VAKAVA 2017 työkalut. VAKAVA-koe haltuun.

VAKAVA 2019 tietopaketti

Tämän vuoden VAKAVA-koe: kaikki mitä sinun tulee tietää

Listaan jälleen kaikki asiat, jotka sinun tulee tietää tämän vuoden VAKAVA-kokeesta ja kasvatusalalle opiskelemaan hakemisesta. Hanskat käteen ja hommiin!

Matin VAKAVA blogi

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

Tavoite: opiskella luokanopettajaksi, varhaiskasvatuksen opettajaksi (ennen ”lastentarhanopettajaksi”), erityisopettajaksi, yleistä kasvatustiedettä, kotitalousopettajaksi, käsityönopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi.

Tiedä vähintään tämä: Sinun täytyy voittaa VAKAVA-koe, jos haluat edetä tavoitteessasi. Viime vuonna VAKAVA-kokeessa tapahtui suuri muutos. Kokeessa jaettiin aineistoa, jota kukaan ei voinut lukea etukäteen.

Koeaikaa pidennettiin, mutta lisäys oli palautteiden mukaan riittämätön. Kokeessa tuli kiire monille. Tänä vuonna (VAKAVA 2019) valmistautumisaika etukäteen jaettavan aineiston kanssa lyhenee jälleen. Näistä lisää alla.

????????????Varmista, että tiedät kaikki nämä asiat ????????????

– Lue seuraava lista kokonaan läpi, vaikka osa siitä saattaisi olla jo vanhaa kauraa (en halua, että yksikään näistä jutuista menee ohitsesi). Pyydän joka vuosi kokelaita lähettämään terveiset seuraavan vuoden valmentautujille. Liitän mukaan muutamia terveisiä

Usko itseesi. Äläkä ikinä luovuta! Ne on kaksi asiaa, joiden avulla tehdään kovassa paineessa timantteja ????
VAKAVA 2017 valmentautuja

VAKAVA 2019 -aineisto (Samalta viivalta 13)

VAKAVA 2019-kokeeseen luetaan perjantaina 29.3. klo 9:00 julkaistava Samalta viivalta 13 -niminen aineisto. Hauskaa, että aineisto julkaistaan perjantaina ????. Kerron seuraavassa tämän aineiston piirteistä.

Samalta viivalta-kirjan pituus lyheni viime vuonna aikaisemmin tyypillisestä noin 190 sivusta 128 sivuun. Kirja koostuu tieteellisistä artikkeleista ja niiden määrä tippui (juuri kuten arvelimme ennalta) kuudesta neljään.

Emme odota Samalta viivalta 13 -aineistoon suuria muutoksia tänä vuonna. Myynti-ilmoitusten mukaan Samalta viivalta 13 tulee olemaan 130 sivun mittainen – siis saman pituinen kuin viime vuonnakin. Nämä ennakkotiedot eivät aina ole olleet aivan täsmällisiä, mutta tämä on paras oletus: noin 130 sivua sisältäen 4 tieteellistä artikkelia.

Samalta viivalta 13 myynti-ilmoitus PS-kustannuksen sivuilla

Aineiston voi ostaa kirjakaupoista, mutta useat lataavat sen ilmaiseksi VAKAVA-kokeen sivuilta PDF-tiedostona. Itsekin käytän pääosin digitaalista aineistoa, jota luen iPadilta ja jonka tulostan useaan otteeseen. Tilaan kirjankin, mutta en varsinaisesti käytä sitä valmennustyössäni.

Oppimisen kannalta aineiston lataamisessa ja tulostamisessa on joitain etuja kirjaan verrattuna (esim. leveämpi marginaali ja eri sivuja helpompi verrata). Itse suosin tulosteita – monet taas pitävät siitä, että kirja sujahtaa kivasti laukkuun ja sitä on helppo kantaa mukana. Kirjan ostaminen ei ole välttämätöntä eikä aina edes paras vaihtoehto.

Ensikosketus aineistoon

Ota kirjan tilaamisessa huomioon myös postin kuljetusajat, jotka vaihtelevat kokemustemme mukaan paljonkin. Nyt vielä kun aineisto julkaistaan perjantaina, kirja saattaa hyvinkin saaapua vasta maanantaina. Tällainen odotus on aivan liian pitkä valmentautumisessa ja sinun on pakko aloittaa opiskelu tulosteilla tai digitaalisella aineistolla. Posti on vielä viimeaikoina vähentänyt perjantaijakelua.

Periaate: ALOITAT HETI KUN VOIT. Et odottele mitään, et kirjan toimitusta, et ”oikeaa fiilistä”, et näkyä taivaista, et minkään valmennuksen alkamista. Oma valmennuksemme alkaa samalla sekunnilla kun aineisto julkaistaan ja sinun valmentautumisesi alkaa samalla sekunnilla kun sinulla on ensimmäisen kerran mahdollisuus aloittaa. Älä jää odottelemaan.

Vaikka kuinka tekisi mieli luovuttaa ja vaikka katsoa netflixiä, älä tee sitä, kadut sitä viimeistään silloin kun vakava-koepaperi on edessäsi.
VAKAVA 2018 valmentautuja

Liitän tähän ”viralliset” tulostusasetukseni Samalta viivalta 13-kirjalle Facebook-sivuiltamme. Älä anna tulostimen skaalata / sovittaa sivua automaattisesti (menetät arvokkaat marginaalit eikä rivileveys tue nopeaa lukemista, jos näkösi on normaali).

Odotamme aineistoon neljää tieteellistä artikkelia. Artikkelit ovat yleensä kasvatustieteellisistä julkaisuista. Usein jokin artikkeleista on myös kasvatustieteiden lähitieteiden tieteellisistä julkaisuista. ”Kasvatus” ja ”Psykologia” -nimiset lehdet ovat suosittuja artikkeleiden lähteitä (Vinkki: joissain kirjastoissa näitä voi lueskella jo etukäteen).

Mukana on todennäköisesti psykologiaa, sosiologiaa, politiikkaa, historiaa ja filosofiaa. Kasvatustieteiden näkökulmasta tietenkin. Mikä on suosikkisi?

Artikkeleiden teemat eivät ole sellaisia kuin useat ensikertalaiset odottavat. Teemat eivät tule käsittelemään suoraan sitä mitä teet tulevassa ammatissasi! Artikkelit eivät yleensä käsittele esimerkiksi luokkahuonetta tai päiväkotia, vaan vaikkapa työmuistin rakennetta, empiirisen ja filosofisen tutkimuksen dialogia ja urheiluseuran kasvatustehtäviä. Tässä vain muutamia esimerkkejä viime vuosilta.

Älä pidä mitään itsestäänselvänä. Älä keskity vain yksityiskohtiin, vaan ota huomioon kokonaiskuva ja sovella opittua tietoa omaan elämään. Pidä motivaatio korkealla, muista mikä on tavoitteesi ja palkitse itseäsi kehittymisestä.
VAKAVA 2017 valmentautuja

Vuonna 2017 jopa kaksi artikkeleista käsitteli tilastotieteellisillä menetelmillä toteutettua tutkimusta (tuolloin artikkeleita oli yhteensä kuusi). Viime vuonna kaksi artikkeleista oli teemaltaan filosofisia (eli puolet neljästä artikkelista). Olen pitkällä valmentajan urallani huomannut, että juuri nämä aiheet ovat kokelaille kaikkein haastavimpia. Niistä tulee aina eniten kysymyksiä valmennuksissani!

Kuva eräästä sessiosta viime vuoden VAKAVA-valmennukseni kulisseista

Teksti on aina ollut suomenkielistä, joskin jotkin käsitteet voidaan mainita suluissa myös englanniksi. Näiden englanninkielisten sanojen osaamista ei ole vaadittu – englanninkielisiä sanoja käytetään tieteellisissä artikkeleissa, jotta lukija voi helpommin löytää yhteyden englanninkieliseen aihetta käsittelevään kirjallisuuteen.

Aineiston lopussa oleva sanasto helpottaa lukemista. Sitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu opiskeltavaksi sinällään, eikä sen sisältö ole luotu juuri tätä kirjaa varten. Sanastossa on yleisiä sanakirjamääritelmiä ja selitykset eivät aina sovi tilanteeseen. Sanasto auttaa alkuun, mutta et voi todennäköisesti luottaa vain siihen.

Sanasto auttaa alkuun ymmärtämisessä

Muuta kuin Samalta viivalta -aineisto ei tarvitse kokeessa osata, mutta yhdistäminen aikaisemmin opittuun kannattaa opiskelumenetelmänä. Sanasto ei ole koskaan kuulunut koealueeseen.

Kokemus tieteellisen tekstin lukemisesta helpottaa merkittävästi aineiston opiskelua! Kannattaa kokeilla tätä jo etukäteen. Annan tähän tarkkoja ohjeita Strategiavalmennuksessani, vinkkejä on myös Facebook-sivuillamme pitämissäni live-lähetyksissä.

Työnnä rajojasi eteenpäin!
Pauliina (VAKAVA 2018 valmentautuja)

Aineiston teksti on ajoittain varsin vaativaa, mutta pääosin mielestäni vaikeudeltaan keskitasoa. Teksti on paljon vaikeampaa kuin vaikkapa lukiossa, mutta suurelta osin se on kuitenkin yleistajuisempaa kuin vaikeimmat tieteelliset tekstit. Taulukkojen tulkinta osoittautuu useimmille akileen kantapääksi.

Muistatko Nikke Knattertonin? – VAKAVA-kokeeseen opiskellessasi saatat yhtäkkiä muistaa

Vuoden 2018 aineisto oli laadultaan hyvä, eikä siitä löytynyt juurikaan epäjohdonmukaisuuksia, huolimatonta kirjoittamista tai muita epäselvyyksiä. Aina näin ei ole ollut. VAKAVA-työryhmä otti onneksi opikseen vuoden 2017 fiaskosta, jolloin aineisto oli täynnä suoria ristiriitaisuuksia ja muita ongelmia. Tuolloin aineistosta jouduttiin jopa julkaisemaan korjauksia ????. Vuosi 2018 taas oli harvinainen siitä, että emme keskustelleet VAKAVA-työryhmän kanssa lainkaan aineiston ongelmista ????. Toivotaan samaa myös VAKAVA 2019 karkeloissa! Onneksi Suomen suurin valmennusryhmämme löytää kaikki virheet ja ne päästään selventämään.

Jos aineistossa vaikuttaisi olevan ristiriitoja, opiskelijan on usein strategisesti parasta kuitenkin olettaa, että aineiston ristiriidat ovat näennäisiä – useimmiten ne johtuvat siitä, että ei vielä hallitse sisältöjen oikeaa tulkintaa riittävän hyvin. Aika on hyvä opettaja. Kannattaa siis aluksi olettaa, että epäselvyydet ovat oman osaamisen puutetta, eivät varsinaisia virheitä (aineiston virheetkin ovat kuitenkin mahdollisia).

Kun Samalta viivalta 13-aineisto julkaistaan 29.3. klo 9:00, osallistu Facebook Live -lähetykseeni (Tykkää Facebook-sivustamme)! Pääsemme korkkaamaan aineiston yhdessä! Jaan heti muutaman ajatuksen siitä, miten aineistoa kannattaisi lähestyä.

Älä oleta mitään, VAKAVA:ssa kaikki on mahdollista. Opettele asiat niin että ymmärrät ne oikeasti.
VAKAVA 2017 valmentautuja

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

VAKAVA 2019 -aineiston opiskelu

Valmentautujamme Alisan lukunurkkaus

Samalta viivalta 13 -kirjan opiskeluun on aikaa 27 päivää. Se on vähän! Jokaiselle valmentautujalle se on kuitenkin yhtä pitkä ja jokainen myös käyttää sen eri tavoin. Tärkeintä on, että käytät sen mahdollisimman järkevästi.

Valmentautujan omaan opiskeluunsa käyttämä aika on yhteydessä VAKAVA-kokeen tuloksiin. Käytä niin paljon aikaa kuin mahdollista niin että samalla huolehdit hyvinvoinnistasi. Yllätykset ja keskittymiskyvyn vaihtelu suosivat niitä, jotka voivat opiskella täysipäiväisesti. Tätä voi kompensoida hyvällä suunnittelulla ja tehokkaalla opiskelulla. Useat menestyjät käyvät samalla töissä tai hoitavat perhettä! Tärkeintä on aina se, mitä teet.

Menestys on sattumaa? Eikä ole. Opiskele.
VAKAVA 2017 valmentautuja

Viime vuonna kokeeseen valmentautumisaika lyheni kuudella päivällä. Se oli todella merkittävä muutos (17% vähennys lukuajassa). Lyhentynyt aineisto ja lyhentynyt lukuaika johtivat hyvin samantyyppiseen opiskelutahtiin kuin aikaisempinakin vuosina – aikaa on, mutta ei liikaa.

Tänä vuonna valmentautumisaika lyhenee jälleen kolmella päivällä. Tämäkin tulee olemaan merkittävä muutos. Vaikka kolme päivää ei tunnu paljolta, se on silti 10% vähennys lukuaikaan. Jos aineisto ei lyhene, tänä vuonna kiire ja stressi nousevat 10%. Ota tämä huomioon henkisessä valmistautumisessasi.

Valmentautujamme Taimin opiskelua VAKAVA-kokeeseen

Lyhyestä lukuajasta johtuen kaikki tarvitsevat hyvää itsensä johtamista (ajanhallintaa, voimien hallintaa, suunnittelua…). VAKAVA 2019 Heimossa saat maksutta tekemäni lukusuunnitelman ja Facebookistamme löydät valmennuksen aikana ilmaisia tsemppivideoita. VAKAVA-vuosieni aikana olen huomannut kuinka tärkeitä juuri nämä asiat ovat. Älä pelkää kiirettä, hallitse tilanne.

Tarvitset kokeessa kolmea taitoa. Ne ovat muisti, ymmärrys ja päättelytaidot. Järjestä valmentautumisesi niin, että harjoittelet näitä kaikkia. Tämä blogiteksti on käsitellyt lähinnä lukemiseen käytettävää aikaa, kerron lisää oppimismenetelmistä ilmaisessa VAKAVA 2019 Heimossa.

Liitän alle myös erään Facebook Live -lähetykseni, jossa käsittelen valmistautumista VAKAVA-kokeeseen ja annan vinkkejä etukäteen tehtävään valmistautumiseen (mitä kannattaa lukea ennalta jne.).

Pidän Facebookissa rentoja keskusteluhetkiä koskien VAKAVA-koetta. Annan samalla vinkkejä parhaisiin valmistautumisen tapoihin.

Muista pysyä rauhallisena. Vaikka unelman tavoitteleminen herättää suuria tunteita, ei kannata niiden kuitenkaan viedä mukanaan. Asiaan keskittyminen ja tekeminen ratkaisee.
VAKAVA 2018 valmentautuja

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

VAKAVA-koe 2019

VAKAVA-koe järjestetään torstaina 25.4. kello 13:00–16:00. Koeaika on kolme tuntia. Hakulomaketta täyttäessäsi voit valita millä paikkakunnalla osallistut kokeeseen, eikä sen tarvitse olla se paikkakunta johon haet opiskelemaan. Voit siis osallistua kokeeseen esimerkiksi Tampereella, vaikka haet Helsinkiin.

Koe perustuu Samalta viivalta 13 aineistoon, jota käsittelimme yllä sekä kokeessa jaettavaan materiaaliin. Kokeessa jaettava materiaali oli vuonna 2018 7-sivun mittainen analyysi Yhteiskuntapolitiikka-lehdestä ja voit lukea sen tästä. Kokelaiden kokemuksen mukaan kokeessa jaettava materiaali teki kokeesta vaikeamman.

Kyseessä on monivalintakoe. Kaikkina vuosina kaikki VAKAVA-kokeen tehtävät ovat olleet monivalintoja. Vuonna 2018 kokeessa oli 157 kysymystä, jotka oli ryhmitelty 30:een tehtävään. 114 kysymyksistä koski etukäteen jaettavaa aineistoa ja 43 kokeessa jaettavaa aineistoa.

Jos vastaat VAKAVA-kokeessa väärin, saat miinuspisteitä. Tämä ei ole sama kuin 0 pistettä! Sinulta vähennetään pisteitä, jotka olet ansainnut muualta. Loppupisteet voivat mennä kokonaan miinuksen puolelle.

Kuva kokelaille tekemästäni kyselystä. Huumori auttaa jaksamaan.

Kun jätät kokeessa vastaamatta saat 0 pistettä. Tämä on joskus erinomainen valinta. 0 on 1 pistettä enemmän kuin -1. Pohdi vastausstrategiaa jo etukäteen! Tähän saat apuja esimerkiksi All Inclusive-pakettiimme sisältyvästä Strategiavalmennuksesta, jossa käsittelemme älykkäintä tapaa vastata ja jättää vastaamatta VAKAVA-kokeessa (vastaustekniikat, ajanhallinta, riskinhallinta…). Varaudu myös pisteytysjärjestelmän mahdollisiin muutoksiin. Joka tapauksessa usko seuraava sanoma, niin menestyt: harkitse strategiaasi etukäteen!

Jokainen piste voi ratkaista! Kuulen joka vuosi useita tarinoita siitä, että opiskelupaikka on auennut vaikkapa 0.2 pisteen turvin. Yksi ainoa merkintä vastauslomakkeessa voi muuttaa tarinoiden suuntia (esimerkiksi yksi tehtävä, josta saa 0 pistettä -1/3 pisteen sijaan). Peli on aika karua.

Valmistautukaa siihen että kokeessa voi tulla vastaan mitä vain. Älkääkä panikoiko, jos tehtävä aluksi näyttää mahdottomalta. Siirtykää eteenpäin ja palatkaa takaisin myöhemmin, silloin tehtävä saattaakin aueta ihan uudella tavalla!
VAKAVA 2016 valmentautuja

Tämä on isoin asia VAKAVA-kokeen strategioissa. Höristä korviasi! Vuoden 2018 kokeessa 68,3% kokeeseen osallistujista sanoi ajan loppuneen kesken (tekemäni kyselyn mukaan, johon vastasi 808 kokeeseen osallistunutta). Kun koe on muuttunut yllättävämpään ja soveltavampaan suuntaan, kokeeseen käytettävä aika on osoittautunut liian pieneksi.

VAKAVA-kokeesta keräämäämme tilastotietoa

Näyttäisi siltä, että kokeessa jaettava aineisto ja VAKAVA-työryhmän nykyään suosima tyyli tehdä kysymysten taustateksteistä varsin pitkiä räjäyttävät useiden ajanhallinnan käsiin (vaikka kokeessa oli 31 kysymystä vähemmän kuin viime vuonna). Koe vaatii erinomaista ajanhallintaa ja siihen kannattaa valmistautua etukäteen! Saat apua VAKAVA 2019 Heimostamme ja Strategiavalmennuksestamme (joka käsittelee nimenomaisesti ajanhallintaa).

Liitän alle otteen tehtävätyypistä, joka sisältää runsaasti taustatekstiä (kuvassa näkyy vain 1/4 tehtävän kuvitteellisesta lehtikirjoituksesta – tekstit ovat piiitkiä).

Tehtävien taustateksit ovat nykyään pitkiä (kuva: VAKAVA 2018 Tehtävä 2)

Kokeessa jaettavalle aineistolle tarvitsee jättää huomattavasti aikaa.
Roosa (VAKAVA 2018 valmentautuja)

Mukana on monia erilaisia tehtävätyyppejä, joissa jokaisessa on myös erilainen pisteytystapa. Tässä yksi esimerkki tyypillisestä tehtävästä ja pisteytysohjeista hieman vanhemmasta kokeesta.

Tyypillinen VAKAVA-kokeen tehtävä vuodelta 2016

Todella tärkeää kokeessa on niin sanottu minäpystyvyyden tunne (eli tunne, että minä pystyn ????). Kun uskot omaan itseesi, et anna minkään yllättää sinua. Pyrin lähettämään koeaamuna viimeisen rauhoittelevan ja tsemppaavan livelähetyksen Facebookissa, joten seuraa sivuamme tästä. Usko kun sanon tuolloin, että kokeessa tulee olemaan jotain, johon et ole varautunut. Ja että sinä tulet hengittämään tiesi sen läpi ja ottamaan ohjat käsiisi! Niin tapahtuu, kun annat sille mahdollisuuden.

Jos jännität helposti kokeissa, voi olla hyvä idea opetella jännityksen purkamista ja hallintaa etukäteen. Kokeessa kuulemma aika monet hierovat nykyään korviaan valmennuksissamme opetetun tekniikan mukaan ???? – se muuten toimii! Perinteisempiä menetelmiä kannattavat pitäytyvät hengitystekniikkoihin.

Se on pahimmillaan hikeä, verta ja tuskaa, mutta onnistut taatusti.
VAKAVA 2017 valmentautuja

Kannattaa tutkia etukäteen vuoden 2018 VAKAVA-koetta (linkki). Kun tarkastelet koetta, se saattaa näyttäytyä enemmän nippelitietoa testaavalta kuin se itse asiassa olikaan. Ja toisaalta myös enemmän soveltavalta kuin se itse asiassa olikaan. Fiilis ei ole aina hyvä mittari siitä, mitä taitoja tehtävien selvittämiseen oikeasti tarvittiin. Vuonna 2016 koe tosin liikkui oikeastikin enemmän nippelitiedon suuntaan. Vuonna 2017 ja 2018 taas useat kokivat kokeen olevan hyvin soveltava. Linjassa on siis ollut ailahtelua (ennen vuotta 2016 koe oli paljon ennustettavampi!)

Vuoden 2018 ohjeet optisen lomakkeen täyttämiselle

Kokeessa merkitset vastaukset ja henkilötietosi optiseen lomakkeeseen. Kannattaa tutustua lomakkeen malliin ennen koetta, jotta se ei aiheuta kokeessa mitään hämminkiä. Linkitetty lomake on vuodelta 2017, sillä vuoden 2018 versiota ei ole julkaistu (siinä on erona kokeessa jaettavan aineiston aiheuttamat muutokset). Kysymysvihosta voit lukea edellisen vuoden ohjeet etukäteen. Kuten aina: varaudu myös muutoksiin.

Muista tämä: koepisteet eivät määräydy pelkästään sen perusteella, kuinka hyvin olet opetellut aineiston sisällöt. Monivalintataidot, kuten päättelykyky ja vastausstrategia, vaikuttavat lopputulokseen yllättävänkin paljon. Näitäkin on mahdollista harjoitella etukäteen.

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

Valmistautukaa hyvin, harjoitelkaa muistinvaraisesti ja olkaa valmiina kohtaamaan koepäivänä IHAN MITÄ TAHANSA.
 Aino (VAKAVA 2018 valmentautuja)

Yhteishaku

Hakuaika on 20.3–3.4. Sähköistä hakemusta voi muuttaa hakuaikana, mutta ei sen jälkeen.

Hakuohjeet löytyvät Opintopolusta, jossa hakeminenkin tapahtuu.

VAKAVA-koetta käytetään hieman eri tavoin eri hakukohteiden valintaprosesseissa. Yliopistot päättävät itse ne perusteet, joilla niihin pääsee sisään. Eri yliopistoissa ja eri koulutusohjelmissa perusteet ovat erilaiset. Selvitä nämä valintaperusteet Opintopolusta. Esimerkiksi Hakusana ”kasvatustieteen kandidaatti” listaa useimmat VAKAVA-kokeella haettavat koulutusalat ja myös kasvatustieteellisiä koulutuksia, joihin haetaan muulla kuin VAKAVA-kokeella. VAKAVA-kokeen sivuilta näet mihin kaikkialle VAKAVA-kokeella voi hakea.

Kunkin koulutuksen valintaperusteet löydät Opintopolusta tältä välilehdeltä

Kun tutkit valintaperusteita, tarkastele samalla mahdollisia soveltuvuuskokeita (Toinen vaihe) . Soveltuvuuskokeen merkitystä lopullisessa tuloksessa ei voi korostaa liikaa. Tietoa soveltuvuuskokeista voi käyttää omien hakuvalintoja pohtiessa – saatat kokea olevasi vahvoilla tietyntyyppisissä tehtävissä. Eri hakukohteiden soveltuvuuskokeet ovat kylläkin viimeaikoina yhdenmukaistuneet ja eroja on aina vain vähemmän. Jopa perinteinen Turun yliopiston luokanopettajien luonnontieteellis-matemaattinen testi näyttäisi loistavan tänä vuonna poissaolollaan. Haastattelu on yleisin soveltuvuuskokeissa vastaan tuleva tilanne. Muista, että myös Soveltuvuuskokeisiin voi valmentautua!

Myös esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten arvosanat voidaan huomioida eri yliopistoissa eri tavalla. Tämäkin on yksi asia, joka saattaa vaikuttaa valintoihisi.

Panosta täysillä ja sitoudu lukusuunnitelmaasi. Nauti matkasta, koska harvoin saat niin päämäärätietoisesti keskittyä vain yhteen asiaan.
VAKAVA 2016 valmentautuja

Yhdellä VAKAVA-kokeella voit hakea kuuteen paikkaan, joista enintään kolme on luokanopettajan paikkoja ja enintään kolme lastentarhanopettajan paikkoja. Nämä opiskelupaikat voivat olla samassa yliopistossa tai eri yliopistoissa. Voit tietysti hakea samalla myös muille kuin kasvatustieteellisille aloille. Voit kuitenkin hakea koko yhteishaussa yhteensä kuuteen paikkaan.

Muista perusjuttu: jos hakukohteita on enemmän, on todennäköisempää päästä sisään edes johonkin niistä. Mieti kuinka ronkeli haluat olla  (ja mihin sinulla on omassa elämäntilanteessasi varaa). Ole kuitenkin valmis aloittamaan ja viemään loppuun opintosi siellä minne pääset.

Edellisten vuosien pisterajojen tutkiminen on hyödyllistä vain yhdessä kohdassa: kun olet päättämässä mihin hakea. Kaikki pisterajat löytyvät tämän linkin takaa. Alla on esimerkki, joka kertoo yliopistojen keskinäisen järjestyksen pysyneen pitkään melko muuttumattomana. Huomaa, että hakukohteiden välillä voi olla jopa valtava 50 pisteen ero! Sisään pääsemisesi kannalta on todella ratkaisevaa mihin aiot hakea.

Esimerkki pisterajoista, joilla on kutsuttu soveltuvuuskokeisiin

Entä ensikertalaiskiintiöt? Esimerkiksi Helsingin yliopiston luokanopettajan koulutukseen haettaessa soveltuvuuskokeisiin on huomattavasti hankalampaa päästä ei-ensikertalaisena (vuonna 2018 tarvittiin jopa 15,13 pistettä enemmän). Tämä johtunee siitä, että pääkaupunkiseutu on haluttu asuinpaikka jo opiskelemaan päässeidenkin hakijoiden keskuudessa. Huomaa, että suurimmassa osassa hakukohteita vuoden 2018 pisterajat eivät eroa ensikertalaisten ja ei-ensikertalaisten välillä (ne, joissa on vain yksi pisteraja mainittu yllä olevassa taulukossa).

Ensikertalaiskiintiöt eivät vaikuta hakemiseesi yhtään niin paljoa kuin luulet! Jälleen kerran vain oma tekeminen ratkaisee. Suunnilleen saman verran ensikertalaisia pääsisi sisään myös ilman kiintiöitä, kiintiöt tekevät tämän vain näkyväksi (joka on sinulle hyvä, kun suunnittelet hakutoiveitasi). Ei syytä paniikkiin! Kiintiöstä aiheutuva epätoivo vähentää mahdollisuuksia enemmän kuin kiintiö itse. Käännä huoli kovaksi työksi!

Kysyin valmentautujiltani miksi he haluavat opiskelemaan – koskettavaa luettavaa.

Pitkää pinnaa, selkeä miete tavoitteesta, joustavuutta, voimia ja koskaan ei saa luovuttaa!
VAKAVA 2017 valmentautuja

Mieti myös hakujärjestys tarkkaan. Voit ottaa vastaan vain yhden paikan. Tämä paikka on korkeimmalla sijalla hakutoiveissasi oleva paikka, jonne pisteesi riittävät. Et voi downgreidata, vaikka haluaisitkin matalammalla listallasi olevana hakukohteeseen. Put first things first!

Joskus käy tosin niin, että hakija ehtii nappaamaan toissijaisen paikan ennen kuin ensisijainen paikka ilmoittaa hakutuloksensa. Tähän ei kannata luottaa, mutta tämä on hyvä tietää. Tärkeintä on kuitenkin saada hakujärjestys etukäteen kohdilleen.

Älä tuudittaudu siihen, että voit vaihtaa opintopaikkaa myöhemmin. Se voi usein tarkoittaa koko hakuprosessin uusimista eikä ensikertalaiskiintiö helpota tätä. Joillekin tällaiset prosessit ovat vaikkapa perhesyistä olleet aika hankalia. Pyri siihen, että olet valmis opiskelemaan tutkinnon loppuun siellä minne pääset.

Haasta itseäsi, luota itseesi, ylitä itsesi! Älä tyydy siihen mikä tuntuu hyvältä, vaan vie homma äärirajoille. Vasta kun ylittää itsensä, huomaa omat rajansa.
VAKAVA 2017 valmentautuja

Huomaa, että lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus, sairaus tai vamma voi oikeuttaa 60 minuutin lisäaikaan kokeessa. Tätä täytyy muistaa hakea itse 3.4. mennessä erityisjärjestelyhakemuksella. Ota huomioon myös opis­ke­li­jak­si ot­ta­mi­sen ra­joi­tuk­set, jotka on mainittu yllä olevan linkin sivulla.

Käsittelimme tässä paljon aikaisempien vuosien tiedon hyväksi käyttämistä omissa hakuvalinnoissa. Muista kuitenkin, että tilastot ovat tilastoja. Ne kertovat mitä aikaisemmin on keskimäärin tapahtunut. Tilastot eivät päätä mihin juuri sinä pääset tänä vuonna ja mihin et. Ne luovat sisään pääsemisen taustalla olevan todennäköisyysjakauman, joka vaikuttaa mahdollisuuksiisi. Ne eivät vaikuta tekemiseesi hakuvalintojen jälkeen. Et löysäile, etkä ahdistu. Haitpa minne tahansa. Vain tekeminen ratkaisee!

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

Mitä nyt?

Tiedät nyt perusasiat VAKAVA 2019 -kokeesta.

Lopulta ne asiat, jotka teet, tulevat ratkaisemaan! Oikeasti mieti tätä hetki. Kaikki ne asiat, jotka teet ennen koetta ja kokeessa määrittelevät lopputulokset.

Meillä ei ole koskaan mihinkään asiaan niin hyvää kontrollia, kuin omaan tekemiseemme. Vaikka se onkin vaikeaa, se on juuri se asia, johon voit vaikuttaa!

Oman tekemisen hallinta on kuitenkin koko elämän kestävä kehittymisen kohde. Siihen ei auta pelkkä muisti- ja vinkkilista. Olen kirjoittanut tätä varten VAKAVA-kokeen oppaan, jonka saat liittymällä VAKAVA 2019 Heimoon.

Jos jonkun, niin tämän Heimon avulla sä pystyt siihen!! Ne neljä viikkoa voi olla yhet sun elämän stressaavimmista, mut sinä aikana opit niiiin älyttömän paljon itestäs sekä siitä aineistosta, et lopussa kiitos seisoo.
VAKAVA 2016 valmentautuja

VAKAVA 2019 Heimo on maailman suurin VAKAVA-kokeeseen valmentautuvien yhteisö.  Sen tarjoama sisältö on täysin ilmaista, etkä sitoudu mihinkään. VAKAVA-kokeen oppaan lisäksi saat lukusuunnitelman, pääset webinaariimme ja saat pienen ilmaisen harjoituskokeemme (todella vaikea!). Ei taida olla syitä jäädä tämän ulkopuolelle ????. Voit liittyä TÄSTÄ.

Tarjoamme Heimon lisäksi kaikkein suosituimmat ja asiantuntevimmat VAKAVA-kokeen valmennukset. Valmennuksemme ovat täysin verkossa, joten voit osallistua täysin oman aikataulusi mukaan mistä tahansa. Valmennukset maksavat 49–225 euroa . Tämän vuoden valmennuksemme tulevat myyntiin 18.2.2019 ja voit varata paikkasi liittymällä VAKAVA 2019 Heimoon.

Kurinalaista lukemista. Se tuntuu olevan kaiken A ja O. Koe mittaa niin monella eri saralla osaamista joka vuosi, että kaiken hallitseminen on todella tärkeätä. Heimoon ja ennakkovalmennukseen osallistuminen ovat sellaisia asioita, joita voin vain suositella!
VAKAVA 2016 valmentautuja

Tänä keväänä sinulla on mahdollisuus muuttaa oma tarinasi. Ensi vuonna suurin osa valinnoista hoidetaan todistusvalinnoilla ja erilliset pääsykokeet alkavat siirtymään historiaan. Tänä vuonna on sinun mahdollisuutesi päästä sisään yksinkertaisesti tekemällä tässä hetkessä kovasti töitä. Käytä se hyväksesi!

Todella paljon rohkeutta ja iloa sinulle VAKAVA-kokeeseen valmistautumiseen! Liity VAKAVA-kokeen Heimoon, niin voimme jatkaa yhdessä eteenpäin.

Terveisin Matti Pekkarinen, VAKAVA-kokeen valmentaja

Se päivä, jolloin juuri Sinut hyväksytään yliopisto-opiskelijaksi, lähestyy koko ajan.
VAKAVA 2017 valmentautuja

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

😍 Kenen täytyisi kuulla tästä? Jaa! 😍

levitä rakkautta – sharing is caring

Mitä vielä odotat?

Suomen suosituin soveltuvuuskokeiden valmennus

Liity ja katso webinaari

Tykkää meistä Facebookissa: