Itsevarma, vakuuttava, paras sinä kasvatusalan soveltuvuuskokeissa

Opinto-ohjaajien suosittelema artikkeli

👋 Olen valmentanut kasvatusalan soveltuvuuskokeisiin yli 2000 ihmistä. Kaikki valmennukseni perustuvat kolmeen hyvin yksinkertaiseen neuvoon. Kun kerron ne, ne vaikuttavat täysin itsestään selviltä, mutta lopulta ne ovat yllättävän vaikeita toteuttaa (näin on useimpien totuuksien kanssa).

 

Älä usko ketään, joka luulee tietävänsä tarkalleen mitä sinun tulee soveltuvuuskokeissa sanoa ja mitä ei! Noudata sen sijaan näitä kolmea periaatetta ja pyri kasvamaan itsesi tuntemisessa ja ilmaisemisessa.

 

☀️☀️☀️

 

Nämä periaatteet pätevät missä tahansa soveltuvuuskokeessa. Erityinen näkökulma tässä artikkelissa on kuitenkin VAKAVA-kokeen jälkeinen soveltuvuuskoe. Joudut selviämään tästä kokeesta, kun haaveenasi on olla luokanopettaja, varhaiskasvatuksen opettaja (lastentarhanopettaja), erityisopettaja, opinto-ohjaaja, kotitalousopettaja tai käsityönopettaja.

Soveltuvuuskokeen hattutemppu: 3 periaatetta.

1. Ole oma itsesi

Helppoa eikö? Ei tarvitse valmistautua mitenkään kunhan vain on oma itsensä... VÄÄRIN 😬. Sinun nimenomaan tulee valmistautua jotta voit olla oma itsesi!

 

— Miten niin?

 

Soveltuvuuskoe on lyhyt tilanne, joka on kaukana arkisesta vuorovaikutuksesta. Tunnet painetta, sillä koko loppuelämäsi on vaakalaudalla. Tällaisessa tilanteessa on todella helppoa vastata kysymyksiin vain yleisillä vastauksilla.

 

Jos haluat tuoda omaa persoonaasi esiin, et voi vastata kysymyksiin samoilla yleisesti hyväksytyillä vastauksilla kuin kaikki muutkin. Juuri ne tulevat helposti mieleen silloin, kun et ole valmistautunut.

 

Sinun on kaiveltava omaa itseäsi esiin jo etukäteen!

 

On todella tärkeää olla rentona sovel­tuvuus­kokeessa. Joillekin se tulee helpommin kuin toisille. Kuitenkin omana itsenään oleminen (myös paineen alla) on taito, jota voi harjoitella.


  • Soveltuvuuskoe on LYHYT. En voi korostaa tätä tarpeeksi.
  • Jos ET tunne itseäsi ja opettele olemaan oma itsesi, saatat paineen alla luetella vain yleisiä vastauksia.
  • Valmistautuminen tuo rentoutta.

Oikeanlaisen valmistautumisen jälkeen osaat olla paremmin rento oma itsesi. Rentous tulee harjoittelusta.


Matti Pekkarinen, soveltuvuuskokeen valmentaja

Miksi valmentautua?

2. Ole oma paras itsesi

Soveltuvuuskoe on lyhyt näyte sinusta. On aika näyttää, että olet valitsemisen arvoinen ja luottaa siihen myös itse.

 

Juuri tämän myös valitsijat haluavat kuul­la: he toivovat että olisit hyvä! He antavat sinulle myös mahdollisuuden näyttää hyvät ominaisuutesi – siksi koe voi olla haastava. He haluavat löytää soveltuvia ihmisiä, jotka selviäisivät hyvin tulevasta tehtävästä 💕.

 

Vinkki: pidä kaikkia soveltuvuuskokeen haasteita vain ja ainoastaan mahdollisuuksina. Helppo soveltuvuuskoe ei nosta sinua esiin yhtä hyvin kuin vaikea.

 

Valmistaudu erityisesti pohtimalla vahvuuksiasi ja tietysti myös tapoja kompensoida heikkouksiasi. Yhdistä ensimmäinen ja toinen periaate: ole aito kun tuot rohkeasti esiin sen mikä sinussa on parasta.

 

Kerro siitä mikä auttaa juuri sinua menestymään juuri siinä tehtävässä, johon sinua ollaan valitsemassa. Et ole kertomassa kaikkea itsestäsi. Aika ei rii­tä tähän.

Pidä soveltuvuuskokeen haasteita vain ja ainoastaan mahdolli­suuksina olla ihana. Helppo koe ei nosta sinua esiin.


Matti Pekkarinen, soveltuvuuskokeen valmentaja

Harjoituskysymyksiä

Vastaa niin, että tuot esiin omaa aitoa itseäsi, sujuvasti ja kuulostamatta samalta kuin kaikki muutkin:

  • Miksi haet tänne?
  • Miksi juuri tämä ala?
  • Haetko tänne ensimmäistä kertaa?
  • Kuvaile sitä työtä tai tehtävää, johon sinua ollaan valitsemassa. (Esim: "Millainen on opettajan työpäivä?").
  • Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?
  • Millainen sinusta tulee siinä tehtävässä, johon sinua ollaan valitsemassa? (Esim: "Millainen opettaja sinusta tulee?")
  • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
  • Millainen olet ryhmässä?
  • Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut? (Tai: "Pidä hissipuhe, jossa markkinoit itseäsi, aikaa 2 minuuttia").

Tässä on osa kaikkein keskeisimmistä kysymyksistä. Vakuutan sinulle, että näitä asioita voi kysyä vielä paljon mielenkiintoisemmallakin tavalla!

 

Olen analysoinut tuhansia aitoja kysymyksiä, joita on esitetty soveltuvuuskokeessa. Osa näistä voi sisältää vaikkapa esimerkin työpäivästä ja sinun on kerrottava miten siihen reagoisit.

 

Lisäksi soveltuvuskoe sisältää usein kysymysten lisäksi tehtäviä. Harjoittelet näitä monipuolisesti valmennuksessamme.

3. Tiedä mihin olet hakemassa

Sinulla on varmasti jokin ydin omassa itsessäsi, joka ei muutu tilanteesta toiseen. Se tulee välttämättäkin esiin.

 

Mutta olet silti monipuolinen ja joustava ja sinulla on monia ajatuksia — eri tilanteissa voit käyttää hyväksesi eri puolia omasta itsestäsi.

 

Tämä tehtävä on sinulle pakollinen: ota selvää siitä, mitä tuleva tehtäväsi oikeasti sisältää! Juttele paljon muiden kanssa ja lue paljon, katso videoita. Yllättävän monet jättävät tämän puolitiehen.

 

Ei kannata toimia vain omien mielikuvien ja arvailujen varassa. Näin voit sovittaa oman parhaan itsesi tilanteeseen ja menestyä.

Lopuksi

— Matti Pekkarinen

KIRJOITTAJA


Matti Pekkarinen

Verkkovalmennus.comin perustaja, Mestarioppija®-menetelmän kehittäjä

Matti on psykologian ja filosofian opettaja, kasvatustieteen kouluttaja ja psyykkinen valmentaja. Matti perustanut verkkovalmennus.comin ja kehittänyt Mestarioppija®-menetelmän. Matti on myös Suomen kokenein sovel­tuvuus­kokeiden valmentaja. Matin valmennuksia on myyty yhteensä jo yli 10 000.