VAKAVA 2017 työkalut. VAKAVA-koe haltuun.

VAKAVA 2018 tietopaketti

Kaikki tämän vuoden VAKAVA-kokeesta
VAKAVA-koe edessä? Laitetaan hommat kuntoon ennen Samalta viivalta 12 -aineiston julkaisua. Jaan jälleen listan kaikista niistä asioista, jotka sinun tulee tietää tämän vuoden kokeesta. Mukana myös parhaimpia VAKAVA 2018 vinkkejä.

Matin VAKAVA blogi

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

Tavoite: opiskella luokanopettajaksi, lastentarhanopettajaksi, erityisopettajaksi, yleistä kasvatustiedettä, kotitalousopettajaksi, käsityönopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi.

Tiedä ainakin tämä: Tänä vuonna kirjallisessa kokeessa (VAKAVA 2018) tapahtuu muutoksia. Valmentautumisaika lyhenee, koeaika pitenee, kokeessa jaetaan aineistoa. Kuitenkin samat parhaat opiskelutavat ovat edelleen voitokkaita.

Lue seuraava lista jälleen kokonaan läpi, vaikka osa jutuista voi olla sinulle jo vanhaa kauraa. En haluaisi, että yksikään näistä jutuista menee ohitsesi.

Laitoin taas mukaan terveisiä viime vuoden valmentautujilta (Kysyn joka vuosi valmentautujiltani, mitä he haluaisivat sanoa seuraavana vuonna VAKAVA-kokeeseen osallistuville 😊).

Usko itseesi. Äläkä ikinä luovuta! Ne on kaksi asiaa, joiden avulla tehdään kovassa paineessa timantteja 😉
VAKAVA 2017 valmentautuja

VAKAVA 2018 -aineisto (Samalta viivalta 12)

Yleensä Samalta viivalta -kirjassa on ollut kasvatustieteellisiä artikkeleita, joita on ollut yhteensä noin kuusi kappaletta. Aikaisemmin kirja on ollut noin 190 sivun mittainen, josta noin 130 sivua on ollut varsinaisia opiskeltavia sivuja.

Spekulointi alkaa 👇

On hyvä mahdollisuus, että tänä vuonna aineiston pituuteen on tulossa muutos. Nyt seuraa rankkaa spekulointia (voit hypätä tämän yli… 😊)

Tässä on viime vuoden VAKAVA-kokeen aineiston myynti-ilmoitus Opettajan Tietopalvelussa:

Kirja oli todellisuudessa 187 sivun mittainen. Myynti-ilmoituksessa pituudeksi mainittiin 200 sivua. Tämä on ollut tyypillistä aikaisempinakin vuosina.

Myynti-ilmoituksen laadinnan aikaan täsmällinen sivumäärä ei ole tiedossa, sillä kirjan sisältöä ei ole vielä julkaistu (eikä ehkä vielä päätettykään). Siitä pieni heitto todelliseen sivumäärään verrattuna.

Tämän vuoden VAKAVA-kokeen aineiston myynti-ilmoitus näyttää tältä:

Ilmoitettu sivumäärä on tippunut 200 sivusta 140 sivuun! Tällaista ei ole ennen tapahtunut. (Hintakin on laskenut kolme euroa 😊).

Muutos olisi täysin Opetus- ja koulutusministeriön ja korkeakoulujen uusimman linjauksen mukaista. Tiedät varmaankin, että pääsykoeaineistojen poistamisesta ja lyhentämisestä on ollut viimeaikoina paljon puhetta.

Pidän aineiston lyhenemistä todennäköisenä, mutta varaudun pahimpaan (eli siihen, että lukuaika lyhenee ja aineisto säilyy yhtä haastavana kuin aikaisemminkin). Vuonna 2016 lukuaika tippui 9 päivää ja aineisto ei helpottunut, muuttui vain vaikeammaksi.

Kerroin tästä ensimmäistä kertaa Facebook-sivuillamme pitämässäni VAKAVA 2018 livelähetyksessä 4.12.2016. Liitän sen tähän alle (katso noin kohta 44 min —>).

Spekulointi päättyy 😊

VAKAVA 2018 aineisto julkaistaan tiistaina 27.3. klo 9:00. Aineiston voi ostaa kirjakaupoista, mutta useat lataavat sen ilmaiseksi VAKAVA-kokeen sivuilta PDF-tiedostona. Itsekin käytän pääosin digitaalista aineistoa, jota luen iPadilta ja jonka tulostan useaan otteeseen.
Oppimisen kannalta aineiston lataamisessa ja tulostamisessa on joitain etuja kirjaan verrattuna (esim. leveämpi marginaali, eri sivuja helpompi verrata), monet taas pitävät siitä, että kirja sujahtaa kivasti laukkuun ja sitä on helppo kantaa mukana.
Viime vuonna jopa kaksi artikkelia käsitteli tilastotieteellistä tutkimusta (monesti näitä on ollut vain yksi). Tämän lisäksi tyypillisesti vähintään yksi artikkeli esittelee jonkin laadullisen tutkimuksen, yksi artikkeli on filosofinen ja yksi historiallinen.

Älä pidä mitään itsestäänselvänä. Älä keskity vain yksityiskohtiin, vaan ota huomioon kokonaiskuva ja sovella opittua tietoa omaan elämään. Pidä motivaatio korkealla, muista mikä on tavoitteesi ja palkitse itseäsi kehittymisestä.
VAKAVA 2017 valmentautuja

Teksti on aina ollut suomenkielistä, joskin jotkin käsitteet voidaan mainita suluissa myös englanniksi. Näiden englanninkielisten sanojen osaamista ei ole vaadittu – englanninkielisiä sanoja käytetään tieteellisissä artikkeleissa, jotta lukija voi helpommin löytää yhteyden englanninkieliseen aihetta käsittelevään kirjallisuuteen.
Aineiston lopussa oleva sanasto helpottaa lukemista. Sitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu opiskeltavaksi sinällään, eikä sen sisältö ole luotu tätä kirjaa varten. Sanastossa on siis yleisiä sanakirjamääritelmiä ja selitykset eivät aina sovi tilanteeseen. Sanasto auttaa alkuun, mutta et voi aina luottaa vain tähän.
Sanasto auttaa alkuun ymmärtämisessä
Kokemus tieteellisen tekstin lukemisesta helpottaa merkittävästi aineiston opiskelua. Kannattaa kokeilla tätä jo etukäteen.
Teksti on ajoittain varsin vaativaa, mutta pääosin mielestäni vaikeudeltaan keskitasoa. Teksti on paljon vaikeampaa kuin vaikkapa lukiossa, mutta suurelta osin se on kuitenkin yleistajuisempaa kuin vaikeimmat tieteelliset tekstit. Taulukkojen tulkinta osoittautuu useimmille akileen kantapääksi.
Mukana on todennäköisesti psykologiaa, sosiologiaa, politiikkaa, historiaa ja filosofiaa. Kasvatustieteiden näkökulmasta tietenkin. Mikä on suosikkisi?
Aineisto ei ole täydellinen! Viime vuonna se oli suorastaan täynnä virheitä. Huolimatonta kirjoittamista, epäjohdonmukaisuuksia, epäselvyyksiä ja suoria ristiriitaisuuksia. Olemme joka vuosi keskustelleet näistä VAKAVA-työryhmän kanssa, mutta 2017 työryhmä onneksi päätyi myös julkaisemaan oikaisuja sivuillaan. Oikaisuja ei tarvinnut osata. Onneksi Suomen suurin valmennusryhmämme löytää kaikki virheet ja ne päästään selventämään.
Opiskelijan on usein strategisesti parasta kuitenkin olettaa, että aineiston ristiriidat ovat näennäisiä – useimmiten ne johtuvat siitä, että ei vielä hallitse sisältöjen oikeaa tulkintaa riittävän hyvin. Aika on hyvä opettaja. Ei siis kannata olettaa, että kaikki epäselvyydet ovat virheitä.
Kun Samalta viivalta 12-aineisto julkaistaan 27.3. klo 9:00, osallistu Facebook-livelähetykseeni (Tykkää Facebook-sivustamme)! Pääsemme korkkaamaan aineiston yhdessä! Jaan heti muutaman ajatuksen siitä, miten sitä kannattaisi lähestyä.

Älä oleta mitään, VAKAVA:ssa kaikki on mahdollista. Opettele asiat niin että ymmärrät ne oikeasti.
VAKAVA 2017 valmentautuja

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

VAKAVA 2018 -aineiston opiskelu

Opiskeluun on aikaa noin 4 viikkoa, tarkemmin 30 päivää. Näistä 24 on arkipäiviä (lauantait mukaan laskettuna).
Aika on todella lyhyt! Viime vuodesta aika on supistunut kuudella päivällä. VAKAVA-survivor Erika Bergström kertoi juuri blogissamme, kuinka hankalia yllätykset ovat näin tiukassa aikataulussa.
Opiskeluun käytetty aika on yhteydessä VAKAVA-kokeen tuloksiin. Vaikkapa mainitut yllätykset ja keskittymiskyvyn vaihtelu suosivat niitä, jotka voivat opiskella täysipäiväisesti. Tätä voi kompensoida hyvällä suunnittelulla ja tehokkaalla opiskelulla. Useat menestyjät käyvät samalla töissä tai hoitavat perhettä! Tärkeintä on aina se, mitä teet.

Menestys on sattumaa? Eikä ole. Opiskele.
VAKAVA 2017 valmentautuja

Lyhyestä lukuajasta johtuen kaikki tarvitsevat hyvää itsensä johtamista (ajanhallintaa, voimien hallintaa, suunnittelua…). VAKAVA 2018 Heimossa saat maksutta tekemäni lukusuunnitelman ja Facebookistamme löydät valmennuksen aikana ilmaisia tsemppivideoita. VAKAVA-vuosieni aikana olen huomannut kuinka tärkeitä juuri nämä asiat ovat.
Tarvitset kokeessa kolmea taitoa. Ne ovat muisti, ymmärrys ja päättelytaidot. Järjestä valmentautumisesi niin, että harjoittelet näitä kaikkia. Tämä blogiteksti on käsitellyt lähinnä lukemiseen käytettävää aikaa, kerron lisää oppimismenetelmistä ilmaisessa VAKAVA 2018 Heimossa.

VAKAVA-koe 2018

VAKAVA-koe järjestetään torstaina 26.4. kello 13:00–16:00. Koeaika on siis lisääntynyt tunnilla! Hakulomaketta täyttäessäsi voit valita millä paikkakunnalla osallistut kokeeseen.
KOKEESSA JAETAAN AINEISTO! Tämä on täysin uutta… ja ei sittenkään. Ennen kuin huolestut tästä, huomaa että jo pitkän aikaa VAKAVA-kokeen tehtävissä olevat taustatiedot ovat olleet merkittävä osa koetta.
Edellisten kohtien perusteella odotamme kuitenkin selvää muutosta kokeessa. Tämä ei välttämättä vaikuta juurikaan mitenkään parhaisiin valmistautumisen tapoihin – syvälliseen ymmärtämiseen (ja muistiin) perustuva sovelluskyky on edelleen se, mitä tarvitaan. Aivan kuten aikaisemminkin.
Vuoden 2017 kokeessa 51,6% kokeeseen osallistujista sanoi ajan loppuneen kesken (tekemäni kyselyn mukaan, johon vastasi 456 kokeeseen osallistunutta)! Kun koe on muuttunut yllättävämpään ja soveltavampaan suuntaan, kokeeseen käytettävä aika on osoittautunut liian pieneksi. Uskon, että tämä on yksi syy siihen, että koeaika on tänä vuonna pidempi. Joka tapauksessa koe vaatii erinomaista ajanhallintaa!

Valmistautukaa siihen että kokeessa voi tulla vastaan mitä vain. Älkääkä panikoiko, jos tehtävä aluksi näyttää mahdottomalta. Siirtykää eteenpäin ja palatkaa takaisin myöhemmin, silloin tehtävä saattaakin aueta ihan uudella tavalla!
VAKAVA 2016 valmentautuja

Kyseessä on monivalintakoe. Kaikkina vuosina kaikki VAKAVA-kokeen tehtävät ovat olleet monivalintoja. Vuonna 2017 kokeessa oli 188 kysymystä, jotka oli ryhmitelty 43:een tehtävään.
Jos vastaat VAKAVA-kokeessa väärin, saat miinuspisteitä. Tämä ei ole sama kuin 0 pistettä! Sinulta vähennetään pisteitä, jotka olet ansainnut muualta. Loppupisteet voivat mennä kokonaan miinuksen puolelle.
Vastaamatta jättämisestä saa 0 pistettä – tämä on siis toisinaan erinomainen valinta. Pohdi vastausstrategiaa jo etukäteen! Tähän saat apuja esimerkiksi All Inclusive-pakettiimme sisältyvästä Mestarioppija-valmennuksesta. Varaudu myös pisteytysjärjestelmän mahdollisiin muutoksiin.
Jokainen piste voi ratkaista! Kuulen joka vuosi useita tarinoita siitä, että opiskelupaikka on auennut alle yhden pisteen turvin. Yksi ainoa vastaus, yksi ainoa merkintä vastauslomakkeessa, voi muuttaa tarinoiden suuntia (esimerkiksi yksi tehtävä, josta saa 0 pistettä -1/3 pisteen sijaan).
Tyypillinen VAKAVA-kokeen tehtävä (vuodelta 2016)
Todella tärkeää kokeessa on niin sanottu minäpystyvyyden tunne (eli tunne, että minä pystyn 😊). Kun uskot omaan itseesi, et anna minkään yllättää sinua. Pyrin lähettämään koeaamuna viimeisen rauhoittelevan ja tsemppaavan livelähetyksen Facebookissa, joten seuraa sivuamme tästä. Usko kun sanon tuolloin, että kokeessa tulee olemaan jotain, johon et ole varautunut. Ja että sinä tulet hengittämään tiesi sen läpi ja ottamaan ohjat käsiisi! Niin tapahtuu, kun annat sille mahdollisuuden.
Jos jännität helposti kokeissa, voi olla hyvä idea opetella jännityksen purkamista ja hallintaa etukäteen. Kokeessa kuulemma aika monet hierovat nykyään korviaan valmennuksissamme opetetun tekniikan mukaan 😂 – se muuten toimii! Perinteisempiä menetelmiä kannattavat pitäytyvät hengitystekniikkoihin.
Kannattaa tutkia etukäteen vuoden 2017 VAKAVA-koetta (linkki). Kun tarkastelet koetta, se saattaa näyttäytyä enemmän nippelitietoa testaavalta kuin se itse asiassa olikaan. Ja toisaalta myös enemmän soveltavalta kuin se itse asiassa olikaan. Fiilis ei ole aina hyvä mittari siitä, mitä taitoja tehtävien selvittämiseen oikeasti tarvittiin. Vuonna 2016 koe tosin liikkui oikeastikin enemmän nippelitiedon suuntaan. Vuonna 2017 taas useat kokivat kokeen olevan hyvin soveltava. Linjassa on siis ollut ailahtelua (ennen vuotta 2016 koe oli paljon ennustettavampi!)

Se on pahimmillaan hikeä, verta ja tuskaa, mutta onnistut taatusti.
VAKAVA 2017 valmentautuja

Kokeessa merkitset vastaukset ja henkilötietosi optiseen lomakkeeseen. Lomake muuttui hieman viime vuonna. Tutustu oikeasti lomakkeen malliin ennen koetta, jotta se ei aiheuta kokeessa mitään hämminkiä.
Muista tämä: koepisteet eivät määräydy pelkästään sen perusteella, kuinka hyvin olet opetellut aineiston sisällöt. Monivalintataidot, kuten päättelykyky ja vastausstrategia, vaikuttavat lopputulokseen yllättävänkin paljon. Näitäkin on mahdollista harjoitella etukäteen.

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

Yhteishaku

Hakuaika on 14.3–28.3. Huomaa, että hakuaika on lyhentynyt entisestä. Sähköistä hakemusta voi muuttaa hakuaikana, mutta ei sen jälkeen.
Hakuohjeet löytyvät Opintopolusta, jossa hakeminenkin tapahtuu.
VAKAVA-koetta käytetään hieman eri tavoin eri hakukohteiden valintaprosesseissa. Yliopistot päättävät itse ne perusteet, joilla niihin pääsee sisään. Eri yliopistoissa ja eri koulutusohjelmissa perusteet ovat erilaiset.  Selvitä nämä valintaperusteet Opintopolusta. Esimerkiksi Hakusana ”kasvatustieteen kandidaatti” listaa lähes kaikki VAKAVA-kokeella haettavat koulutusalat.
Koulutusten valintaperusteet löydät Opintopolusta tältä välilehdeltä
Kun tutkit valintaperusteita, tarkastele samalla mahdollisia soveltuvuuskokeita 👀. Soveltuvuuskokeen merkitystä lopullisessa tuloksessa ei voi korostaa liikaa. Turun luokanopettajien soveltuvuuskokeissa on esimerkiksi matemaattis-luonnontieteellinen testi. Tämä voi olla sinulle joko hyvä tai huono juttu ja vaikuttaa valintoihisi. Käytä siis tietoa soveltuvuuskokeista valintojesi perusteena. Muista, että myös Soveltuvuuskokeisiin voi valmentautua!
Myös esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten arvosanat voidaan huomioida eri yliopistoissa eri tavalla. Tämäkin on yksi asia, joka saattaa vaikuttaa valintoihisi.

Panosta täysillä ja sitoudu lukusuunnitelmaasi. Nauti matkasta, koska harvoin saat niin päämäärätietoisesti keskittyä vain yhteen asiaan.
VAKAVA 2016 valmentautuja

Yhdellä VAKAVA-kokeella voit hakea kuuteen paikkaan, joista enintään kolme on luokanopettajan paikkoja ja enintään kolme lastentarhanopettajan paikkoja.
Muista perusjuttu: jos hakukohteita on enemmän, on todennäköisempää päästä sisään edes johonkin niistä. Mieti kuinka ronkeli haluat olla 😺😼😾 (ja mihin sinulla on omassa elämäntilanteessasi varaa). Ole kuitenkin valmis aloittamaan ja lopettamaan opintosi siellä minne pääset.
Edellisten vuosien pisterajojen tutkiminen on hyödyllistä vain yhdessä kohdassa: kun olet päättämässä mihin hakea. Kaikki pisterajat löytyvät tämän linkin takaa. Alla on esimerkki, joka kertoo yliopistojen keskinäisen järjestyksen pysyneen pitkään melko muuttumattomana. Huomaa, että hakukohteiden välillä voi olla jopa valtava 50 pisteen ero! Tänä vuonna tosin Savonlinnan hakukohde on poistunut valikoimista ja sulautunut Joensuuhun.
Esimerkki soveltuvuuskokeeseen hyväksymisen pisterajoista
Lue tämä tarkkaan: jos sisällytät yhteishakuusi ainakin jonkin hakukohteen, jonka pisteraja on matalampi, saatat satakertaistaa mahdollisuutesi päästä edes johonkin!
Tilastot ovat tilastoja. Ne eivät päätä mihin pääset ja mihin et. Ne luovat sisään pääsemisen taustalla olevan todennäköisyysjakauman, joka vaikuttaa mahdollisuuksiisi. Ne eivät vaikuta tekemiseesi hakuvalintojen jälkeen. Et löysäile, etkä ahdistu. Haitpa minne tahansa. Vain tekeminen ratkaisee!
Älä tuudittaudu siihen, että voit vaihtaa opintopaikkaa myöhemmin. Ensikertalaiskiintiö on hankaloittanut tätä viime vuosina. Täysin mahdotonta vaihtaminen ei kuitenkaan yleensä ole. Se voi kuitenkin tarkoittaa koko hakuprosessin uusimista.
Ensikertalaiskiintiöt eivät vaikuta hakemiseesi todennäköisesti mitenkään, vaikka olisit ei-ensikertalainen! Jälleen oma tekeminen ratkaisee. Saman verran ensikertalaisia pääsisi sisään myös ilman kiintiöitä. Ei syytä paniikkiin! Kiintiöstä aiheutuva epätoivo vähentää mahdollisuuksia enemmän kuin kiintiö itse. Käännä huoli kovaksi työksi!

Pitkää pinnaa, selkeä miete tavoitteesta, joustavuutta, voimia ja koskaan ei saa luovuttaa!
VAKAVA 2017 valmentautuja

Mieti myös hakujärjestys tarkkaan. Voit ottaa vastaan vain yhden paikan. Tämä paikka on korkeimmalla sijalla hakutoiveissasi oleva paikka, jonne pisteesi riittävät. Et voi downgreidata, vaikka haluaisitkin matalammalla listallasi olevana hakukohteeseen.
Joskus käy tosin niin, että hakija ehtii nappaamaan toissijaisen paikan ennen kuin ensisijainen paikka ilmoittaa hakutuloksensa. Tähän ei kannata luottaa, mutta tämä on hyvä tietää. Tärkeintä on kuitenkin saada hakujärjestys etukäteen kohdilleen.
Huomaa, että lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus, sairaus tai vamma voi oikeuttaa 60 minuutin lisäaikaan kokeessa (tästä on ristiriitaista tietoa, sillä jossain mainitaan edelleen 30 minuuttia). Tätä täytyy muistaa hakea 28.3. mennessä erityisjärjestelyhakemuksella. Ota huomioon myös opis­ke­li­jak­si ot­ta­mi­sen ra­joi­tuk­set.

Haasta itseäsi, luota itseesi, ylitä itsesi! Älä tyydy siihen mikä tuntuu hyvältä, vaan vie homma äärirajoille. Vasta kun ylittää itsensä, huomaa omat rajansa.
VAKAVA 2017 valmentautuja

Ilmaiseksi. Ei sitoumuksia. Suomen suurin valmennusyhteisö. 

Mitä nyt?

Tiedät nyt perusasiat VAKAVA 2018 -kokeesta.

Lopulta ne asiat, jotka teet, tulevat ratkaisemaan! Oikeasti mieti tätä hetki. Kaikki ne asiat, jotka teet ennen koetta ja kokeessa määrittelevät lopputulokset.

Meillä ei ole koskaan mihinkään asiaan niin hyvää kontrollia, kuin omaan tekemiseemme. Vaikka se onkin vaikeaa, on se juuri se asia, johon voit vaikuttaa!

Oman tekemisen hallinta on kuitenkin aivan eri peli. Siihen ei auta pelkkä muisti- ja vinkkilista. Olen kirjoittanut tätä varten VAKAVA-kokeen oppaan, jonka voit lukea liittymällä VAKAVA 2018 Heimoon.

Jos jonkun, niin tämän Heimon avulla sä pystyt siihen!! Ne neljä viikkoa voi olla yhet sun elämän stressaavimmista, mut sinä aikana opit niiiin älyttömän paljon itestäs sekä siitä aineistosta, et lopussa kiitos seisoo.
VAKAVA 2016 valmentautuja

VAKAVA 2018 Heimo on maailman suurin VAKAVA-kokeeseen valmentautuvien yhteisö.  Sen tarjoama sisältö on täysin ilmaista (ei sitoumuksia). VAKAVA-kokeen oppaan lisäksi saat aineiston julkaisun jälkeen Mestarioppijan VAKAVA-lukusuunnitelman ja keskellä valmentautumistasi pienen (mutta haastavan) harjoituskokeen. Ei taida olla syitä jäädä tämän ulkopuolelle 😊. Voit liittyä TÄSTÄ.

Tarjoamme lisäksi suosituimmat ja asiantuntevimmat VAKAVA-kokeen valmennukset. Valmennuksemme ovat täysin verkossa, joten voit osallistua täysin oman aikataulusi mukaan mistä tahansa. Hinnat alkavat 49 eurosta 😊. Voit ilmoittautua TÄSTÄ.

Kurinalaista lukemista. Se tuntuu olevan kaiken A ja O. Koe mittaa niin monella eri saralla osaamista joka vuosi, että kaiken hallitseminen on todella tärkeätä. Heimoon ja ennakkovalmennukseen osallistuminen ovat sellaisia asioita, joita voin vain suositella!
VAKAVA 2016 valmentautuja

Tänä keväänä sinulla on mahdollisuus muuttaa oma tarinasi. Myllerrys opiskelijavalinnoissa on niin suuri, että kukaan ei oikein tiedä millä perusteella ensi vuoden valinnat tehdään. Nyt on sinun mahdollisuutesi päästä sisään lukemalla.

Todella paljon rohkeutta ja iloa sinulle VAKAVA-kokeeseen valmistautumiseen! Liity VAKAVA-kokeen Heimoon tästä tai artikkelin alla olevasta painikkeesta.

Matti Pekkarinen, VAKAVA-kokeen valmentaja

Se päivä, jolloin juuri Sinut hyväksytään yliopisto-opiskelijaksi, lähestyy koko ajan.
VAKAVA 2017 valmentautuja

👇 Kenen täytyisi kuulla tästä? Jaa!👇

levitä rakkautta – sharing is caring

Mitä vielä odotat?

Muuta VAKAVA-kokeesi helpommaksi

Liity VAKAVA 2019 Heimoon!

Tykkää Facebook-sivustamme: