Periaate 2: Ole oma paras itsesi — Soveltuvuuskoe

Itsensä kehuminen sallittu! Tee se tyylillä.

 

Työhaastattelun ja soveltuvuuskokeen aika on rajallinen, joten valitse tekemisesi tarkoin. On aika näyttää, että olet valitsemisen arvoinen ja luottaa siihen myös itse!
 

Valmistaudu tarkoin olemaan parhaimmillasi: Pidä päiväkirjaa, tee testejä, juttele ihmisille. Mitkä ovat sinun ainutlaatuiset vahvuutesi?

Puhu itsestäsi hyvää, tee se kuitenkin tyylillä

Lupa kehua

Miksi olet soveltuvuuskokeessa? Siksi, että sinulle on annettu mahdollisuus osoittaa, että sinut kannattaa valita.

 

— Tämä on tiedossa molemmin puolin!
 

Soveltuvuuskokeissa valitsijatkin olettavat, että nyt esitellään parasta sinua. Sinulla on lupa keskittyä hyvään ja kääntää asioita parhain päin. Kun huolehdit, että osaat olla samalla aito oma itsesi, olet vakuuttava kehuissasi.

 

Itsensä kehuminen on siis sallittua. Sen tähden olet tässä tilanteessa. Et tietenkään saa olla ylimielinen ja sinun tulee myös tunnistaa heikkoutesi. Älä kuitenkaan turhaan jarruttele!

 

Muista että parhaisiin puoliisi tulisi löytyä jotain todistusaineistoa esimerkiksi siitä, mitä olet tehnyt elämässäsi. Tyhjä kehu valuu kuuroille korville.

 

Olen pitänyt lukemattomia harjoitushaastatteluita. Usein käy niin, että vasta haastattelun jälkeen kokelaalle tulee mieleen omasta historiasta asioita, jotka todella vakuuttavasti kuvaavat hänen vahvuuksiaan.

 

— Oikeassa tilanteessa tämä olisi liian myöhään!

 

Näiden etukäteen miettiminen todellakin kannattaa. Samalla sinulle tulee entistä parempi olo omasta itsestäsi, joka on varsin toivottu sivuvaikutus.

Sinulla ei ole varaa huomata omia parhaita puoliasi ja niistä todistavia kokemuksia vasta soveltuvuuskokeen jälkeen!


Matti Pekkarinen, soveltuvuuskokeen valmentaja

Kerronko vaikeuksistani?

Pitäisikö sinun tuoda esiin jotain tiettyä asiaa, jonka koet omia mahdollisuuksiasi heikentäväksi? Kannattaako esimerkiksi kertoa, että on hakenut useaan kertaan aikaisemminkin, mutta ei ole tullut valituksi? Kannattaako puhua omasta erityisvaikeudesta?
 

Periaate Ole oma itsesi sanoo, että et voi oikeastaan huijata jos sinulta kysytään jotain. Se ei olisi oikein ja lisäksi valehteluun siihen sisältyy enemmän riskejä, kuin rehellisyyteen.

 

Periaate Ole oma paras itsesi sanoo, että et toitota näitä asioita, ellei niitä erikseen kysytä ja valmistaudut kääntämään asia parhain päin, jos niitä kysytään.

Keskity kasvuun

Jatketaampa vielä hetki vaikeuksien kertomisesta. Mitä kannattaa tehdä?

  • Voit esimerkiksi valmistautua nostamaan esiin sen miten olet kasvanut vuosien aikana. Osoita se kertomalla teoistasi.
  • Osoita, että tunnet omat heikkoutesi ja se on vahvuutesi. Voit kompensoida puutteitasi ja kehityt jatkuvasti. Olet valitsemisen arvoinen.

Nämä asiat vaativat jo aika hyvää itsetuntemusta ja itseluottamusta, eivätkä välttämättä tule esiin, ellet erikseen niitä etukäteen pohdiskele. Muista, että kukaan ei ole täydellinen. Ja kaikki tietävät sen.

Lopulta kaikki riippuu siitä miten valitsijasi suhtautuu sinuun ja haasteisiisi – on oikeastaan aika lohdullista, että et voi omalla tekemiselläsi 100% määrätä tätä. Voit vain olla oma paras itsesi.

Lopuksi

Soveltuvuuskokeissa (ja esimerkiksi työhaastatteluissa) kannattaa siis aina korostaa omia vahvuuksia, omaa parasta itseään.

 

Tämä ei tarkoita etteikö sinulla olisi hyvää kosketusta omiin kehityskohtiisi. Anna itsestäsi aito, vahva, osaava ja ennen kaikkea kehityskelpoinen kuva.

 

Katso alta tarjoamamme vaihtoehdot valmistautumisesi tueksi 👇👇👇

— Matti Pekkarinen

Hetkinen... Tähän on tulossa video.

KIRJOITTAJA


Matti Pekkarinen

Verkkovalmennus.comin perustaja, Mestarioppija®-menetelmän kehittäjä

Matti on psykologian ja filosofian opettaja, kasvatustieteen kouluttaja ja psyykkinen valmentaja. Matti perustanut verkkovalmennus.comin ja kehittänyt Mestarioppija®-menetelmän. Matti on myös Suomen kokenein sovel­tuvuus­kokeiden valmentaja. Matin valmennuksia on myyty yhteensä jo yli 10 000.