Aika riittää, riittäähän?

Eihän minun tarvitse valmistautua, eihän?

Omana 100% itsenään oleminen käy noin vain, eikö niin?

👋
Kirjoittanut valmentajamme Matti Pekkarinen

Kokosin tähän materiaaliin tiimini kanssa kaiken sen, mitä olemme oppineet kaikkein tavoitetietoisimmilta valmentautujiltamme yli 12 000 myydyn kurssimme kautta.

Nämä 6 mokaa eivät ole valinnaista luettavaa – mokien välttäminen on pakollista, kun haluat saada itsellesi yliopistopaikan kasvatustieteelliseltä alalta!

Näihin mokiin kaatuu joka vuosi satojen kokelaiden haaveet. Usko minua, olen tehnyt töitä kasvatusalan pääsykokeeseen ja sitä seuraavaan soveltuvuuskokeeseen valmentamisen parissa yli 10 vuotta sisältäen tuhansia ja tuhansia intensiivisiä työtunteja.

Kerron tässä artikkelissa sinulle täsmällisesti mitä sinun tulee tehdä, jotta voisit valmistautua Valintakoe E:hen ja soveltuvuuskokeeseen. Lisää apua saat sähköpostilistaltamme ja edullisista kuukausimaksullisista valmennuksistamme.

Huomaa, että myös soveltuvuuskokeisiin voi valmistautua. Älä unohda tätä, sillä se voi muuttaa elämäsi suunnan! Aloita valmistautuminen ajoissa – silloin olet kokeessa rento, aito ja vakuuttava oma itsesi.

Muista: mitään ei tapahdu, jos et tee mitään. Jaan sinulle nyt parhaita vinkkejä ja näkökulmia. Laita tämän artikkelin opit heti käytäntöön omassa tekemisessäsi!

Huomaa myös nämä materiaalit:

MOKA 1: Et tutustunut riittävästi alaan

Todella monet säntäävät Valintakoe E:hen ja soveltuvuuskokeisiin liian kepein tiedoin. Ja tämä kostautuu aivan liian usein. Sinun on tunnettava se ala, johon olet hakemassa!

Tämä tarkoittaa alan tieteellisen kirjallisuuden ja terminologian tuntemista, ja sen ymmärtämistä, mistä tulevassa työssäsi on ihan oikeasti käytännössä kysymys. Ehkä sinun kannattaisi tietää myös joitain alan ajankohtaisia asioita esimerkiksi uutisista.

magnifying glass on white table
Photo by Markus Winkler / Unsplash

Tee näin 👇

1. Tutustu käsitteisiin

Etnografia, kognitiivinen, ontologinen, sosioekonominen tausta, diskurssi. Tiedätkö mitä nämä tarkoittavat? Jos tiedät, olet automaattisesti paremmassa asemassa Valintakoe E:tä ajatellen.

Kysele kasvatustieteen termejä ChatGPT:ltä. Voit myös etsiä kasvatustieteen yleisimpiä termejä esimerkiksi Samalta viivalta -kirjojen artikkeleista ja sanastoista (Google).

Tekoäly on oikeasti hyvä apuri. Suurin osa kasvatustieteeseen liittyvistä kokemuksistani ChatGPT:n kanssa ovat positiivisia. Tekoäly ei ole yleensä puhunut soopaa, vaan ollut hyvä opettaja. Tietysti sinun täytyy ottaa tekoälyn tuottama tieto pienellä varauksella.

💡
Kerron valmennuksessamme tarkemmin miten valintakokeisiin valmistaudutaan tehokkaiden ChatGPT -promptien avulla. Mutta osaat varmasti itsekin syventyä aiheisiin tekoälyn avulla!

Termien ymmärtäminen nimenomaan kasvatustieteellisen tutkimuksen kontekstissa on tärkeää soveltavissa tehtävissä. Yleiset sanakirjojen määritelmät eivät aina riitä. Valmennuksemme video-opetuksessa käsitellään paljon käsitteitä oikeassa asiayhteydessä niin että saat kokonaisvaltaisen kuvan kasvatustieteiden kentästä.

Hakijat pelkäävät usein sitä, että eivät ymmärrä kokeen aineistoa tarpeeksi nopeasti
woman biting pencil while sitting on chair in front of computer during daytime
Photo by JESHOOTS.COM / Unsplash

2. Tiedä minkälaista tuleva työsi oikeasti on

Tutustu ja tutki, mitä alalla tapahtuu. Älä tyydy luottamaan omiin kuvitelmiisi siitä, millaista tuleva työsi on. Ota selvää! Älä oleta!

Millaista työ on käytännössä ja oikeasti?

On hyvin tärkeää, että tiedät minne olet hakemassa. Kun itse hain luokanopettajan koulutukseen vuonna 2004, en todellakaan tiennyt minne olin menossa 😆.

Oikea tieto siitä mitä työ käytännössä on helpottaa valtavasti soveltuvuuskokeissa. Kuvittele vaikkapa, että sinua pyydetään kuvailemaan miten aiot selviytyä tulevan työsi haasteista. Tällöin tarvitset ymmärrystä työn käytännöistä.

Tietoisuus alasta tulee esiin jos siinä vaiheessa kun sinun pitäisi antaa perusteltu vastaus kysymykseen "Miksi haet juuri tälle alalle?".

— Psst. "Koska tykkään lapsista" ei välttämättä riitä vastaukseksi tähän. Tarvitaan jotain muutakin.

Onko työsi tätä?

MOKA 2: Et ymmärrä pisteytysjärjestelmää ja sen suurta merkitystä

Tämä moka koskee Valintakoe E:tä, jossa vääristä vastauksista voi saada miinuspisteitä. Tiedän liian monien kompastuneen kokeessa sillä, että he eivät ymmärtäneet milloin vastata ja milloin olla vastaamatta.

Oma varmuutesi siitä mikä on oikea vastaus on aina jotain 0–99% välillä. Kun ymmärrät pisteytysjärjestelmän, et jätä pisteitä pöydälle etkä toisaalta keräile liikaa miinusta. Hyvä vastausstrategia voi ansaita sinulle useita lisäpisteitä.

⚠️
Usein sisään pääseminen jää kiinni alle yhdestä pisteestä, esimerkiksi 0,2 pisteestä. Tällöin yhdenkin miinuspisteen välttäminen ratkaisee koko homman.

Hanki vastausstrategia! Mieti pisteytystä etukäteen! Muista miinuspisteiden suuri merkitys lopputuloksen kannalta!

Miinuspisteiden hallinta antaa usein opintopaikan yhtä helposti (tai helpommin) kuin oikeiden vastausten antaminen

Tee näin 👇

1. Tutki etukäteen vanhojen kokeiden pisteytystä

Kasvatusalan valintakokeen pisteytysjärjestelmä on ollut täysin samanlainen vuodesta 2016 alkaen. Sama systeemi on käytössä myös nykyisissä kokeissa, joissa ei ole etukäteisaineistoa.

Tämä tarkoittaa, että valmennuksissani opettamani vastaus-strategian matemaattinen malli pätenee edelleen, vaikka vanha VAKAVA-koe kulkeekin nykyään nimellä Valintakoe E. Mutta voit selvittää sen myös itse – ei se ole rakettitiedettä! Tutki pisteytysjärjestelmää vanhoista kokeista.

💡
Tietysti on mahdollista, että pisteytysjärjestelmä muuttuu. Mutta pidämme sitä hyvin epätodennäköisenä. Aina kannattaa olla valmiina muutoksiin ja siihen että omat oletukset eivät pidäkään paikkaansa.

2. Pohdi vastausstrategiaasi etukäteen

Kun ymmärrät pisteytystä, pohdi minkälaiset tehtävät sisältävät isoimman riskin. Siitä lähtee vastausstrategiasi ymmärtäminen. Keräät pisteitä ja vältät miinuspisteitä.

Parhaan pistesaaliin kerääminen on aina tasapainottelua saavutettavan hyödyn ja miinuspisteiden riskin välillä. Kun tunnet yleiset tehtävätyypit ja pisteytysjärjestelmän, kykenet tasapainottamaan vastaamisesi parhaiten.

Kuinka varma olet vastauksestasi? Mikä on todennäköisyys vastata oikein? Kuinka paljon tarvitset pisteitä juuri omassa tilanteessasi?

monivalinta, pisteytys, valintakoe-E
Photo by Amanda Jones / Unsplash

MOKA 3: Opettelet olemaan epäaito ja jäykkä

Soveltuvuuskokeissa sinun on välttämätöntä olla oma itsesi. Oma aito itsesi, mutta samalla oma paras itsesi.

Miksi tämä on niin tärkeää? Ainoa tapa olla vakuuttava on puhua omasta kokemuksestaan, omia ajatuksiaan (jotka ovat mielellään hyvin harkittuja).

Ainoa tapa erottua on olla oma itsensä! Kopiot huomataan, eivätkä ne koskaan ole yhtä laadukkaita kuin alkuperäisteokset.

person wearing Storm Trooper costume
Photo by Phil Shaw / Unsplash

Tee näin 👇

1. Älä päätä etukäteen mitä sanoa

On hyvin tärkeää olla soveltuvuuskokeen haastattelussa läsnä sen hetken vuorovaikutuksessa. Olet harjoitellut monipuolisesti ja osaat tuoda omaa parasta itseäsi esiin juuri siinä tilanteessa, mikä tulee eteen.

Älä odota, että pääset kertomaan sitä, mitä olit etukäteen päättänyt. Ainakaan kaikkea siitä. Ole läsnä, älä ole robotti (tai klooni). Toisaalta: Ole hyvin valmistautunut, älä anna epäselvää ja laiskaa kuvaa itsestäsi.

Nämä kolme soveltuvuuskokeen periaatetta on luettu yli 30 000 kertaa ja opinto-ohjaajat suosittelevat niitä:
1. Ole oma itsesi, 2. Ole oma paras itsesi, 3. Tiedä mihin olet hakemassa.

2. Älä opettele ulkoa jotain, jonka luulet haastattelijoiden haluavan kuulla

Älä kopioi mielipiteitä muualta. Jos kohtaat jatkokysymyksen, joudut liriin. Ja vielä kerran: ainoa tie vakuuttavuuteen on puhua omalla suullasi.

Älä koskaan opettele puhumaan "hienoja korulauseita". Puhu aidosti, ole aidosti läsnä tilanteessa jumiutumatta valmiiksi keksittyihin vastauksiin. Älä luule, että haastattelukysymyksiin on oikeita vastauksia.

Älä pyri liikaa haistelemaan sitä mitä sinun "kuuluisi sanoa". Pyri ainakin jossain välissä kertomaan omista kokemuksistasi, ne antavat hyvää todistusaineistoa sen puolesta, että ajatuksesi perustuvat johonkin todelliseen.

Lue lisää soveltuvuuskokeen kolmesta periaatteesta —>

macbook pro displaying group of people
Valmennuksessamme voit harjoitella videoiden avulla | Chris Montgomery / Unsplash

MOKA 4: Et valmistautunut ajankäytön haasteisiin

Hakijoilla tuntuu olevan yksi suuri ongelma vuodesta toiseen: Ajan loppuminen kesken. Tämä koskee erityisesti Valintakoe E:tä, jossa jopa puolella kokelaista saattaa olla suuria ongelmia ajankäytön kanssa.

Aika saattaa loppua niin pahasti, että koko koetta ei ehdi tekemään loppuun asti.

Formsin vastausdiagrammi. Kysymyksen otsikko: Tunnelma VAKAVA-kokeen jälkeen (voit valita useita). Vastausten määrä: 288 vastausta.
Vuonna 2024 aika loppui kesken 46,2% kokelaista

Myös soveltuvuuskokeissa monella tuntuu aika loppuvan kesken –tilanne on todella lyhyt (yhden pysäkin kesto voi olla vain 5 minuuttia)! Kaikilla ei ole tätä ongelmaa, mutta tätä ei voi ottaa kevyesti!

Ei riitä, että joku kaverisi sanoo, että aika riittää hyvin. Meillä on runsaasti tilastotietoa siitä, että satoja opintopaikkoja ratkeaa joka vuosi sen perusteella, kuka osasi käyttää olemassa olevan ajan kaikkein tehokkaimmin pisteiden saamiseen.

Valintakoe E, ajanhallinta
Photo by Malvestida / Unsplash

Tee näin 👇

1. Käytä Valintakoe E:ssä aikaa ajanhallintaan

Katso koe aluksi lyhyesti (!) kokonaisuudessaan läpi niin tiedät, mitä on tulossa.

Pysähdy välillä hetkeksi miettimään onko aika mahdollisesti loppumassa ja mistä saisit eniten pisteitä käytettävässä olevassa ajassa. Ota varmimmat ja suurimmat pisteet ensin (palaa myöhemmin niihin tehtäviin jotka ovat vaikeimpia ja joista saa vähiten pisteitä).

Hallitse itse omaa kokeen suorittamistasi! Älä anna sattuman hallita koettasi. Ole tietoinen ajan kulumisesta.

⚠️
Vinkki: taulukkotehtävät ja pitkiä tekstipätkiä sisältävät tehtävät voivat viedä ihan sikana aikaa! Etkä välttämättä huomaa sitä. Aikariski tällaisten tehtävien kohdalla on erityisen suuri, ota se huomioon.

2. Soveltuvuuskoe: Harjoittele myös tiiviistä ilmaisua

Jotkut kokevat hyödylliseksi sen, että he miettivät samoihin kysymyksiin sekä tiiviitä että pidempiä vastauksia saadakseen paremman mahdollisuuden selvitä aikapaineista järkevällä tavalla.

MOKA 5: Et osaa käsitellä tieteellistä tekstiä ja taulukoita

Valintakoe E -aineiston ymmärtäminen vaatii tieteellisen tekstin tehokasta hahmottamista. Tieteelliset artikkelit noudattavat usein niille ominaista rakennetta ja tyylittelyä.

Mitä enemmän olet tutustunut tieteellisiin artikkeleihin, tieteelliseen kielenkäyttöön sekä tilastollisten taulukoiden ja kuvioiden tulkintaan, sitä paremmin ja nopeammin pystyt poimimaan aineistosta oleelliset asiat.

Tee näin 👇

1. Lue kasvatustieteellisiä artikkeleita

Taitava Googlaaja löytää helposti hyvää luettavaa. Katso vaikkapa julkaisua nimeltä Kasvatus ja Aika (painottuu kasvatushistoriaan).

Käytä Google Scholaria vaikkapa hakutermillä "kasvatustiede". Kokeile muitakin hakutermejä!

Lue myös vanhoja Samalta Viivalta -kirjoja. Niitä löytyy kirjastoista. Monipuolisesti erilaisiin teksteihin tutustut Valintakoe E -valmennuksessamme.

2. Analysoi tieteellisen tekstin rakennetta

Tutkiskele sitä, miten artikkelit on kirjoitettu. Millaista tietoa löytyy mistäkin kohdasta? Artikkelit noudattavat usein tiettyä kaavaa ja rakennetta.

Kun tieteellisten artikkeleiden yleinen runko on sinulle tuttu, voi olla, että pystyt koetta tehdessäsi jopa hyppäämään suoraan oikeaan kohtaan artikkelissa löytääksesi tarvitsemasi tiedon. Tästä on taatusti apua!

Vaikean oloiset käppyrät ja taulukot hallitsemalla saat eroa muihin, mutta niiden hankaluuteen ei saa kaatua käyttämällä niihin liikaa aikaa

3. Tutustu erilaisiin taulukoihin ja kuvioihin

Kokeessa on tähän mennessä ollut lähes aina mukana myös taulukoita ja kuvioita, joita sinun tulee osata lukea ja ymmärtää. Joskus jopa vertailla. Yleensä juuri näillä tehtävillä erotellaan jyvät akanoista.

Kun osaat lukea ja vertailla erilaisia taulukoita ja kuvioita, se voi antaa ratkaisevia lisäpisteitä erityisesti niihin paikkoihin, joissa on suurimmat pisterajat. Apuja saat valmennuksestamme.

Jos et hallitse tällaisia tehtäviä ja niiden vaatimaa päättelyä, saattaa joskus olla strategisesti järkevää hypätä niiden yli, että ehdit saamaan pisteet muista tehtävistä! Aina voi palata takaisin, mutta kaikkiin tehtäviin ei tarvitse vastata.

person writing on white paper
Photo by ThisisEngineering / Unsplash

MOKA 6: Et harjoitellut ääneen tai toisten ihmisten kanssa

Soveltuvuuskokeeseen harjoittelu pelkän oman mielen sisällä on yksi suurista virheistä, jonka monet tekevät. Soveltuvuuskokeen haastattelu on ensisijaisesti vuorovaikutustilanne, joten on hyvä harjoitella vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.

Puhu ääneen! Soveltuvuuskokeen artikkelissamme on sinulle muutamia harjoituskysymyksiä. Pysy sähköpostilistallamme, sillä saatamme lähettää sähköpostitse lisää harjoituskysymyksiä. Valmennuksessamme saat läjäpäin parhaita aitoja haastattelukysymyksiä.

girl in white crew neck t-shirt and blue denim shorts
Photo by Brian Wangenheim / Unsplash
Useimpia soveltuvuuskoe jännittää. Joillain jännitys tekee aidosta vuorovaikutuksesta mahdotonta.

Tee näin 👇

1. Sukulaiset ja kaverit auttavat

Nyt on aika viettää laatuaikaa omien vanhempien, muiden sukulaisten ja ystäviesi kanssa. Laita heidät tenttaamaan sinua.

On hyvin tärkeää harjoitella ääneen puhumalla ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Näin olet paljon rennompi ja itsevarmempi soveltuvuuskokeen haastattelussa.

2. Osallistu valmennukseemme

Valmennukseemme osallistuminen ei tietenkään ole pakollista, kuten olet jo tätä opasta lukemalla huomannut. Valmennuksemme avulla pääset kuitenkin toteuttamaan helpolla tavalla kaikki tämän oppaan tärkeät asiat.

Valmennus auttaa sinua myös harjoittelemaan toisten ihmisten kanssa tarjoamalla sinulle esimerkiksi satoja parhaita haastattelukysymyksiä.

Soveltuvuuskokeen valmennuksemme on aivan erityislaatuinen! Valmennuksessamme hyödyt muiden ihmisten läsnäolosta videoilla ilman, että sinun tarvitsee edes tavata ketään henkilökohtaisesti! Näet muiden reaktiot ja voit heijastella niitä itseesi ja kasvaa.

Valintakoe E -valmennus

Suomen suosituin valmennus. Osallistu mistä ja milloin tahansa. Saat edullisimman hinnan juuri nyt – hinnat nousevat kokeiden lähestyessä.

Liity kuukausimaksulla —>

Yliopistoon pääseminen ei ole helppoa, mutta sinun ei tarvitse yrittää yksin. Jos todella haluat kasvatustieteilijäksi tai opettajaksi, meiltä löytyy sinulle paras tuki ja apu. Kaikki valmennuksemme ovat tilattavissa heti tästä—>

Soveltuvuuskokeiden valmennuksemme

Kaikkien aikojen suosituin, laajin, pidetyin ja eniten tutkimukseen perustuva valmennus kasvatusalan soveltuvuuskokeisiin. Valmennus on täysin verkossa – osallistu mistä ja milloin tahansa.

Harjoittelet vastaamaan mihin tahansa eteen tulevaan kysymykseen aidolla ja vakuuttavalla tavalla. Saat valtavan näkökulman oppimalla videoiduista haastatteluista. Valmennuksen voit aloittaa vaikka heti – kahden minuutin kuluttua olet jo harjoittelemassa!

Valmennuksemme videoita

Valintakoe E:n valmennuksemme

Saat perustiedot ja syventävää osaamista kaikista kasvatustieteen osa-alueista, kun valmentajamme Matti opettaa sinulle 8 kasvatustieteellistä artikkelia. Lisäksi laitamme kuntoon vastaustekniikkasi ja ajanhallintasi.

Saat aivan valtavasti materiaalia taulukoiden ja kuvioiden tulkinnan opetteluun! Kurssin voit aloittaa vaikka heti. Laita video päälle ja ryhdy rakentamaan sanastoasi ja osaamistasi Valintakoe E:n nopeaan hahmottamiseen ja pisteytysjärjestelmän hallitsemiseen (upeat bonukset!).

Terveisin valmentajasi Matti

Kasvatustieteiden soveltuvuuskokeen valmennus

Suomen suosituin valmennus. Osallistu mistä ja milloin tahansa. Saat edullisimman hinnan juuri nyt – hinnat nousevat kokeiden lähestyessä.

Liity kuukausimaksulla —>