Periaate 3: Tiedä mihin olet hakemassa — Soveltuvuuskoe

Miksi niin monet hakijat jättävät perustyön tekemättä 😩? Voit erottua eduksesi aika helpollakin tavalla.

 

Soveltuvuuskokeessa (tai vaikkapa työhaastattelussa) on kaikkein tärkeintä yksi ainoa asia...

Olisi parempi, jos tämä ei olisi ensimmäien päiväsi opettajana

Tärkein asia

Olemme käyneet läpi kaksi ensimmäistä periaatetta:

 

➡️ 1. Ole oma itsesi, ei ole mitään muuta keinoa erottua (linkki artikkeliin—>)

 

➡️ 2. Ole oma paras itsesi, sinulla on lupa ja velvollisuus kääntää asiat parhain päin (linkki artikkeliin —>)

 

Vaikka toteuttasit nämä täydellisesti, et välttämättä olisi lähelläkään pääsyä yliopistoon opiskelemaan kasvatustiedettä!

 

Luokanopettajan, varhaiskasvatuksen opettajan tai erityisopettajan on osattava tehdä aika lailla eri asioita kuin viemärisukeltajan, lääkärin tai puutarhurin.

 

Tärkein asia missä tahansa soveltuvuuden arvioinnissa on se oletko sinä yhteensopiva sen kanssa mitä he tarvitsevat ja haluavat.

 

Sinun on siis tarkoin mietittävä sitä mitä he haluavat. Sen tähden soveltuvuuskoe järjestetään! He haluavat jotain, et pelkästään sinä. 

 

Tämä tarkoittaa sitä, että selvität nämä itsellesi:

 

➡️ 1. Millaista tuleva opiskelusi tulee olemaan ja miten tulet pärjäämään siinä (ts. mitä vahvuuksia sinulla on yliopisto-opintoja ajatellen)? + Erityisesti: kuinka sitoutunut olet opintoihin?

 

➡️ 2. Millaista tuleva työsi tulee olemaan ja miten tulet pärjäämään siinä (ts. mitä vahvuuksia sinulla on olla esim. luokanopettaja, erityisopettaja tai varhaiskasvatuksen opettaja "lastentarhanopettaja"...)

Tärkein asia on se oletko sinä yhteensopiva sen kanssa mitä he tarvitsevat tai haluavat. Sinä et ole ainoa, jonka tarpeita ollaan täyttämässä.


Matti Pekkarinen, soveltuvuuskokeen valmentaja

Salaisuus

Kerronko sinulle salaisuuden? Se ei ole oikeastaan mikään salaisuus. Se on niin yksinkertainen asia, että sitä tulee harvoin miettineeksi.

 

Tässä se on:

  • 👩‍🏫 Opettajiksi ei haluta törppöjä ja omahyväisiä tyyppejä jotka eivät selviä ammatin tiukoista vaatimuksista, stressistä ja yhteistyöstä vanhempien kanssa.
  • 👩‍🎓 Opiskelijoiksi ei haluta tyyppejä, jotka eivät selviä akateemisista, tieteellisistä opinnoista tai jotka valmistuvat liian hitaasti, eivät valmistu ollenkaan tai vaihtavat turhan herkästi opintopaikkaa.

Siinä on soveltuvuuskoe pähkinänkuoressa! Niin yksinkertaista se on. Kysymys on siitä sovellutko sinä hyvin yhteen näiden vaatimusten kanssa.

 

Helposti sitä ajattelee, että se oma unelma omasta tulevaisuudesta on se tärkein juttu. Kyllä — sinulle se on tärkeintä. Valitsijat ajattelevat asiaa työnään ja paljon raadollisemmin.

 

Sinä olet siis täyttämässä yliopiston ja tämän yhteiskunnan kasvatusjärjestelmän tarpeita. Opiskelupaikkasi ja tuleva ammattisi on vastavuoroisesti täyttämässä sinun tarpeitasi rakentaa identiteettiäsi, kuulua yhteen ja ansaita rahaa.

 

Parhaassa tapauksessa tämä on selkeä win—win.

Miten valmistaudun?

Sinun pitää siis keskittyä niiden asioiden pohtimiseen, jotka ovat

  • oleellisia sen tehtävän kannalta, johon olet hakemassa ja
  • merkityksellisiä nimenomaan kasvatusalan ja yliopisto-opintojen kannalta.

Mieti näitä kysymyksiä 🤔:

  • Millainen tuleva työpaikkani oikeastaan on? Mitä siellä tehdään oikeasti, ei vain mielikuvissani?
  • Minulla on kokemusta opiskelijan roolista, miten opettajan rooli eroaa tästä? Millaista opettajuus on kokonaisvaltaisesti, ei vain siltä osin mitä olen itse nähnyt luokkahuoneissa?
  • Mitkä ovat opiskelun tavoitteet? Mitä minulta vaaditaan ja mitä minulta toivotaan yliopistolla?
  • Mitä kursseja on tulossa? Mitkä niistä kiinnostavat minua?

Lopuksi

Juttele paljon muiden kanssa ja lue paljon. Ei kannata toimia vain omien mielikuvien ja arvailujen varassa. Näin voit sovittaa oman parhaan itsesi tilanteeseen ja menestyä.
 

Vaikka hakukohteet ovat moninaiset, muista että joka paikassa kysytään kuitenkin hyvin pitkälle samoja asioita. Esimerkiksi kyky käsitellä konflikteja ja saada aikaan tulosta opinnoissa on aina merkityksellistä.

 

Kerro näistä ominaisuuksistasi hakukohteellesi oleellisella ja sinulle ominaisella tavalla.
 

Kehitä itsetuntemusta, itseluottamusta, itsestä puhumisen taitoja ja vuorovaikutustaitoja, ota selvää koetilanteesta ja tulevista opinnoistasi.

 

⬆️ Jos on olemassa kaava menestykseen, se on kirjoitettuna tuohon yllä olevaan lauseeseen.

 

☀️☀️☀️

 

👋 Meillä on tarjolla edullisia valmennuksia nimenomaisesti kasvatusalan soveltuvuuskokeisiin, niihin jotka ovat VAKAVA-kokeen jälkeen.

 

Nämä valmennukset ovat Suomen kaikkien aikojen suosituimpia ja asiakkaamme rakastavat niitä (lue valmentautujien kokemuksia tästä).

 

Yksinkertaisesti: tiimimme on paras asiantuntija kertomaan sinulle millaisia tehtäviä voit olettaa soveltuvuuskokeessa olevan ja kuinka voit valmistautua niihin olemalla juuri sinä, paras versio itsestäsi nimenomaisesti kasvatusalan valintakokeita ajatellen.

 

— Meillä on tästä enemmän kokemusta kuin kenelläkään muulla ja enemmän materiaalia sinulle kuin missään muualla. + Laitamme tähän myös sydämemme ❤️.

 

Toivottavasti näemme valmennuksissamme! Näillä pääset eteenpäin 👇👇👇

— Matti Pekkarinen

Hetkinen... Tähän on tulossa video.

KIRJOITTAJA


Matti Pekkarinen

Verkkovalmennus.comin perustaja, Mestarioppija®-menetelmän kehittäjä

Matti on psykologian ja filosofian opettaja, kasvatustieteen kouluttaja ja psyykkinen valmentaja. Matti perustanut verkkovalmennus.comin ja kehittänyt Mestarioppija®-menetelmän. Matti on myös Suomen kokenein sovel­tuvuus­kokeiden valmentaja. Matin valmennuksia on myyty yhteensä jo yli 10 000.