Erika Bergström

”Kannattaa valmistautua yllätyksiin!”
Paras VAKAVA-kokemukseni: Ehdottomasti se tunne kun sähköpostiin tipahti kutsu luokanopettajan soveltuvuuskokeisiin. Se sai onnenkyyneleet valumaan poskilla.

Kauheinta VAKAVA-kokeeseen valmistautumisessa: Poliittiset artikkelit, joista on muistettava vuosilukuja ja historiaa. Siis YÖK!

Mottoni: ”Sometimes you have to fall before you fly”. Kilpauinnissa eteen tulleissa vastoinkäymisissä tämä on antanut hyvän pienen muistutuksen. Se sopii myös muuhun elämään.

Neuvoni VAKAVA-kokeeseen valmentautuville: Muistakaa, että elämässä voi tapahtua yllätyksiä valmentautumisen aikana! Kerron tässä tarinassani eräästä jutusta, joka veti aikatauluni todelliseen solmuun.

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

”Onnekseni asiakkaat eivät nähneet itkusta punoittavia silmiäni”
Olin juuri tullut työvuoroon. Maauimalassa töissä voi hyvin käyttää aurinkolaseja, joten onnekseni asiakkaat eivät nähneet itkusta punoittavia silmiäni…
Sähköpostissa oli tullut kutsu luokanopettajan soveltuvuuskokeeseen. Poskilla valui onnenkyyneleet, ja samantien työkaverit olivatkin jo paniikissa kyselemässä, olinko saanut huonoja uutisia.

Pisteistä ei silloin vielä tiennyt, mutta onnekseni sain kertoa työkavereille heidän olevan väärässä.

”Pelkään lukemisessa eniten artikkeleita, joista en innostu tai kiinnostu riittävästi”
Lukeminen oli helpompaa kuin osasin odottaa. Kotona avopuoliso naureskeli elämääni ”symbioosissa Matin kanssa” ja sitähän se olikin, kun kaikista aiheista oli saatavilla opetusvideoita joita katsoin pitkään ja tunnollisesti varmistaakseni, että olen ymmärtänyt asiat oikein.

Pelkään lukemisessa eniten artikkeleita, joista en innostu tai kiinnostu riittävästi. Olin ehkä hieman hermostunut kun aineisto julkaistiin, mutta avattuani aineiston, ensimmäinen tunne oli kuitenkin helpotus, koska alkusilmäilyssä artikkelit näyttivät kiinnostavilta.

Viimeinen, juurikin tuo politiikkaa sivuava Valkoisen kaupungin punainen korkeakoulu -artikkeli oli ainut pahalta tuntuva, mutta uskoin selviäväni siitäkin, jos vain haluan.

”Treenasin ja olin töissä 8 tuntia päivässä… kaikki muu aika meni kirja kädessä”
Ensimmäiset pari viikkoa VAKAVA-kokeeseen opiskelusta kävin aamutreeneissä päivittäin (kilpauinti), koska se antoi riittävän vireystilan loppupäiväksi. Sen jälkeen olin muutaman tunnin töissä uimaopettajana ja loppupäivän pyhitin lukemiselle.

Viimeiset pari viikkoa ennen VAKAVA-koetta olin suunnitellut pitäväni vapaata töistä. Sitten koin mainitsemani yllätyksen. Se oli todella hyvä uutinen – mutta väärään aikaan. Kuin puskista minulle tarjottiin pitkään haluamaani työpaikkaa uimahallilta täysillä viikkotunneilla.

En voinut (tai osannut) kieltäytyä.

Sen sijaan, että olisin toteuttanut suunnitelmaani kokopäiväisestä opiskelusta, viimeiset kaksi viikkoa treenasin ja olin töissä 8 tuntia päivässä. Kaikki muu aika vuorokaudesta, joka ei kulunut nukkumiseen, meni kirja kädessä.

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

Sometimes all you need is a new perspective – yes, I got my first glasses! ????

Henkilön Erika Bergström (@erikakaroliina) jakama julkaisu

Viimeiset kaksi viikkoa olivat aikataulullisesti todella haastavat. VAKAVA-kokeen lyhyt lukuaika on hankala, kun omassa elämässä tapahtuu muutoksia.

Puolessa välissä valmentautumista huomasin myös silmieni väsyvän lukemisen aikana tavallista enemmän. Opiskelun teho väheni ja väheni.

Lopulta marssin silmälääkäriin, joka määräsi minulle elämäni ensimmäiset lukulasit. Väliaikaiset lasit oli ostettava heti, jotta intensiivinen lukeminen pystyi jatkumaan ja näihin tottuminen vei aikaa.

”Uskon, että jokainen voi tuntea samoin, kun antaa kaikkensa.”
VAKAVA-kokeen tähtihetkeni oli, kun viimeisenä iltana ennen koetta levitin artikkelit olohuoneen lattialle ja katselin muistiinpanojani. Pystyin toteamaan itselleni, että osaan paljon asioita.

Tunsin ylpeyttä itsestäni, koska pian se kova työ olisi ohi ja tuottaisi toivottavasti tuloksia. Uskon, että jokainen voi tuntea samoin, kun antaa kaikkensa.

Yllä on motivaatiokuvani valmentautumisen ajalta, tuo haalarimerkki oli aina esillä kun opiskelin ja se tulee olemaan kova motivaatiotekijä myös ensi keväänä.

Kaikki ei siis mennyt lopulta niinkuin piti…

”Pettymys oli kova ja se oli vain nieltävä”
Muistan päivän kun soveltuvuuskokeen tulokset tulivat. Olin juuri mennyt töihin, kun ystäväni ilmoitti tulosten saapumisesta. Menin taukohuoneeseen ja avasin opintopolun.

Sillä samalla hetkellä kyyneleet purskahtivat jälleen silmistä. Nyt eri syystä. Neljäs varasija luokanopettajan koulutukseen ja yleisen kasvatustieteen paikka jäi jopa liian kauas.

Olin aivan palasina.

Saman päivän aikana varasija nousi toiselle sijalle ja koko loppukesän aikana muutosta ei tapahtunut – ei, vaikka olisi seitsemän kertaa päivässä tarkistanut tilanteen.

Pettymys oli kova ja se oli vain nieltävä, mutta onneksi sain kuitenkin jatkaa töissä. Aloitin myös syksyllä kasvatustieteen perusopinnot Turun Avoimessa yliopistossa ja uskon opinnoista olleen hyötyä myös tulevaan luku-urakkaan.

Minulle oli heti varmaa, että tulen hakemaan uudestaan 2018 keväällä. Paikka jäi harmittavan lähelle, mutta se toi myös uskoa siihen, ettei opiskelupaikan saaminen ole mahdotonta.

Erika Bergström

Mitä haluat sanoa VAKAVA-kokeeseen opiskeleville?

Mitä tahansa tulee eteen, kaikki on selätettävissä varsinkin tässä valmennuksessa. Epätoivon hetkellä pitää hengittää pari kertaa syvään, hakea kuppi teetä tai kahvia ja sitä omaa lempparisuklaata (jota kaikilla on tietysti koko neljä viikkoa kaapin kätköissä) ja jatkaa rauhallisesti vaan eteenpäin.

Jopa silloin, kun kokeen jälkeen tuntee epäonnistuneensa, on muistettava että koe on kaikille samanlainen ja koskaan ei tiedä kuinka moni muu tuntee samoin.

Heimon yhteisöstä ja facebookin tsemppiryhmästä sain viime vuonna valtavasti tukea ja vastauksia itseä askarruttaviin kysymyksiin. Vaikka et tapaisi ketään valmentautujista kasvokkain, koskaan ei tullut sellainen olo, että olisit yksin asiasi kanssa.

Mitkä ovat parhaat VAKAVA-vinkkisi?

Pienet välitavoitteet, joiden saavuttaminen lisää taas intoa jatkaa. Lisäksi rehellisyys omalle oppimiselle on mielestäni tärkein (ja itselleni myös vaikein) asia koko urakassa.

Siksi viime vuoden verkkovalmennus.comin strategiavalmennus antoi paljon ja avasi silmiäni, sekä uskon uuden Mestarioppija -konseptin olevan vähintään yhtä hyödyllinen kaikille valmentautujille.

Summa summarum – Ole rehellinen itsellesi, koska kukaan muu ei voi tehdä tätä työtä puolestasi.

VAKAVA-kokeen jälkeisiin soveltuvuuskokeisiin. Verkossa. Missä ja milloin tahansa.

VAKAVA-kokeen jälkeiset soveltuvuuskokeet

😍 Kenen täytyisi kuulla tästä? Jaa! 😍

levitä rakkautta – sharing is caring

Mitä vielä odotat?

Suomen suosituin soveltuvuuskokeiden valmennus

Liity ja katso webinaari

Tykkää meistä Facebookissa: