaan, että ensikertalaiskiintiöstä ei ahdistu kukaan! OK?
Voit ottaa vastaan vain yhden paikan ja se on listallasi korkeimmalla oleva paikka, johon pisteesi riittävät. Et voi downgreidata: et voi ottaa vastaan esimerkiksi toisena listallasi olevaa paikkaa, jos pääset myös ensimmäiseen.
Koska tulokset tulevat joskus eri aikaan, jotkut ehtivät tosin nappaamaan toissijaisen paikan ennen kuin ensisijaisen paikan tulokset tulevat. Tämä on kuitenkin tuuripeliä. Hakujärjestys on saatava kohdilleen etukäteen.
Huomaa, että oppimisvaikeus, sairaus tai vamma voi oikeuttaa 30 minuutin lisäaikaan kokeessa. Tätä täytyy muistaa hakea 5.4. mennessä erityisjärjestelyhakemuksella.

Panosta täysillä ja sitoudu lukusuunnitelmaasi. Nauti matkasta, koska harvoin saat niin päämäärätietoisesti keskittyä vain yhteen asiaan.
VAKAVA 2016 valmentautuja

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

Mitä nyt?

Nyt sinulla on riittävät perustiedot VAKAVA-kokeeseen valmistautumisesta. Lopulta menestymisesi ratkaistaan kuitenkin omassa tekemisessäsi. Se ei olekaan aina niin yksinkertaista, kuin perusohjeiden sisäistäminen.

Oman tekemisen haltuun ottamista varten tarvitaan jotain muuta kuin muistilista. Tätä varten kirjoitin VAKAVA-kokeen oppaan, jonka voit lukea liittymällä VAKAVA 2017 Heimoon.

Jos jonkun, niin tämän Heimon avulla sä pystyt siihen!! Ne neljä viikkoa voi olla yhet sun elämän stressaavimmista, mut sinä aikana opit niiiin älyttömän paljon itestäs sekä siitä aineistosta, et lopussa kiitos seisoo.
VAKAVA 2016 valmentautuja

VAKAVA 2017 Heimo on maailman suurin VAKAVA-kokeeseen valmentautuvien yhteisö. Se on sinulle täysin ilmainen, eikä velvoita mihinkään. Saat esimerkiksi oppaan, harjoituskokeen ja lukusuunnitelman. Ei ole juurikaan syytä olla tulematta mukaan ☺️. Voit liittyä TÄSTÄ.

Meillä on tarjolla myös suosituimmat ja asiantuntevimmat VAKAVA-kokeen valmennukset, joita voit käyttää täysin oman aikataulusi mukaan missä tahansa. Hinnat alkavat 49 eurosta.

Kurinalaista lukemista. Se tuntuu olevan kaiken A ja O. Koe mittaa niin monella eri saralla osaamista joka vuosi, että kaiken hallitseminen on todella tärkeätä. Heimoon ja ennakkovalmennukseen osallistuminen ovat sellaisia asioita, joita voin vain suositella!
VAKAVA 2016 valmentautuja

Ihan hurjasti tsemppiä sinulle tähän kevääseen! Liity VAKAVA-kokeen Heimoon tästä tai artikkelin alla olevasta painikkeesta.

Matti Pekkarinen, VAKAVA-kokeen valmentaja

Usko itseesi, kykyihisi äläkä anna minkään lannistaa!
VAKAVA 2016 valmentautuja

👇 Kenen täytyisi kuulla tästä? Jaa!👇

levitä rakkautta – sharing is caring

Mitä vielä odotat?

Muuta VAKAVA-kokeesi helpommaksi

Liity VAKAVA 2019 Heimoon!

Tykkää Facebook-sivustamme: