Mikä Valintakoe E? 📘
Kasvatustieteiden valtakunnallinen valintakoe, entiseltä nimeltään VAKAVA, uudistui vuonna 2025 ja tunnetaan nyt nimellä Valintakoe E. Vaikkakokeen nimi muuttui, valintakoe mittaa edelleen samoja asioita kuin aiemmin: monilukutaitoa, tiedon soveltamista, kriittistä ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoja.
Valintakoe E järjestetään seuraavan kerran 26.5.2025 klo 9–12, ja se on sähköinen monivalintakoe, jossa aineisto jaetaan vasta koetilanteessa. Koe ei sisällä esseekysymyksiä. On tärkeää huomioida, että myöhästyneitä ei päästetä sisään, joten paikalle on saavuttava ajoissa.🧠
Jos haluat perehtyä valintakokeeseen syvemmin, löydät kattavan Valintakoe E artikkelimme täältä 🔍
Aikaisempien vuosien hakijoiden suurimmat virheet valintakoetta tehdessä 💭
Valintakoe E:n ja sitä edeltäneen VAKAVA-kokeen valmistautuminen ja tekeminen ovat olleet monelle hakijalle merkittävä ja usein myös jännittävä kokemus. Joka vuosi kysymme pääsykokeeseen osallistuvilta, millaisia kokemuksia, ajatuksia sekä fiiliksiä heillä on ollut koko valintakoeprosessista. Olemme nyt koonneet hakijoiden kokemuksista vinkkejä yhteen, jotta juuri sinä voisit menestyä paremmin tulevissa kokeissa aikasempien kokeentekijöiden myötä. Käydään siis nyt läpi hakijoiden suurimpia virheitään pääsykokeeseen valmistautuessa tai pääsykokeen aikana, jotta sinä voit välttyä näiltä.
- Et hallitse aikaa kokeessa ⏱️
Useat hakijat kertoivat käyttäneensä liikaa aikaa aineiston lukemiseen tai yhden tehtävän tekemiseen valintakokeessa, joka vei loppujen lopuksi aikaa muiden tehtävien tekemisestä. Jokainen tehtävä jonka ehdit tekemään kokeen aikana voi olla sinulle arvokas yksi piste, jos jäät jumittamaan yhteen kohtaan viideksi minuutiksi voit menettää kymmeniä muita pisteitä. Koetta tehdessä on tärkeää uskaltaa edetä eteenpäin ja ohjeistamme aina ottamaan helpot pisteet ensin, jotta saat varmasti pisteitä kotiin. Lisäksi ole fiksu ajankäytön kanssa, käy vessassa ennen koetta tai syö kunnon aamupala ennen koetta. Se kymmenen minuutin ruoka- tai vessatauko voi olla elintärkeä pisteiden saamiseksi.
- Panikoit tai lamaannut 😵
Koetilanne on aina ainutlaatuinen sekä jännittävä, jonka myötä useat hakijat kokevat jännitystä etenkin koetilanteen alussa tai vaikeita tehtäviä kohdatessa. Panikointi aiheutti hakijoiden kertomana vaikeuksia edetä kokeessa ja ylipäätään keskittyä tekemiseen. Muista, että yksi vaikea tehtävä voi joskus pilata fiiliksen, mutta ei koko koetta ellet anna sen vaikuttaa niin merkittävästi. Jos tiedät, että olet herkkä jännittämään, on tärkeää että opettelet jännityksenhallintakeinoja ennen koetilannetta. Aivosumu ja blackout kuuluu asiaan, mutta etene rohkeasti eteenpäin niin huomaat, että pian olet flow tilassa tekemässä koetta.
- Et seuraa ohjeita tarkasti 📄
Yksi kompastuskivi koetta tehdessä hakijoiden mielestä on se, että teet tehtäviä väärin, koska et lukenut ohjeita tarkkaan loppuun asti. Vaikka kokeessa on aikaraja tulee tehtävänantoja lukiessa olla huolellinen. Pienet sanamuutokset voivat antaa eri merkityksen tehtävänannolle ja pisteytys voi vaihdella tehtävien välillä, joka vaikuttaa merkittävästi kokeesta saataviin pisteisiin. Hakijat kokivat, että etenkin monivalintatehtävien kohdalla heidän eteneminen saattoi olla jopa liian nopeaa, jonka takia tehtävänannoista saattoi jäädä jotain huomaamatta. Joten lue kysymykset ensin rauhassa loppuun asti ja vasta sitten lähde vastaamaan tehtäviin.
- Yrität kikkailla liikaa kokeessa 🤔
Vaikka valintakokeessa saattaa tulla vastaan haastavia kysymyksiä, siellä ei ole kompia. Hakijat kertoivat ylianalysoivansa usein yksinkertaisia kysymyksiä, jonka myötä aikaa vastaamiseen kului entistä kauemmin. Myös epävarmuus vastauksista johti siihen, että jotkut hakijoista saattoivat myös vaihtaa vastauksiaan ilman mitään järkevää syytä. Tämä saattoi johtaa useamman pisteen menetykseen. Kannattaa myös muistaa, että joskus voi olla fiksumpaa jättää vastaamatta tehtävään jos ei ole varma siitä, onko tehtävä oikein.
- Luulet että veikkaamalla voittaa 🎯
Hakijat, jotka eivät olleet perehtyneet valintakokeen perusteisiin eivät ymmärtäneet sitä, että väärän vastauksen antaminen voi olla huonompi ratkaisu kuin vastaamatta jättäminen. Valintakokeessa voi saat miinuspisteitä vääristä vastauksista, jonka myötä jo saadut pisteet voivat vähentyä jos saat liikaa vääriä vastauksia. Valintakoe E:ssä kannattaa taktikoida, ei ole välttämättä järkevää laittaa rastia ruutuun jokaisen tehtävän kohdalla, sillä jokainen miinus piste on pois jo aikaisemmin saaduista pisteistä. Luulet, että saat - 1 pisteen väärästä vastauksesta, mutta todellisuudessa saat -2 pistettä, sillä menetit jo hankitun pisteen jostain muusta tehtävästä sekä toisen siitä, että kyseinen tehtävä johon vastasit oli väärin. Pidä siis pää kylmänä ja harkitse vastauksiasi tarkasti, et ole veikkaamassa lottokuponkia vaan tekemässä päätöksiä, joiden avulla voit saada unelmien opiskelupaikkasi kasvatustieteistä.

Aikaisempien vuosien hakijoiden onnistumiset valmistautuessa 💭
Vaikka valintakoeprosessiin liittyy usein paineita ja epävarmuutta, monet aikaisempien vuosien hakijat ovat kertoneet myös onnistumisistaan – ja niistä löytyy runsaasti opittavaa. Hakijoiden kokemukset kertovat, että pienilläkin teoilla ja oikeanlaisella valmistautumisella voi olla suuri vaikutus kokeen tekemisen sujuvuuteen sekä onnisutmisen tunteeseen. Alle olemme koonneet hakijoiden kokemuksia siitä, mikä auttoi hakijoita onnistumaan valmistautumisessa – jotta juuri sinä voit löytää itsellesi sopivimmat keinot valmistautua kohti Valintakoe E:tä.
- Selkeä lukusuunnitelma ja siitä kiinni pitäminen 🗓️
Aikaisempien vuosien hakijat kertoivat saaneensa suurimman onnistumisen tunteen siitä, että tekivät konkreettisen lukusuunnitelman – ja onnistuivat myös seuraamaan sitä. Suunnitelma toi pääsykokeeseen valmistautumiseen selkeyttä, rytmiä ja mielenrauhaa. Moni mainitsi myös sen, että lukemisen aloittaminen hyvissä ajoin auttoi vähentämään stressiä. Kun aikaa oli tarpeeksi, ei tarvinnut kiirehtiä, vaan pystyi keskittymään rauhassa olennaiseen. Tämä loi tunteen siitä, että opiskelu oli hallinnassa eikä pelkkää kaaosta. Kaikkia asioita on lähes mahdotonta oppia viikossa – mutta kuukausien aikana rakennettu osaaminen kantaa pitkälle Valintakoe E:ssä.
"Aloitin ajoissa valmistautumaan, tein kaiken mitä pystyin. Luin aineistoja ja opettelin mm. nopeaa lukemista ja etsi-toiminnon käyttöä. Opiskelin riskin- ja ajanhallintaa sekä luin aineistoja ja altistin itseäkin kasvatustieteille ja se helpotti paljon."
"Opiskelin monipuolisesti eri asioita, kasvatustieteiden perusteita, kasvatusfilosofiaa, kasvatusalan perussanastoa, luin tieteellisiä artikkeleita ja tutustuin niiden rakenteeseen sekä katselin vanhoja kokeita. Onnistuin siis aikatauluttamisessa ja monipuolisuudessa. Myös itsensä tsemppaaminen ja itsevarmuuden kerääminen esimerkiksi opetusvideoiden kautta antoi varman fiiliksen."
- Rentoutumisen ja jännityksen harjoittelu ja hallinta 🧘
Jännittäminen pääsykokeessa on inhimillistä – mutta siihen voi myös valmistautua. Moni hakija koki onnistumisen tunnetta siitä, että oli harjoitellut rauhoittumista ja läsnäoloa jo ennen koetta, jonka myötä kokeen tekeminen sujui paljon helpommin. Erilaiset hengitysharjoitukset, urheilun tuoma stressinpurku tai rauhallinen iltarutiini koetta edeltävänä päivänä auttoivat siihen, että koepäivänä tai koetilanteessa ei tullut totaalista paniikkia. Kun kehoa ja mieltä pystytään rauhoittelemaan, on helpomoaa pitää ajatus kirkkaana ja päästä flow-tilaan.
"Olen iloinen, ettei kokeesta syntynyt paniikkia. Harjoittelin mielestäni vähän ennakkoon, mutta sen verran että osasin pitää hermot kasassa."
"Hyvät yöunet, ei liian pitkiä opiskelupäiviä. Luin/silmäilin/tutkin tieteellisiä artikkeleita ja kirjoitin omia esseitä ja nämä auttoivat koepäivänä paljon.
- Osallistuminen pääsykoevalmennukseen 🎯
Useat hakijat kokivat onnistumisen tunnetta siitä, että he olivat hankkineet itselle valmennuskurssin, jonka avulla he pystyivät saamaan tukea sekä apua valmistautumiseen. Monet kertoivat valmennuskurssin tuovan lisää itsevarmuutta, motivaatiota sekä vertaistukea. Tämä oli hyödyksi etenkin pääsykoetta tehdessä, sillä hakijat tiesivät mitä odottaa kokeelta ja miten selättää koe.
"Henkinen tuki kokeeseen ja psykologinen puoli valmennuksesta oli jopa tärkeämpää kuin muu. Vastausstrategia oli tärkeä olla mietittynä aiemmin enkä olisi tullut ajatelleeksi sitä ilman tätä valmennusta."
"Jos en olisi valmentautunut kokeeseen ja tutustunut kokeen luonteeseen, en olisi osannut heti kokeen alussa lähteä etenemään. On tärkeää valmistautua, kokeilla ja tutustua kokeeseen ennen koetilannetta, sillä aikaa ei ole tarpeeksi ja on hyvä osata aloittaa koe heti ja tietää mitä ekana pitää tehdä!"
Tunnelmia kokeen jälkeen 😊
Valintakoe E herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia heti sen päätyttyä hakijoiden keskuudessa. Joillekkin kokeen tekeminen tuntui helpolta, toisilla se toi esiin epävarmuuksia ja kysymyksiä omasta suoriutumisesta. Tunnelmat valintakokeen tekemisen jälkeen vaihtelevat yleensä helpotuksesta turhautumiseen ja onnistumisen kokemuksista itsekriittisyyteen. Alhaalta voit lukea hakijoiden suoria lainauksia pääsykokeen jälkeisistä fiiliksistä:
"Kokeen tehtävien määrä ja aineistojen pituus säikäytti kokeen alussa. Alussa myös tein tehtäviä tosi hitaasti, jonka vuoksi en ehtinyt tehdä kaikkia tehtäviä lisäajasta huolimatta. Hieman jäi pettynyt fiilis omaan suoritukseen kun tuntuu että olisin pystynyt parempaankin. Toisaalta pyrin taktikoimaan tehtävien kohdalla ja jätin esim. tekemättä tehtävän jonka alakohdista olisi saanut alle yhden pisteen."
Koe oli ok, mutta lukemista oli aivan liikaa aikaan nähden. Lukemiseen meni 1,5 tuntia vaikka en lukenut sanasta sanaan. 33 sivua ja 140 kymystä ihan mahdoton. Kysymykset joihin ehdin vastat (88/110 ja 30/44) oli mielestäni ihan ok. Optimistinen olen silti!
Kokeen jälkeen tuntui, että aika loppui pahasti kesken. Myöhemmin tuli hyvä tunnelma kokeesta, sillä tein parhaani ja sain kokeeseen myös omasta mielestäni ”varmoja” vastauksia.
"Hyvin ristiriitaiset tunnelmat , toisaalta tuntuu että meni hyvin toisaalta taas tuntuu että olisi voinut mennä paremmin."
"Koko tunnelma ja järjestelyt oli ensikertalaiselle vähän jännittävät. Periaatteessa olisi voinut olla kahden tunnin jälkeen valmis, jos olisi parempi lukija ja hallinnut taktiikat paremmin, kokeneempana.. jään mielenkiinnolla odottamaan oikeita vastauksia, omani kirjasin ylös.”

Millaisia vinkkejä olisit halunnut VAKAVA-kokeeseen tietää näin jälkeenpäin ajateltuna?🏆
Valintakokeen jälkeiset tunnelmat herättävät usein hakijoissa ajatuksia siitä, mitä kannattaisi tehdä toisin jos hakisi uudelleen. Moni aikaisempi hakija onkin jakanut vinkkejään sekä oivalluksiaan siitä, mikä auttoi heitä valmistautumisessa ja mitä olisi ollut hyödyllistä tietää tai tehdä jo etukäteen.
Alhaalle olemme koonneet vielä yhteen käytännön vinkkejä sekä ajatuksia suoraan hakijoilta. Olitpa ensikertalainen tai jo aiemmin valintakokeeseen osallistunut, ota nämä kolme jatkuvasti esiintyvää vinkkiä talteen, jotta voit onnistua omassa valintakokeessa aiempia hakijoita paremmin.
- Lue erilaisia tieteellisiä artikkeleja 📚
Useat hakijat korostivat etenkin tieteellisten artikkeleiden lukemisen tärkeyttä etukäteen. Tieteellisten tekstien harjoitteleminen olisi koettu helpottavan kokeen tekemistä, sillä kasvatusalan sanasto olisi voinut tulla jo tutummaksi tieteellisten tekstien rakenteiden lisäksi. Kysyimmekin hakijoilta, mitä he muuttaisivat omassa valmistautumisessaan:
"Opiskelisin ehdottomasti enemmän erilaisia tutkimus sanastoja sekä lukisin enemmän pidempiä tieteellisiä artikkeleita."
"Lukisin enemmän aineistoja jotta niitten lukuun ei menisi niin kauan ja oppisi löytämään aineistosta ekalla lukukerralla mahdollisesti tärkeitä kohtia."
- Harjoittele ajanhallintaa ⏰
Ajankäyttö nousi hakijoiden kokemuksissa esille usealla tavalla tai toisella. Vaikka koeaika on kolme tuntia, joka on varsin tiukka, monet hakijat kokivat, että omalla taktiikalla ja ajanhallinnalla voi merkittävästi parantaa suoritustaan. Useat hakijat kehottivat miettimään missä järjestyksessä kannattaa tehdä tehtäviä, miettiä paljonko mihinkin tulisi käyttää aikaa ja kuinka olla jumittautumatta liian kauaa yhteen kohtaan. Lukemisen harjoitteleminen koettiin myös erittäin hyödyllisenä ajan säästämiseksi kokeessa.
"Harjoittelemalla erilaisten artikkeleiden lukemista mahdollisimman nopeasti/tehokkaasti ja ymmärtämällä mahdollisimman nopeasti artikkelin keskeisimmän idean."
"Omalla kohdalla vaikeudeksi muodostui lukunopeus ja keskittymisen herpaantuminen. Pitkän tieteellisen tekstin lukeminen on myös tosi puuduttavaa, ja sitä huomaa lukevansa sanoja muttei mitään jää päähän, mikä tarkoittaa että täytyy lukea samat jutut useampaan otteeseen. Omaa lukunopeutta jos jotenkin pystyisi parantamaan niin siitä olisi hyötyä myös."
"Lukisin tieteellisiä artikkeleita ja näin oppia ymmärtämään niiden rakenteita."
- Tekemällä vanhoja valintakokeita 📝
Monet hakijoista kokivat erittäin hyödylliseksi aikaisempien vuosien VAKAVA-kokeiden tekemisen harjoituskokeina. Tämän avulla hakijat kokivat saanensa käsityksen siitä, millainen koe on ja kuinka käyttää aikaa kokeessa. Koe tuli kokonaisuudessaan tutummaksi ja hakijat kokivat sen olevan hyödyllistä etenkin omaa vastausstrategiaa luodessa. Lisäksi hakijat, jotka eivät harjoitelleet aikaisempien vuosien kokeiden avulla, kokivat kokeen jälkeen, että siitä olisi ollut hyötyä.
"Tein aikaisempien vuosien VAKAVA-kokeita ajastimen kanssa simuloiden oikeaa koetilannetta, jolloin opin suurimmat heikkouteni kokeiden tekemisen suhteen, sekä millaiset tehtävät VAKAVA-kokeessa sujuvat itseltäni paremmin ja mitkä huonommin."
"Harjoittelisin viime vuosien kokeilla. Itseni kohdalla kokeessa lukisin ensin kaikki aineistot läpi ja sitten lähtisi vastaamaan kysymyksiin. Koekysymykset ja vastaukset aineistossa eivät (tietenkään…) olleet samassa järjestyksessä. Piti pomppia, helpotti kun alkoi ymmärtämään isomman kuvan."
Mitä seuraavaksi?
Valintakoe E voi tuntua isolta ja jännittävältä haasteelta, mutta kuten monien aikaisempien hakijoiden kokemukset osoittavat – se on täysin selätettävissä. Epävarmuus, ajankäytön haasteet ja jännitys ovat osa prosessia, mutta oikealla valmistautumisella ja rauhallisella otteella voit löytää oman tapasi edetä valintakokeessa ja onnistua.
Toivomme, että tämän artikkelin aidot kokemukset ja vinkit toivat sinulle selkeyttä ja ehkä myös hitusen vertaistukea matkallesi kohti Valintakoe E:tä. Oli kyse sitten ensimmäisestä hakukerrastasi tai useammasta, sinulla on nyt kädessäsi enemmän tietoa – ja ehkä myös enemmän luottamusta itseesi.
📲 Haluatko lisää vinkkejä, vertaistukea ja ajankohtaista tietoa Valintakoe E -valmistautumisesta?
Ota meidät seurantaan Instagramissa, YouTubessa ja TikTokissa (@valintakoe_e_valmennus), niin pysyt mukana – ja saat jatkuvasti motivaatiota matkalla kasvatustieteiden opiskelupaikkaa!
"Verkkovalmennus antoi minulle paljon varmuutta osallistua vakava kokeeseen, sain hyviä vinkkejä ja pääsin sukeltamaan tieteellisten artikkelien pariin, jotka olivat minulle ennestään tuntemattomia. Tsempit ja vinkit viimehetkillä olivat inspiroivia ja rohkaisevia! 🤍🥹 ”Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko. —Paulo Coelho”"
Onnea matkaan – me uskomme suhun! ✨
Lisää kokemuksia kasvatustieteiden VAKAVA-kokeesta (nykyinen Valintakoe E)